Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παγκόσμια «Ημέρα Γυναίκας» - Τότε και τώρα

Παγκόσμια «Ημέρα Γυναίκας» - Τότε και τώρα

Μια συνεργασία του TheBest.gr και του Κέντρου «Εριφύλη» - erifyli.org

Η γυναίκα ανέκαθεν υπήρξε, αν όχι σκλάβος του άντρα, τουλάχιστον υποτελής του. Τα δύο φύλα δεν μοιράστηκαν ποτέ ισότιμα τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα, παρότι η κατάστασή της διαρκώς βελτιώνεται, η γυναίκα βρίσκεται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση.

Ακόμα και όταν τα δικαιώματά της αναγνωρίζονται στην θεωρία, η πολύχρονη συνήθεια εμποδίζει τη σαφή έκφρασή τους στα ήθη. Η Παγκόσμια «Ημέρα της Γυναίκας» στις 8 του Μάρτη, συμβολίζει τους αγώνες για την γυναικεία χειραφέτηση απέναντι στην καταπίεση από ένα κοινωνικό και θεσμικό σύστημα, που φτιάχτηκε και λειτουργεί από τους άντρες για τους άντρες.

Ιστορική αναδρομή:

Οι αγώνες για την γυναικεία χειραφέτηση αποκτούν μαζικά χαρακτηριστικά την περίοδο της γαλλικής επανάστασης, όταν οι γυναίκες εξωθούμενες στις Βερσαλλίες ζητούσαν «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα». Η «Ημέρα της Γυναίκας» καθιερώθηκε ως η 8 Μαρτίου εξαιτίας της πρώτης μαζικής απεργίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργικών εργοστασίων, που έγινε στην Νέα Υόρκη στις 8 Μάρτη του 1857, με την οποία διεκδικούσαν «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των αντρών».

Στην Αμερική του 19ου αιώνα οι γυναίκες και τα παιδία ήταν το ιδανικό φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς πληρώνονταν τα μισά από τους άντρες και εργάζονταν κάτω από ακόμα πιο άθλιες συνθήκες, ενώ οι εργοδότες μπορούσαν δια της απειλής να τις επιβληθούν, χωρίς να συναντούν αντιστάσεις. Έτσι, η ημέρα της γυναίκας ως παγκόσμιο γεγονός καθιερώνεται τον Φεβρουάριο του 1909, έπειτα από δήλωση του σοσιαλιστικού κόμματος της Αμερικής. 

Το 1960 η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος αναζωογόνησε την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας και οδήγησε το 1977 να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ η 8 Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Το Φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα:

Στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα υπήρχε μια κυρίαρχη αντίληψη ότι το γυναίκειο ζήτημα μπορεί να προωθηθεί μόνο μέσω του πατριωτικού πρίσματος, μέσω δηλαδή της ανάδειξής ηρωίδων. Εμβληματική τομή στο φεμινιστικό κίνημα υπήρξε η κυκλοφορία του περιοδικού «η Εφημερίς των γυναικών» στις 8 Μάρτη του 1887. Οι συντάκτριες του περιοδικού ήταν μορφωμένες, γλωσσομαθείς και ενήμερες για τους αγώνες που δινόταν για την γυναικεία χειραφέτηση σε Ευρώπη και Αμερική. Το 1920 ιδρύεται το πρώτο σωματείο ο «σύνδεσμος Ελληνίδων υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών» με καθαρά φεμινιστικές διεκδικήσεις, που αφορούσαν ριζικές θεσμικές αλλαγές προς την ισότητα των γυναικών στα πολιτικά, αστικά και οικονομικά δικαιώματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» το 1952.

Στις μέρες μας, η αποθέωση του καταναλωτισμού και της εμπορευματοποίησης μιας σειράς από πτυχές της ζωής μας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την «Ημέρα της Γυναίκας». Πλέον, από μια μέρα αποτύπωσης και ανάδειξης των αγώνων της γυναικείας χειραφέτησης τείνει να χάσει στο πολιτικό της στίγμα και να μετατραπεί σε μια εμπορική γιορτή όπου οι άντρες εκφράζουν την αγάπη τους στις γυναίκες.

Όμως τα σημεία των καιρών μας, η ανάδειξη μιας σειράς σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών από το κίνημα #metoo, οι γυναικοκτονίες, οι υποθέσεις trafficking, οι δυσκολίες στον δρόμο προς την δικαίωση των θυμάτων, η μισθολογική ανισότητα και η υπό-εκπροσώπηση των γυναικών στον δημόσιο διάλογο είναι μερικές μόνο από τις ενδείξεις που καθιστούν το φεμινιστικό κίνημα επίκαιρο και αναγκαίο. Είναι επειδή οι διεκδικήσεις του σήμερα «παντρεύονται» με διαχρονικές διεκδικήσεις που παραμένουν ζητούμενο με την όποια ικανοποίησή τους να παραμένει προσχηματική. 

(Κείμενο της Κατερίνας Φλώρου, εθελόντριας του Κέντρου «Εριφύλη»).

Εν όψη της 8η Μάρτη το Κέντρο «Εριφύλη» συμμεριζόμενο τον πολιτικό χαρακτήρα της «Ημέρας της Γυναίκας» συμμετέχει: 

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και ώρα 10:30, σε διαδικτυακή εκδήλωση της PeopleBehind από την Αθήνα με θέμα σχετικό με τα στερεότυπα στην τρίτη ηλικία.
Την Πέμπτη το πρωί συμμετέχει σε ακτιβιστική δράση που έχει διοργανώσει το ΕΠΑΛ Πάτρας με φωτογράφηση που αποδομεί τις έμφυλες διακρίσεις σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η δράση θα λάβει χώρα στο χώρο του Κέντρου στις 13:00.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 10:00, διοργανώνει εργαστήριο πρώτων βοηθειών σε θύματα έμφυλης βίας σε φοιτήτριες/φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Πατρών στο πλαίσιο της ημερίδας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής Πάτρας με θεματικές: “Σωματικές κακώσεις και κακοποίηση” και “Ψυχική υγεία και κακοποίηση” 

Την Δευτέρα στις 17:00 στην αγορά Αργύρη, σε εκδήλωση του RootLab με τίτλο ««Γυναίκα – η αποτύπωση των στερεοτύπων στην καθημερινότητα της», ο νομικός εκπρόσωπος του Κέντρου «Εριφύλη», Βασίλης Μάρκου είναι εισηγητής στο θέμα "Έμφυλες διακρίσεις στο Οικογενειακό μας Δίκαιο".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις