Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εκθέτει στο Παλέρμο, θερμή υποδοχή από τον ιταλικό Τύπο

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εκθέτει στο Παλέρμο...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο διαπρεπής εικαστικός που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πάτρα, παρουσιάζει στο ιταλικό κοινό την ενότητα έργων «Αλφάβητο»

Εγκαινιάστηκε στο Παλέρμο της Σικελίας η έκθεση «Το Αλφάβητο- L’ Alfabeto» του κορυφαίου Ελληνα εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη μας μέσω των δεσμών που έχει αναπτύξει λόγω της συζύγου του Ρόης Μαλλιώρη και διατηρώντας ατελιέ στο Ρίο. Ο καταξιωμένος εντός και εκτός συνόρων καλλιτέχνης παρουσιάζει εμβληματικά, μικτής τεχνικής έργα του, μέχρι και τα τέλη του μήνα, για τα οποία τα ιταλικά media μιλούν με ενθουσιασμό. Ηταν συγκινητικές οι αναφορές στα δελτία ειδήσεων που παρακολουθήσαμε κι εμείς.

Με τίτλο «L’ Alfabeto di Jannis Psychopedis» σε σπουδαίο ανάκτορο στην πλατεία Marini  (Complesso Monumentale delo Steri- sala delle Verifiche) εκτίθενται δημιουργίες από τις σειρές έργων «Το γράμμα που δεν έφτασε» και «24 βιβλία-24 γράμματα», το μνημειακό πολύπτυχο «Ο μεγάλος Νόστος», η σύνθεση «Ομφαλός», τα «100 πιάτα», καθώς και μικρότερες συνθέσεις των τελευταίων χρόνων. Όλα αντικατοπτρίζουν το διάλογο του σήμερα με την κλασική αρχαιότητα, τον αρχαίο κόσμο, τη μυθολογία, την ιστορική συνέχεια και παράδοση. Σε μια απάνθρωπη, ζοφερή εποχή ο Ψυχοπαίδης αναζητάει αλληγορικά τις αξίες, τις ιδέες και τις αναφορές ενός νέου ανθρωπισμού και ενός νέου αισθητικού και κοινωνικού μέτρου. Αρχαικά μοτίβα συναντιούνται με αναπάντεχα κολάζ, πιάτα πικνικ, στοιχεία της καθημερινής ζωής κ.α. Στα εγκαίνια προλόγισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, Massimo Midiri και ο τιμώμενος ζωγράφος συνομίλησε με πανεπιστημιακούς, με συντονίστρια τη Μάνια Caracausi, καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, συνδιοργανώτρια και επιμελήτρια της έκθεσης. Είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Ψυχοπαίδη στην Ιταλία, καθώς έχει λάβει μέρος σε ομαδικές παραγωγές στο παρελθόν. Σε μια από τις εξέχουσες έδρες νεοελληνικών σπουδών η έκθεση δεν μπορεί παρά να αποτελεί «σημαντικό γεγονός που ενισχύει τους ήδη υπάρχοντες στενούς και έντονους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, όπου η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών καθιερώθηκε ήδη από το 1930»  όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρύτανης.

 *Θυμίζουμε πως o Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους σύγχρονους ζωγράφους με πειραματική γραφή και διεθνή παρουσία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κινήματος Νέοι Ελληνες Ρεαλιστές και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ενώ έχει ζήσει στο Μόναχο και τις Βρυξέλλες. Πριν μια οκταετία το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών διοργάνωσε μεγάλη ατομική του έκθεση.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View