Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η θρυλική Edith Head είχε κατακτήσει 8 βραβεία Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών

Η θρυλική Edith Head είχε κατακτήσει 8 β...

Το 1ο της Όσκαρ ήταν το 1949 και το τελευταίο στην απονομή του 1974 για το "Κεντρί" του Τζορτζ Ρόι Χιλ

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που ήταν στις 8 Μαρτίου και την 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ που είναι αυτή τnν Κυριακή 12/3/2023 (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), είδαμε στο uk.news.yahoo.com μία ωραία και ενδιαφέρουσα ανάρτηση για την γυναίκα – καλλιτέχνιδα που κατέχει τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ, 8 τον αριθμό.

Δεν είναι ηθοποιός (το ρεκόρ συνεχίζει να το κρατά η Κάθριν Χέπμπορν - Katharine Hepburn με 4 Όσκαρ) αλλά μία ταλαντούχα δημιουργός που είχε γεννηθεί στο San Bernardino της California το 1897, σπούδασε Γαλλική φιλολογία στο φημισμένο πανεπιστήμιο Berkeley για να κάνει στη συνέχεια Masters of Arts στον τομέα romance languages στο Stanford University. Ο λόγος για την σπουδαία Ίντιθ Χεντ - Edith Head που έφυγε από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1981 στα 84 της χρόνια, η οποία έμελλε να δουλέψει στο Χόλιγουντ, ως ενδυματολόγος, κυρίως στην Παραμάουντ – Paramount για κοντά 44 χρόνια και στο στούντιο της Universal από το 1967 και έως το τέλος της καριέρας της. Η τελευταία βράβευση της με το Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών ήταν στην απονομή του 1974 για το «Κεντρί – The Sting» του Τζορτζ Ρόι Χιλ όπου είχε υπογράψει εκείνα τα θαυμάσια, ριγωτά κοστούμια εποχής των 30ς.  

Η καριέρα της μοναδικής αυτής δημιουργού διήρκησε 5 δεκαετίες με 400 φιλμ credits, αριθμός ρεκόρ ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έλαβε συνολικά 35 υποψηφιότητες για Oscar με 8 τα κερδισμένα, τα περισσότερα από κάθε άλλη γυναίκα καλλιτέχνιδα στην μακρά και λαμπερή ιστορία των Όσκαρ.

Και όπως αναφέρει το άρθρο αν δεν υπήρχε ο Walter Disney, ίσως η Ίντιθ Χεντ να κατείχε αυτή το ρεκόρ.

Πρωτοξεχώρισε για τη δουλειά της και άρχισε να καθιερώνεται με το sarong που σχεδίασε για την Dorothy Lamour στην εξωτική ταινία του 1936 «The Jungle Princess» και γρήγορα άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή και περιζήτητη. Το 1ο της Όσκαρ το κέρδισε το 1949 για την ταινία «The Heiress» του Γουίλιαμ Γουάιλερ με την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, για να ακολουθήσει ένας τριπλός θρίαμβος τα έτη 1950 και 1951. Κέρδισε την ίδια χρονιά (1950) τα Όσκαρ κοστουμιών για ασπρόμαυρη και έγχρωμη ταινία (τα παλιότερα χρόνια το Όσκαρ κοστουμιών διαχωριζόταν) για τις ταινίες «Όλα για την Εύα» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με την Μπέτι Ντέιβις και την Μέριλιν Μονρόε στο ξεκίνημα της, και «Σαμψών και Δαλιδά» του Σεσίλ Μπι Ντε Μίλ με τη Χέντι Λαμάρ και τον Βίκτωρ Ματσιούρ, αντίστοιχα. Την δε αμέσως επόμενη χρονιά η Ίντιθ Χεντ πήρε το 4ο της Όσκαρ (για ασπρόμαυρη ταινία) για το «A Place in the Sun - Μία Θέση στον Ήλιο» του Τζορτζ Στίβενς με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το uk.news.yahoo.com θυμίζει πως το Academy Award (Όσκαρ) για τα καλύτερα κοστούμια πρωτοκαθιερώθηκε τη χρονιά 1948.

Στα εκπληκτικά σχέδια κοστουμιών της για ταινίες συγκαταλέγονται φυσικά αυτά για την σταρ Audrey Hepburn στο «Roman Holiday» του Γουίλιαμ Γουάιλερ με τον Γκρέγκορι Πεκ (κέρδισε το 5ο της Όσκαρ για έγχρωμη ταινία) καθώς και στο εκπληκτικό «Breakfast at Tiffany's» του Μπλέικ Έντουαρντς το 1961, όπου έντυσε την Όντρει Χέμπορν ως Holly Golightly. Είχε σχεδιάσει και τα κοστούμια για την «Sabrina» του Μπίλι Γουάιλντερ (Όσκαρ το ’54 για κοστούμια ασπρόμαυρης ταινίας). Επίσης ανεπανάληπτα έχουν μείνει τα ακριβά ρούχα τουαλέτες για την Gloria Swanson ως ξεπεσμένη σταρ Norma Desmond στην περίφημη ταινία «Sunset Blvd – Λεωφόρος της Δύσης» του Μπίλι Γουάιλντερ το 1950, τα υπέροχα φορέματα που έφτιαξε για την Ingrid Bergman στο θρίλερ του Alfred Hitchcock «Notorious» το 1946, και φυσικά τα κοστούμια της Grace Kelly στο «Rear Window» ξανά του Χίτσκοκ το 1954 όπου έπαιζε και ο Τζέιμς Στιούαρτ.

Όταν κέρδισε το Όσκαρ για το «The Sting - Το Κεντρί» και ενώ η ίδια ήταν πια ηλικιακά στη δύση της, στον ευχαριστήριο λόγο της είχε πει «Τι χαρά να ντύνεις τους δύο ωραιότερους άνδρες στον κόσμο και μετά να κερδίζεις κι αυτό, το Όσκαρ» (αναφερόμενη φυσικά στους πρωταγωνιστές της ταινίας, Robert Redford και Paul Newman).

Να προσθέσουμε πως είχε ντύσει και τον Τζέρι Λιούις το 1960 στην κωμωδία «Cinederfella» ενώ την ίδια χρονιά πήρε το 7ο της Όσκαρ για την ασπρόμαυρη ταινία με τους Λουσίλ Μπολ και Μπομπ Χόουπ «The Facts of Life».

Στην Εdith Head απονεμήθηκε ένα αστέρι στην περίφημη Hollywood Walk of Fame το 1974 και το 2003 τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία την τίμησαν με μία σειρά γραμματοσήμων. Αναμφίβολα ήταν μία μεγάλη σταρ στο είδος της που έβαζε τη δική της κομψή πινελιά σε όποια ταινία αναλάμβανε το ενδυματολογικό κομμάτι.

*Μία ωραία ανάρτηση για την σπουδαία δουλειά της Ίντιθ Χεντ μπορείτε να δείτε και στο σάιτ του Entertainment Weekly.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

"Όλα για την Εύα".

"Όλα για την Εύα".

"Rear Window".

"Rear Window".

"Το Κεντρί".

"Το Κεντρί".

"Sunset Boulevard".

"Sunset Boulevard".

"Πρόγευμα στο Τίφανις".

"Πρόγευμα στο Τίφανις".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture