Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον θρυλικό Αμερικανό παραγωγό και executive Alan Ladd Jr που πέθανε στα 84 του χρόνια

Αντίο στον θρυλικό Αμερικανό παραγωγό κα...

Ως παραγωγός τιμήθηκε με Όσκαρ το 1996 χάρη στο "Braveheart" του Μελ Γκίμπσον που πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στο χώρο του κινηματογράφου η είδηση ότι πέθανε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 ο Χολιγουντιανός παραγωγός Alan Ladd Jr. σε ηλικία 84 ετών.

Ο εκλιπών που ήταν γιος του παλιού Αμερικανού ηθοποιού Άλαν Λαντ (1913-1964), έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία ως ο executive που πείστηκε και κατόπιν έπεισε και τα άλλα στελέχη του στούντιο της 20th Century Fox να σώσουν το πράσινο φως να γυριστεί ο θρυλικός πλέον «Πόλεμος των άστρων - Star Wars» του Τζορτζ Λούκας το 1977 ενώ 19 χρόνια αργότερα στην απονομή των Όσκαρ το 1996 κέρδισε ως παραγωγός του επικοιστορικού φιλμ «Braveheart» του Μελ Γκίμπσον το βραβείο Όσκαρ.  

Τα ξένα κινηματογραφικά σάιτ έχουν αναλυτικές αναρτήσεις για το θάνατο του Άλαν Λαντ Τζούνιορ. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή, η κόρη του Amanda Ladd-Jones με ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια.

“Με συγκίνηση σας ανακοινώνουμε πως στις 2 Μαρτίου 2022, ο Alan Ladd, Jr. πέθανε ήσυχα στο σπίτι του έχοντας πλάι του την οικογένεια του”, έγραψε η κόρη του προσθέτοντας,  “τα λόγια αδυνατούν να εκφράσουν πόσο ήδη μας λείπει. Η συμβολή του στη δημιουργία ταινιών θα μείνει για πάντα”. Όπως έγραψε το The Hollywood Reporter στο άρθρο του για τον εκλιπόντα παραγωγό και executive,  ούτε λίγο ούτε πολύ στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του είχε συμβάλλει σε 14 ταινίες που κατάφεραν να είναι υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το ταλαντούχο «αποτύπωμα» του υπάρχει σε ταινίες όπως οι: Young Frankenstein (1974), The Rocky Horror Picture Show (1975), The Omen –Η Προφητεία (1976), Breaking Away (1979), Body Heat – Έξαψη (1981), Chariots of Fire – Οι Δρόμοι της Φωτιάς (Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1981 και Όσκαρ καλύτερης μουσικής στον δικό μας Βαγγέλη Παπαθανασίου), Blade Runner του Ρίντλει Σκοτ (1982) and Moonstruck – Κάτω από τη Λάμψη του φεγγαριού (1987) όπου κέρδισαν Όσκαρ οι Σερ και Ολυμπία Δουκάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ladd είχε υποστηρίξει από το ’70 κιόλας ταινίες με δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες στο επίκεντρο όπως το φιλμ του Robert Altman «3 Women» (1977) ή η Οσκαρική «Julia» (1977) με την Vanessa Redgrave και την Τζέιν Φόντα, το υποψήφιο για 11 Όσκαρ φιλμ «Η Κρίσιμη καμπή - The Turning Point» (1977), η ταινία του Paul Mazursky «An Unmarried Woman» (1978), με την Jill Clayburgh και η συγκινητική «Norma Rae» (1979) που χάρισε στη Sally Field το πρώτο της Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου καθώς και την μουσική ταινία με την Bette Midler, «The Rose» (1979).

Ο Alan Ladd Jr., όπως διαβάσαμε ήταν και στο «πηδάλιο» μίας ακόμα μεγάλης επιτυχίας στα τέλη του ’70, του θρίλερ επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία του Ρίντλει Σκοτ,  Alien (1979) με την Sigourney Weaver ενώ ήταν αυτός που έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσει και να γυριστεί μία ακόμη μεγάλη επιτυχία, το «Thelma & Louise» (1991) επίσης σε σκηνοθεσία του Ρίντλει Σκοτ , με τις Susan Sarandon και Geena Davis και τον Μπραντ Πιτ.

Όπως αναφέρει το The Hollywood Reporter, o Λαντ Τζούνιορ αποτελούσε πάντοτε την εξαίρεση στο στερεότυπο του σκληρού και συχνά αδίστακτου studio chief ή παραγωγού φέρνοντας έναν άλλο αέρα και συμπεριφορά στο χώρο. Υπήρξε αυθεντικός, στοργικός, μιλούσε ήρεμα και όχι νευριασμένα και οι φίλοι του τον φώναζαν χαϊδευτικά “Laddie”.

“Στο χώρο μας υπάρχουν πολλά φίδια αλλά υπάρχει και ο ξεχωριστός Alan Ladd Jr.”, είχε αναφέρει ο εκλιπών σκηνοθέτης Richard Donner.

Ο Ladd Jr. είχε γεννηθεί στις 22/10/1937 στο Los Angeles και ως παιδάκι έπαιζε στους χώρους των στούντιο της Paramount και της Fox στο περίφημο Hollywood. Ο Ladd μόλις οι γονείς του χώρισαν, έμεινε με τη μητέρα του αλλά λόγω προβλημάτων που είχε με την υγεία της, ξαναγύρισε κοντά στον πατέρα του, ο οποίος έσβησε το 1964 όταν ο Ladd Jr. ήταν μόλις 26 χρονών.

Ο Ladd Jr ξεκίνησε την πορεία του στον κινηματογραφικό χώρο ως stuntman (κάνοντας δηλαδή επικίνδυνες σκηνές) σε ταινίες του πατέρα του, στο Santiago (1956) και στο The Deep Six (1958).

Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως στις αρχές του ’60, δούλεψε με το μεγάλο γραφείο Ατζέντηδων καλλιτεχνών, το Creative Management Associates και μάλιστα είχε αναλάβει για ένα διάστημα τις «τύχες» αστεριών όπως η φτασμένη Judy Garland, και οι ανερχόμενοι τότε Robert Redford και Warren Beatty. Κατόπιν ξεκίνησε να δουλεύει ως ανεξάρτητος παραγωγός και μάλιστα μία από τις πρώτες δουλειές του ήταν μία σχετικά άγνωστη ταινία με την σούπερ σταρ Elizabeth Taylor.

Ο Ladd Jr. το 1973 πήρε τη θέση του επικεφαλής - head of creative affairs στο στούντιο της Fox  για να γίνει σχετικά σύντομα Πρόεδρος της μεγάλης αυτής κινηματογραφικής εταιρείας.

Ήταν τότε που ενέκρινε παρά τις αντιρρήσεις άλλων μεγαλοστελεχών το «Star Wars» το 1977, το οποίο είχε απορρίψει το αντίπαλο στούντιο της Universal.

“Tη μόνη συνάντηση που είχα με τον Laddie ήταν για το σενάριο … Θυμάμαι πως μου είπε, ‘κοίτα με μία πρώτη ματιά δεν με εντυπωσιάζει αλλά σε εμπιστεύομαι, προχώρα και γύρισε την ταινία’, ήταν μία έντιμη, ειλικρινής τοποθέτηση και συνάμα ενθαρρυντική», ανέφερε ο Τζορτζ Λούκας με αφορμή τα νέα για το θάνατο του Άλαν Λαντ Τζούνιορ.  

Μιλώντας στο The Hollywood Reporter, o George Lucas είπε μεταξύ άλλων, “ο Laddie αγαπούσε τις ταινίες και τους δημιουργούς τους. Ήταν από τους λίγους  executives των στούντιο που έδιναν βαρύτητα περισσότερο στην αξία των προσώπων και λιγότερο των πρότζεκτ. Θεωρώ πως ο Laddie πήρε ένα γενναίο, προσωπικό και επαγγελματικό ρίσκο με το Star Wars, και με μένα, και για αυτόν και μόνο το λόγο θα του είμαι πάντα ευγνώμων”.

Να προσθέσουμε πως ο έφυγε από την Fox το 1979 και στη συνέχεια δημιούργησε την The Ladd Co., με στελέχη της Warner Bros. Αλλά και συνεργάτες του από την Fox και πιο συγκεκριμένα τους Jay Kanter και Gareth Wigan. Η εταιρεία του αυτή ήταν πίσω από την παραγωγή του «Body Heat», του «Night Shift» (1982), του «The Right Stuff» (1983) και του δημοφιλούς «Police Academy – Η Μεγάλη των μπάτσων σχολή» (1984) ενώ είχε αναλάβει τα δικαιώματα διανομής στις ΗΠΑ του «Chariots of Fire» που πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην απονομή του 1982. Η The Ladd Co. επίσης ήταν η παραγωγός εταιρεία των ταινιών «The Brady Bunch Movie» (1995), «A Very Brady Sequel» (1996) και The Phantom (1996) μαζί με την Paramount ενώ οι πιο πρόσφατες δουλειές τους ως παραγωγού ήταν  στο κοινωνικό, δραματικό φιλμ «An Unfinished Life – Αγεφύρωτες σχέσεις» (2005) του Λάσε Χάλστρομ με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μόργκαν Φρίμαν και Τζένιφερ Λόπεζ και το «Gone Baby Gone» (2007), το αξιόλογο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Μπεν Άφλεκ.

Ο Άλαν Λαντ Τζούνιορ αφήνει πίσω του τη δεύτερη σύζυγο του, Cindra, την οποία παντρεύτηκε το 1985, και τις κόρες του Kelliann, Tracy και Amanda, η οποία το 2021 έκανε ένα ντοκιμαντέρ για τον πατέρα της.

Είχε και μία κόρη την Chelsea, που πέθανε στα 34 της χρόνια, τον Μάρτιο του 2021.

Nα πούμε τέλος πως ο Άλαν Λαντ Τζούνιορ είχε και το δικό του αστέρι στην περίφημη Walk of Fame.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

O Alan Ladd Jr, αριστερά, στην απονομή τ...

O Alan Ladd Jr, αριστερά, στην απονομή των Όσκαρ το 1996 μαζί με τον Μελ Γκίμπσον.

H φωτ. είναι από το starwars.com

H φωτ. με credit Frazer Harrison/Getty Images είναι από ανάρτηση του www.nme.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture