Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Artist’s Books: Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ως εικονογράφος στη γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης

Artist’s Books: Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ως ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο διαπρεπής εικαστικός με τους πατρινούς δεσμούς σε μια διαφορετική αναδρομική έκθεση

Ανεξάντλητος ο ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη μας, ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Οντας ένας από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία artist’s books παράλληλα με  την εικονογράφηση πλήθους λογοτεχνικών και ποιητικών έργων, παρουσιάζει μια εξειδικευμένη ρετροσπεκτίβα στη γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στο Κολωνάκι. Μέχρι τις 22/12 μπορούμε να επισκεφθούμε την αναδρομική έκθεσή του αποκλειστικά με artist’s books, που φιλοτέχνησε στη διάρκεια της καριέρας του (1979-2023) σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη. 

Εμπνευση τα leporello, που προσφέρονται για μια εκτεταμένη αφηγηματική διήγηση. Σ’ αυτές τις επιφάνειες ενσωματώνει με τις εικαστικές του επεμβάσεις συλλογισμούς, απόψεις, αμφισβητήσεις και άλλους συνειρμούς της κριτικής του σκέψης πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Επίσης φιλοτεχνεί και ένα μεγάλο αριθμό πολυμορφικών έργων βιβλίων, που δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στο κοινό.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Τα artist’s books είναι μια κατηγορία τέχνης, ένα αυτόνομο είδος και κυρίως μια ακόμη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και εικαστικού πειραματισμού, όπως είναι οι περφόρμανς ή οι εικαστικές εγκαταστάσεις. Τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής μανιέρας του Ψυχοπαίδη παραμένουν αναλλοίωτα…»

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες ρεαλιστές» (1971-73 και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, Αθήνα 1974-76), μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975) και προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού
Βερολίνου DAAD (1977-78) ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εκλέχθηκε το 1994 καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το 2013  χρίστηκε ομότιμος καθηγητής. Η δουλειά του έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου καθώς η πρωτοποριακή του γλώσσα σε υλικά, τεχνικές και μορφοπλαστική δύναμη είναι πάντα ερεθιστική.

Στην Πάτρα διατηρεί ατελιέ- ησυχαστήριο, όταν δεν εργάζεται στην Αθήνα. Αλλωστε, παραμένει ακμαίος δημιουργικά αλλά και περιζήτητος πρέσβης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό.

*Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22 και Σκουφά

Ειδήσεις Τώρα

Τζεφ Μπέζος και Λόρεν Σάντσεθ φωτογραφίζονται για τη Vogue και τρώνε άγριο κράξιμο

Ανήμερα Αγίου Ανδρέα η «Φόνισσα» στα σινεμά, «στοιχειώνει» η Καραμπέτη, παίζει με το βλέμμα!

The Crown- Λος Αντζελες: Η αξεπέραστη γοητεία του little black dress από την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View