Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο κοσμογυρισμένος Γιάννης Ψυχοπαίδης εγκαινιάζει 9/10 στο Νιάρχος ποιητική ρετροσπεκτίβα

Ο κοσμογυρισμένος Γιάννης Ψυχοπαίδης εγκ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ομηρος, Σεφέρης και άλλοι μεγάλοι ποιητές όπως αποτυπώθηκαν στο έργο του αγαπημένου ζωγράφου στη διάρκεια των χρόνων

Ξεκινάει αυτή την Τετάρτη στο Κέντρο Νιάρχος η καινούρια ατομική, αναδρομική έκθεση του διαπρεπούς ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη, ο οποίος συνδέεται οικογενειακά και φιλικά με την Πάτρα. Πρόκειται για μια τιμητική ρετροσπεκτίβα με τίτλο «Ποιητικά- Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση», η οποία διερευνάει την πολύχρονη «συνομιλία» του αγαπημένου, άοκνου καλλιτέχνη με Ελληνες ποιητές.

 

 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικτών τεχνικών και διαφορετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης σειράς από σχέδια, ακουαρέλες και λάδια με τα πορτρέτα των ποιητών. Εργα σε … διάλογο με την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Παρμενίδη, τον Ηρώνδα, τον Κάλβο, τον Μπάυρον, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Λόρκα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Σαχτούρη, την Δημουλά, μέχρι και τον Κοντό, τον Φωστιέρη, τον Βλαβιανό, τον Κυπαρίσση, τον Μεταξά, τον Σιώτη.

 

 

Η βαθύτερη σχέση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με την ποίηση είναι συστηματική, συνεχής και δοκιμασμένη μέσα στα χρόνια, αποτελώντας ένα βασικό τμήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του δημιουργικού του έργου.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια Λίλη Πεζανού: «Αναζητώντας τη βαθύτερη επικοινωνία με τον στίχο κάθε ποιητή, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης αφήνεται μέσα στο δικό του ποιητικό κλίμα, στη δική του εικόνα και βίωμα του κόσμου, ώστε ισότιμα η εικόνα του λόγου και ο λόγος της εικόνας να γεννήσουν μια νέα αλήθεια».

 

Θυμίζουμε πως ο γνωστός εικαστικός έχει ζήσει και εργαστεί σε Βερολίνο και Βρυξέλες και υπήρξε καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Από το 1966 μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία, Αλβανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Αλγερία, Κύπρο, Σουηδία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Αγγλία, Καναδά, Ρουμανία, Αίγυπτο, Πολωνία, Ολλανδία, Ιταλία, Αμερική και Κίνα.

 

         *Από 09/10/19 έως 12/01/20 | Καθημερινά 09.00-22.00 με ελέυθερη είσοδο στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View