Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα- Θέατρο Απόλλων: Αγωνία και αντιδράσεις για το μνημείο του Τσίλλερ- Στον «αέρα» λόγω κατάληψης η νέα παραγωγή

Πάτρα- Θέατρο Απόλλων: Αγωνία και αντιδρ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην εξίσωση των πτυχίων τους

Υπό κατάληψη παραμένει το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στην Πάτρα, από το Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ οι σπουδαστές έχουν προχωρήσει από τις 10 Ιανουαρίου και σε κατάληψη του κτιρίου Μπάρι της σχολής.

Οι σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην εξίσωση των πτυχίων τους, ωστόσο αυτές έχουν συνέπειες και στην θεατρική παραγωγή που αναμενόταν να παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ αυτό το διάστημα. Πρόκειται για μία παράσταση με θέμα τη ζωή της Ισιδώρα Ντάνκαν

Παράλληλα η εικόνα στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου που βανδαλίζεται και παραμελείται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, μόνο ντροπή και αγανάκτηση προκαλεί.

  • Τι λέει ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Πέτρος Βάης 

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Βάης, «στις 9 Μαρτίου θα ξεκινούσε η παράσταση που έχουμε ετοιμάσει. Εάν μπορούσαμε να μπούμε τώρα στο θέατρο για να γίνουν οι τελικές πρόβες,  θα εφαρμόζαμε το πρόγραμμα των παραστάσεων μέχρι 9 Απριλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της κατάληψης ενώ δεν έχουμε εικόνα για το πότε θα σταματήσει αυτή η κατάληψη. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε πότε θα παρουσιάσουμε την παράσταση που είναι σχεδόν έτοιμη.

Τα παιδιά έχουν απόλυτο δίκιο, αυτό το προεδρικό διάταγμα είναι απαράδεκτο, πρέπει να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους. Υποβιβάζονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Στο εσωτερικό του θεάτρου τα παιδιά προσέχουν τον χώρο. Δουλεύουν πολύ σωστά, καθαρίζουν. Στο εξωτερικό του θεάτρου υπάρχει πρόβλημα. Προσπαθούμε να το περιφρουρήσουμε όσο μπορούμε αλλά δεν είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός και δεν μπορούμε να επέμβουμε κατασταλτικά. Μιλάμε σε όσους κατασκηνώνουν ή κάνουν σκέιτ και πολλές φορές αντιμετωπίζουμε επιθετική συμπεριφορά. Η αστυνομία δεν έρχεται πια».

  • Τι λέει η Μαριάννα Σταματιάδου, μέλος του ΔΣ

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η Μαριάννα Σταματιάδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, « οι αγώνες των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς οι καλλιτέχνες πρέπει να αναγνωρίζονται. Είναι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και είναι κρίμα να τους χαρακτηρίζουμε ως απόφοιτους Λυκείου. ‘Έχουν κάνει επιπλέον σπουδές. Για να σπουδάσει ένας φοιτητής σε μία δραματική σχολή θα πρέπει να δώσει εξετάσεις στο Υπουργείο. Φοιτά και μετά το τέλος της φοιτήσεως δίνει πάλι εξετάσεις στο Υπουργείο. Πώς λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο μπορείς να τον χαρακτηρίζεις μόνο ως απόφοιτο Λυκείου; Είναι άδικο.

Εδώ και αρκετές μέρες τα παιδιά συνεχίζουν την κατάληψη. Το άδικο είναι ότι φέτος αυτά τα παιδιά θα χάσουν τη χρονιά τους.  Έχει κλείσει και η δραματική σχολή όπως και το θέατρο Απόλλων και δεν κάνουν μάθημα.

Έχουμε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή ο οποίος ουδέποτε απαντά στις ερωτήσεις μας. Αποφασίζει για το πώς και με ποιον τρόπο θα παρουσιάσει το όραμά του το οποίο δε μας το δίνει.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα καθώς θέλει να παρουσιάσει τη ζωή της Ισιδώρα Ντάνκαν μιας καταπληκτικής χορεύτριας διεθνούς φήμης που αγαπούσε πολύ την Ελλάδα. Το έργο αυτό θα παρουσιαζόταν ως όπερα, χωρίς τη συμμετοχή έστω ενός χορευτή.  Τουλάχιστον πρότεινα επειδή δίνουμε αρκετά χρήματα γι΄αυτή την παράσταση να κάνει και κάποια βίντεο από τους Δελφούς όπου εκεί η Ισιδώρα Ντάνκαν είχε σημαντική δράση.

Δεν ήταν προγραμματισμένη άλλη παράσταση και λόγω της κατάληψης επηρεάζεται. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής είπε ότι θα την βιντεοσκοπήσει χωρίς να μας έχει δώσει απάντηση για το πού και πώς μπορεί να προβληθεί. Μας έχει αφήσει μετέωρους. Έχει επιλεγεί ένας καλλιτεχνικός διευθυντής που δεν ενημερώνει ποτέ για το τι θέλει αν κάνει και πώς.

Σε σχέση με την εικόνα στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου, είναι ντροπή αυτό το μνημείο της πόλης μας να μην προφυλάσσεται. Έχω ζητήσει πολλές φορές να υπάρχει φύλακας αλλά δεν έχει γίνει. Υπάρχουν παιδιά που κάνουν σκέιτ μπροστά από το θέατρο. Μίλησα με αυτά τα παιδιά, τους εξήγησα ότι πρέπει να σεβαστούν τον χώρο. Μου απάντησαν ότι έχουν ζητήσει χώρο από το Δήμο και δε τους δίνει. Πίνουν και πετάνε σκουπίδια μπροστά στο θέατρο και δεν υπάρχει κανείς να καθαρίσει αυτό το χώρο. Μετά το Καρναβάλι καθαρίστηκε η πλατεία αλλά όχι ο χώρος του θεάτρου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις