Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

1974- 2024: 50 χρόνια από το θρίαμβο των Abba που επανακαθόρισαν το θεσμό Γιουροβίζιον

1974- 2024: 50 χρόνια από το θρίαμβο των...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Γιορτάζει φέτος στην πατρίδα του, το συγκρότημα που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ποπ φαινόμενο (στο διαγωνισμό τότε η Μαρινέλλα)

Φοβερή συγκυρία η φετινή στο Μάλμε της Σουηδίας. Η διεξαγωγή της Γιουροβίζιον συμπίπτει με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη νίκη των Abba, του συγκροτήματος που άφησε εποχή, με τα μέλη του να χρίζονται super stars.

Oι Björn, Benny, Agnetha, Frida κατατάσσονται στη λίστα των πιο δημοφιλών και επιτυχημένων μουσικών γκρουπ όλων των εποχών αλλά και τον εμπορικότερων στην ιστορία.

 Η ομάδα είχε «δέσει» μόλις δυο -τρία χρόνια πριν και τον Απρίλιο του 1974 «σάρωσε» στη Γιουροβίζιον με το τραγούδι «Waterloo». Κομμάτι που θεωρείται από τα κατώτερα της ξέφρενης, δημιουργικής πορείας του συγκροτήματος αλλά μέσω αυτού ο θεσμός απέδειξε πως μπορεί να γεννήσει και να επιβάλει κορυφαία ποπ αστέρια. Οι Abba ανέδειξαν τη Γιοροβίζιον ως κάτι ξεχωριστό , όχι δηλαδή ως ένα ακόμα ευρωπαικό φεστιβάλ τραγουδιού. Τότε, ήταν αναγκαίο το νέο όνομα που θα ξεφύγει από την παράδοση των sixties. Την Ελλάδα εκπροσωπούσε η  Μαρινέλλα με το ελαφρολαϊκό  άσμα «Κρασί, Θάλασσα Και Τ' Αγόρι Μου».

Οι Abba, δεν ήταν οι πρώτοι performers μη αγγλόφωνης χώρας που μετείχαν στην Eurovision τραγουδώντας στα αγγλικά. Οι Family Four είχαν ήδη εκπροσωπήσει τη Σουηδία με ανάλογη σύσταση (1971 και 1972), ενώ το 1973 διαγωνίστηκε το δίδυμο των Nova, το οποίο κατέγραψε την πρώτη αγγλόφωνη παρουσία της σκανδιναβικής χώρας (You're Summer), λανσάροντας, παράλληλα, κι ένα πιο νεανικό ντύσιμο. Σε αυτό το μοτίβο, οι Abba, με εκκεντρικά κοστούμια και ντυμένο Ναπολέοντα τον μαέστρο τους, εμφάνισαν με κέφι την επιρροή της αγγλοσαξωνικής «σχολής» επιτυχιών  μέσα τους και… έξω τους. 

Ακολούθησε μια πελώρια καριέρα με δεκάδες επιτυχίες που σφράγισαν τη δεκαετία του '80 αλλά τραγουδιούνται ως τις μέρες μας. Εχουν πουλήσει πάνω από 381 εκατομμύρια άλμπουμ και σίνγκλ σε όλο τον κόσμο, αλλά τυπικά διαλύθηκαν το 1982. Το 1999, η μουσική τους προσαρμόστηκε στο επιτυχημένο μιούζικαλ Mamma Mia! που περιόδευσε  ανά την υφήλιο και έγινε κλασικό.  Η κινηματογραφική μεταφορά που ακολούθησε  πρόσφατα με τη Μέριλ Στριπ και γυρίστηκε στην Ελλάδα, έχει συγκεντρώσει πάνω από 600 εκατ. στο παγκόσμιο box office.

Τέλος, να πούμε πως οι τέσσερις καλλιτέχνες τιμήθηκαν στην 50η επέτειο της Eurovision το 2005, όταν το Waterloo επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού. 

 Σήμερα, άπαντες αναρωτιούνται εάν θα εμφανιστούν στον Μεγάλο Τελικό του ερχόμενου Σαββάτου. Ο άνθρωπος πίσω από τον φωτισμό και το περιεχόμενο του show -  Fredrik Stormby - ο οποίος συνεργάστηκε με την Beyonce στην παγκόσμια περιοδεία της Renaissance πέρυσι, το κρατάει μυστικό.

Ειδήσεις Τώρα

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Με το μωρό στη Μενεγάκη και επίκαιρο, λεοπάρ Zara dress

Met Gala, ομορφιά: Διακριτικό μακιγιάζ και ακαταμάχητα κοσμήματα, τα σμαράγδια σε πρώτο πλάνο

Eurovision 2024: Διέρρευσε όλη η εμφάνιση της ελληνικής αποστολής - BINTEO

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View