Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Αγαπάτε την όπερα; Ξανά στο Νιάρχος η «Λαίδη Μάκβεθ» σε σκηνοθεσία Φανί Αρντάν

Αγαπάτε την όπερα; Ξανά στο Νιάρχος η «Λ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Επιστρέφει το καθηλωτικό θέαμα με τη διεθνή ακτινοβολία, πρωταγωνίστρια η Ρωσίδα Σβετλάνα Σοζντάτελεβα

Οι λάτρεις του μελοδράματος σημειώστε άμεσα στην ατζέντα σας την παράσταση «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» στις 21, 24, 27, 31 Οκτωβρίου και 5, 9 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκεται για εμβληματική όπερα του 20ού αιώνα και αριστούργημα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Βασίζεται σε νουβέλα του Νικολάι Λεσκόφ. Εχει εγκωμιαστεί διεθνώς η τολμηρή και αιχμηρή της σκηνοθεσία της γαλλίδας ντίβας Φανί Αρντάν, ενώ διευθύνει ο διαπρεπής μαέστρος Φαμπρίτσιο Βεντούρα.

Κεντρική ηρωίδα είναι η Κατερίνα Ισμαήλοβα που ερωτεύεται έναν από τους εργάτες του αγροκτήματός της και οδηγείται στο φόνο του πεθερού και του συζύγου της. Την υποδύεται η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος, Σβετλάνα Σοζντάτελεβα με την ιδιαίτερη φωνητική και σκηνική παρουσία, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς στην πρώτη παρουσίαση το 2019. Με αυτό το ρόλο έχει καταχειροκροτηθεί σε  Μόσχα, Όσλο, Ελσίνκι, Βρυξέλλες, Βερολίνο,  Μπολόνια, Μόναχο, Αγία Πετρούπολη κ.α. Μετά την ερμηνεία της στην ίδια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Αθήνας, το 2019 ερμήνευσε την παθιασμένη «Λαίδη Μάκβεθ» στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης.

Η Φανί Αρντάν σημειώνει σχετικά: «Η Λαίδη Μάκβεθ μάς προτάσσει έναν καθρέφτη. Και κοιταζόμαστε. Η Λαίδη Μάκβεθ είναι το άγριο είδωλό μας, ατίθασο και ελεύθερο. Πώς ζει το κομμάτι του εαυτού μας που αντιστέκεται στους νόμους, μέσα σε μια κοινωνία συμβατική και ομοιόμορφη; Το να αγαπάς τους εγκληματίες είναι ένα ρίσκο. Κι εγώ το παίρνω. Αγαπώ την Κατερίνα Ισμαήλοβα. Δεν είναι μόνο ένας χαρακτήρας του Λεσκόφ, σε μια όπερα του Σοστακόβιτς, αλλά είναι επίσης και ένα πρόσωπο πάντοτε παρόν, ακόμα και στη δική μας εποχή, και, όντας προσεκτικοί, μπορούμε να το συναντήσουμε. Αγαπώ αυτούς που δεν φοβούνται την ετυμηγορία, τις κυρώσεις της κοινωνίας, τα κόμματα, τις ομάδες, τη συλλογική σκέψη. Τους κοιτάζω που ζουν σε ένα τεντωμένο σύρμα, εύθραυστο ίσως, αλλά δονούμενο και πυρακτωμένο. Τρέμω τη στιγμή που θα πέσουν. Κρατώ τη Λαίδη Μάκβεθ στην περιοχή του Μτσενσκ, στην επαρχία της, στην αυτοκρατορία των τσάρων, στο περιβάλλον της, αυτό των εμπόρων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View