Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Γιάννης Ψυχοπαίδης: Ζωγραφική και χαρακτική για το 1821 στο Μουσείο Μπενάκη

Γιάννης Ψυχοπαίδης: Ζωγραφική και χαρακτ...

Ο διαπρεπής εικαστικός που συνδέεται οικογενειακά με την Πάτρα παρουσιάζει πορτρέτα αγωνιστών της Επανάστασης

Πληθαίνουν στην Αθήνα οι εκθέσεις για την επέτειο του 1821: Μόλις έκανε opening η έκθεση του επιφανούς και πολύ αγαπητού στην Πάτρα ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη. Ο σημαντικός και διεθνούς φήμης εικαστικός, που δίδαξε στην ΑΣΚΤ και συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με την πόλη μας συνθέτει μια «πινακοθήκη» πορτρέτων προσωπικοτήτων και αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

 Η έκθεση με τίτλο «Μορφές του ’21» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, βασίζεται στην πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη  με ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και σχέδια, μέρος των οποίων δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας με αφορμή σκέψεις και προβληματισμούς που ενεργοποίησε και ζωντάνεψε δημιουργικά η επέτειος των διακοσίων ετών από το 1821.

Μέσα από 40 προσωπογραφίες ζωγραφικής, μέσα από 30 ξυλογραφίες, μέσα από τα σχέδια και τα κείμενα, έρχονται στο παρόν τα πρόσωπα που γνωρίζουμε από την μακρινή παιδική ηλικία, που μας γοήτευαν στις σχολικές αίθουσες. Μέσα από το φίλτρο των χρωμάτων και τη λιτότητα και αυστηρότητα του μαυρόασπρου ζούμε κυρίως το βλέμμα τους που συναντά τις συσσωρευμένες αναμνήσεις δύο αιώνων.

 

Ο Παπαφλέσσας

Ο Παπαφλέσσας

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Ιωάννης Καποδίστριας

Ιωάννης Καποδίστριας

Μαζί με τον ζωγραφικό και χαρακτικό κύκλο «Αγωνιστές του ’21», η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προηγήθηκαν της επετείου καθώς και σχέδια και συνθέσεις με θέμα τον Βύρωνα, τους φιλέλληνες και τους Φιλικούς.

Ο χρωστήρας, το κοπίδι και το μολύβι του Ψυχοπαίδη, ζωγράφισαν, χάραξαν και σχεδίασαν τις μορφές του ’21 και φέρνουν στο σήμερα τα πρόσωπα του παρελθόντος, τόσο μέσα από έντονα φωτεινά χρώματα όσο και μέσα από την αυστηρότητα που δίνει στην εικόνα το μαυρόασπρο τύπωμα της ξυλογραφίας. Τα χρώματα από τη μια μεριά και το μαύρο/άσπρο από την άλλη συνομιλούν μεταξύ τους, απλώνοντας στον αέρα τον γοητευτικό απόηχο του 1821, που ακόμη υπάρχει στην καθημερινή μας σκέψη και αίσθηση.

Τα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη εξηγούν έμμεσα τις αιτίες και αφορμές που οι ήρωες και ηρωίδες του 1821, Έλληνες και ξένοι, ζουν και υπάρχουν –με τις ιδέες και τη στάση τους– στο μυαλό και στη ψυχή μας.

Την επιμέλειά της έχουν αναλάβει ο ενδυματολόγος-σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View