Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 16/3 βγαίνει 1η φορά σε κινηματογραφική αίθουσα η "Εξορία" του Βασίλη Μαζωμένου

Στις 16/3 βγαίνει 1η φορά σε κινηματογρα...

Αποκλειστικά στο STUDIO New Star Art Cinema, στην Αθήνα - Το φιλμ είχε κάνει την πανελλαδική του πρεμιέρα στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου με τίτλο «Εξορία – Exile» θα προβληθεί, όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, αποκλειστικά στο STUDIO New Star Art Cinema, στην Αθήνα.

Το φιλμ, μια συμπαραγωγή της Horme Pictures με τις Alatas films και Arctos films, αν και έκανε το 2019 πανελλαδική πρεμιέρα στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την αθηναϊκή του πρεμιέρα στο 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την ίδια χρονιά, δεν προβλήθηκε τότε στις αίθουσες, αφού λίγο μετά προέκυψε η πανδημία και οι κινηματογράφοι παρέμειναν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η "Εξορία" έκτοτε συμμετείχε στα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και αμέσως μετά διένυσε μια πετυχημένη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ αποκομίζοντας 7 βραβεία και 11 υποψηφιότητες. Παράλληλα, η ταινία είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη για το διεθνές κοινό σε διάφορες πλατφόρμες στο εξωτερικό, όπως στο βρετανικό Amazon Prime, το Cinesquare στα Βαλκάνια, το Outbuster στη Γαλλία και το Vimeo σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου και διανέμεται σε blu-ray και DVD από την Darkside Release.

Από την Πέμπτη 16/3 λοιπόν η ταινία «Εξορία» θα προβάλλεται για πρώτη φορά κανονικά σε κινηματογραφική αίθουσα και πιο συγκεκριμένα αποκλειστικά στο STUDIO New Star Art Cinema στην πλ. Αμερικής.

Ο Βασίλης Μαζωμένος, με την 9η μεγάλου μήκους ταινία του, και τη 2η "της τριλογίας της κρίσης, που ξεκίνησε το 2016 με τις "Γραμμές" και ολοκληρώθηκε το 2020 με το "Καθαρτήριο", καταγράφει με τολμηρό τρόπο την επόμενη μέρα της ελληνικής κρίσης, μ’ ένα υπερρεαλιστικό δράμα, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας.

Σύνοψη

Ο Άρης, ένας απελπισμένος Έλληνας, προσπαθεί να φύγει από τη χώρα, μέσω μιας βάρκας. Αφού διασώζεται από βέβαιο πνιγμό, από άντρες των θαλασσίων συνόρων, επιστρέφει, όπου αγωνίζεται να επιβιώσει ανορθόδοξα. Βιώνει όλες τις «αμαρτίες» και τις ακρότητες ενός ανθρώπου έξω από το Σύστημα. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η «Εξορία» είναι το ταξίδι ενός ανθρώπου, ως ξένος, στη χώρα του. Η ιστορία χωρίζεται σε επεισόδια, όπως στα όνειρα ή στους εφιάλτες. Και διαβάζεται επίσης ανάποδα, υπό την έννοια ότι στο ταξίδι του ήρωα η αρχή και το τέλος έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο τίτλος αναφέρεται στην απώλεια του εαυτού και στην πλήρη αποξένωση, αφού ο ήρωας βιώνει στη χώρα του μια λαθραία ζωή.

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος 

Συμπαραγωγοί: Βασίλης Αλατάς, Βασίλης Κωνσταντιλιέρης

Εκτελεστής παραγωγός: Λάμπρος Γεωργόπουλος           

Διευθυντής Φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης

Μοντέρ: Κώστας Τατάρογλου

Μουσική: DNA 

Ηχολήπτης: Αντώνης Σαμαράς

Σχεδιαστής ήχων: Κώστας Χρυσόγελος

Σκηνογράφος: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου

Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλορίτη.                 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Στέφανος Κακαβούλης, Δημήτρης Σιγανός, Αγγελική Καρυστινού, Κατερίνα Τσάση, Πάνος Μπόρας, Φάνης Μιλλεούνης, Πάνος Ζουρνατζίδης, Αλέξιος Κοτσώρης, Δημήτρης Φουρλής, Χρήστος Ζαχάρωφ, Κωστής Σαββιδάκης, Νίκος Παντελίδης, Αγγελική Μπίνη, Χαρά Κονταξάκη και οι Αλεξία Μπογδάνου, Νίκος Σεβαστόπουλος, Γεωργία Μαυροϊδοπούλου.

Ο Βασίλης Μαζωμένος είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ιδρυτής και διευθύνων της εταιρείας Ορμή (Horme Pictures), έχει γράψει και σκηνοθετήσει δέκα μεγάλου μήκους ταινίες. Είναι επίσης γνωστός ως παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, έχοντας αναλάβει την παραγωγή περισσότερων από σαράντα.

Το έργο του έχει διαγωνιστεί και παρουσιαστεί σε φημισμένα Φεστιβάλ όπως του Μόντρεαλ, του Ταλίν, της Γκόα, του Πόρτο, του Βελιγραδίου, της Θεσσαλονίκης, του Καΐρου, του Sitges, μεταξύ πολλών άλλων.

Φιλμογραφία

Ταινίες μεγάλου μήκους

-Μέρες οργής, ένα ρέκβιεμ για την Ευρώπη 1995

-Ο θρίαμβος του χρόνου 1996

-Το χρήμα, μια μυθολογία του σκότους 1998

-Η μνήμη 2002

-Λόγοι και αμαρτήματα 2004

-Guilt 2009

-10η μέρα 2012

-Γραμμές 2016

-Εξορία 2019

-Καθαρτήριο 2020.

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ εδώ.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture