Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στο σημαντικό Βρετανό σκηνοθέτη Χιου Χάντσον των "Δρόμων της Φωτιάς" - Πέθανε στα 86 του χρόνια

Αντίο στο σημαντικό Βρετανό σκηνοθέτη Χι...

Είχε διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη του Άλαν Πάρκερ ενώ το 1981 τον επέλεξε ο θρυλικός παραγωγός Ντέιβιντ Πάτναμ για να γυρίσει τους "Δρόμους της Φωτιάς" που κέρδισαν το Όσκαρ της καλύτερης ταινίας

Θλίψη και συγκίνηση στους σινεφίλ προξένησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, ο γνωστός και σημαντικός Βρετανός σκηνοθέτης Χιου Χάντσον - Hugh Hudson, o οποίος είχε γεννηθεί στις 25 Αυγούστου 1936, στο Λονδίνο.

Ο σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην απονομή του 1982, φιλμ αριστούργημα «Δρόμοι της Φωτιάς - Chariots of Fire» (όπου ο αξέχαστος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε το Όσκαρ της καλύτερης μουσικής), άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν εξαιτίας πρόσφατης περιπέτειας της υγείας του, την περασμένη Παρασκευή 10/2/2023, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο ηθοποιός Νάιτζελ Χάβερς, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία παραγωγής του 1981, «Δρόμοι της Φωτιάς» για την ιστορία δύο Βρετανών δρομέων τη δεκαετία του 1920, δήλωσε «συντετριμμένος» από τον θάνατο του σκηνοθέτη, ενώ πρόσθεσε ότι «το Chariots of Fire ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της επαγγελματικής μου ζωής και, όπως πολλές άλλες που ακολούθησαν τις οφείλω σε αυτόν. Θα μου λείψει πολύ».

Παραγωγός του Οσκαρικού φιλμ είχε διατελέσει ο 82χρονος David Puttnam, o οποίος και επέλεξε τον Χάντσον για να σκηνοθετήσει τη συγκεκριμένη ταινία. Ο Χάντσον προτάθηκε τότε για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά το έχασε από τον Γουόρεν Μπίτι της ταινίας «Reds».

Προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, ο Χάντσον σκηνοθετούσε τηλεοπτικές διαφημίσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Αργεντινό Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, θρυλικό οδηγό αγώνων της Φόρμουλα 1.

Οι «Δρόμοι της Φωτιάς» που αναφερόταν στους Βρετανούς δρομείς που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, διακρίθηκε στα Όσκαρ το 1982 και κατάφερε να πάρει το μεγάλο Όσκαρ της βραδιάς, αυτό της Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα, ο Χάντσον είχε δουλέψει & στο πλευρό του σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ ως δεύτερος σκηνοθέτης στην θρυλική ταινία «Midnight Express – Το Εξπρές του μεσονυκτίου» το 1978.

Τρία χρόνια αργότερα, έμελλε να έρθει η καταξίωση με την ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς», ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη και η κάτω βόλτα για τον ταλαντούχο Χάντσον άρχισε μετά την ταινία του, «Revolution – Οι Επαναστάτες» παραγωγής 1985 που στα σινεμά της χώρας μας βγήκε το 1986, η οποία απέτυχε εισπρακτικά.

Στο φιλμ αυτό που είχε διαφημιστεί έως ένα αμερικάνικο έπος, πρωταγωνιστούσαν ο Αλ Πατσίνο, η Ναστάζια Κίνσκι και ο Ντόναλντ Σάδερλαντ. Σύμφωνα με το στόρι της ταινίας, ην εποχή της αμερικάνικης επανάστασης, ένας γουναράς αναγκάζεται από την βιαιότητα του περιβάλλοντος να καταταγεί στο στρατό για να υπερασπίσει την πατρίδα του.

Οι ταινίες του "Δρόμοι της Φωτιάς" και "Οι Επαναστάτες" είχαν προβληθεί και στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture