Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: «Τα Πνεύματα του Ινισέριν», η εξαιρετική ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα προσελκύει τους σινεφίλ

Πάτρα: «Τα Πνεύματα του Ινισέριν», η εξα...

"Φορτωμένη" με 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ η ταινία ξεχωρίζει για τις ερμηνείες των ηθοποιών, την παράξενη αλλά πρωτότυπη ιστορία και τα υποβλητικής ομορφιάς τοπία της Ιρλανδίας

Είναι από τις ταινίες που σε κάνουν να τις σκέφτεσαι μετά φεύγοντας. Χωρίς να έχουν την απόλυτη κορύφωση εν τούτοις μπορούν να σε πάρουν μαζί τους, να σε ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, να σε συγκινήσουν και παράλληλα να μοιάζουν και απόλυτα σημερινές.

Αναφερόμαστε στην εξαιρετική ταινία του Ιρλανδικής καταγωγής, 52χρονου δημιουργού Μάρτιν ΜακΝτόνα «Τα Πνεύματα του Ινισέριν – The Banshees of Inisherin» που «φορτωμένη» με 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ, προβάλλεται αυτές τις μέρες στην Πάτρα, τόσο στη 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Γούναρη όσο και στα Options Cinemas στη Βέσο Μάρε και αξίζει να δείτε.

Είναι ένα φιλμ που μας πάει πίσω στο 1923, εκατό δηλαδή χρόνια πίσω σ’ ένα «ανεμοδαρμένο» νησί υποβλητικής ομορφιάς εκεί στην Ιρλανδία όπου κατοικούν λίγοι άνθρωποι που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, με τα θετικά του χαρακτήρα τους όσο και με τα αρνητικά.

Η ζωή τους έχει συγκεκριμένους ρυθμούς όπως η επίσκεψη κάθε μεσημέρι στις 2 στην τοπική και μοναδική παμπ, την οποία συνηθίζουν να επισκέπτονται και να κάθονται παρέα να τα λένε ο Πάντρικ και ο μεγαλύτερος σε ηλικία Κολμ. Ένα μεσημέρι ο Πάντρικ πάει στο σπίτι του Κολμ, του χτυπάει το παραθυράκι και τον καλεί να πάνε στην παμπ χωρίς να πάρει απόκριση. Οι ώρες και οι μέρες περνούν με τον Πάντρικ να βλέπει ξαφνικά τον καλό του φίλο να τον αποφεύγει και να του λέει πως απλά δεν θέλει πλέον να κάνουν παρέα. Μία ανεξήγητη στάση που μάλιστα θα πάρει και περίεργη τροπή όταν ο Κολμ (ο 67χρονος Ιρλανδός στην καταγωγή ηθοποιός Μπρένταν Γκλίσον) προειδοποιήσει τον επίμονο Πάντρικ (ο θαυμάσιος Κόλιν Φάρελ, επίσης Ιρλανδός στην καταγωγή στην πιο ώριμη και συγκινητική ερμηνεία της καριέρας του) πως αν δεν σταματήσει να τον ενοχλεί, θα κόβει στο εξής ένα δάχτυλο από το χέρι του και θα του το πετά στην πόρτα!

Το σενάριο επίσης υπογεγραμμένο από τον Martin McDonagh – Μάρτιν ΜακΝτόνα μπορεί να μοιάζει παράξενο, ωστόσο σκηνοθετείται με μία εσωτερικότητα, με «ανάσες» ως προς τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων ακόμη και των πιο δεύτερων όπως τη μυστηριώδη γριά γυναίκα που «οσμίζεται» το κακό, υπέροχη μουσική από τον 68χρονο Αμερικανό συνθέτη Carter Burwell που δεν «φορτώνει» την ταινία αλλά αντίθετα της δίνει νόημα και φωτογραφία επίσης έξοχη από τον Ben Davis. Η φύση παίζει επίσης ένα ρόλο στην όλη ιστορία όπως και τα ζωάκια με τα οποία είναι «δεμένοι» οι ήρωες όπως το γαιδουράκι του Πάντρικ, η Τζένι ή η σκυλίτσα του Κολμ.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο σκηνές που έτσι απλά σου ραγίζουν την καρδιά, υπάρχει ένα φινάλε που εν μέρει μοιάζει να φέρνει την κάθαρση (εννοείται δεν αποκαλύπτουμε) και υπάρχουν όλοι οι τόσο καλοί ηθοποιοί που υπηρετούν με τον πιο αληθινό τρόπο το σκηνοθετικό όραμα του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Ξεχωρίσαμε κυρίως τον Κόλιν Φάρελ που στα Όσκαρ όντως ανταγωνίζεται στα ίσα τους Μπρένταν Φρέιζερ και Όστιν Μπάτλερ αλλά είναι υπέροχοι και ο Μπρένταν Γκλίσον και ο Μπάρι Γκέογκαν ως ο νεαρός, λίγο χαζούλης φίλος του Πάντρικ, Ντόμινικ που δυστυχώς κακοποιείται από τον πατέρα του που είναι ο αστυνομικός του νησιού. Και οι δύο είναι υποψήφιοι για το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου ενώ η έξοχη Ιρλανδή ηθοποιός Kerry Condon (επίσης υποψήφια για Όσκαρ β' γυναικείου) είναι επίσης συγκλονιστική στο ρόλο της αδελφής του Πάντρικ, η οποία από τη μία τον στηρίζει όσο μπορεί ψυχολογικά και ταυτόχρονα παλεύει να βρει τις νέες ισορροπίες και να κατευνάσει τα πνεύματα στην άλλοτε φιλία του αδελφού της με τον Κολμ.

Όπως είπαμε, αν μπορούμε να πούμε πως βρήκαμε ένα μείον θα λέγαμε απλά την έλλειψη μίας πραγματικής κορύφωσης προς το τέλος αλλά έτσι κι αλλιώς από την ταινία δεν λείπουν οι ανατροπές και οι «δύσκολες» και τρυφερές στιγμές.

Σε συνέντευξη του Μάρτιν ΜακΝτόνα στην εφημερίδα «Το Βήμα» διαβάσαμε πως η ταινία «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» είναι κι ένα σχόλιο για τις φιλίες και σχέσεις που δοκιμάστηκαν και ίσως χάθηκαν μετά την δύσκολη περίοδο της αποξένωσης που επέφερε ο covid 19 και αυτό έχει αλήθεια πολύ νόημα γιατί αν κοιτάξουμε και στον δικό μας περίγυρο δυστυχώς θα ανακαλύψουμε πρόσωπα που για ανεξήγητους λόγους ίσως παραμερίσαμε και σταματήσαμε να είμαστε κοντά χωρίς απαραίτητα να έχει συμβεί κάτι συνταρακτικό.

Η ταινία έχει πολύ υψηλό μέσο όρο στο Rotten tomatoes (96%) ενώ και στο box office τα έχει πάει ικανοποιητικά καλά οδεύοντας σιγά σιγά προς τα 50 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως.

Τέλος διαβάσαμε πως ο Κόλιν Φάρελ με την τόσο «παρεξηγημένη» ερμηνεία του ως στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος στην ταινία του Όλιβερ Στόουν προ περίπου 19 ετών, θα πάει στην απονομή των Όσκαρ την ερχόμενη Κυριακή με συνοδεία τον 13χρονο γιο του.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture