Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 23/2/2023 κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα το φιλμ "Γυναικείες Κουβέντες"

Στις 23/2/2023 κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδ...

Η ταινία σε σκηνοθεσία της Καναδής Σάρα Πόλει διεικδικεί 2 Όσκαρ της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μίριαμ Τόους, είναι η ταινία σε σκηνοθεσία της 44χρονης Καναδής ηθοποιού Σάρα Πόλεϊ «Γυναικείες Κουβέντες – Women Talking», η οποία είναι υποψήφια για 2 βραβεία Όσκαρ, της Καλύτερης Ταινίας και του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Το φιλμ θα κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή της εταιρείας Tulip στις 23 Φεβρουαρίου 2023 και αναμένεται να έρθει για προβολή & στην Πάτρα.

Το 2010, οι γυναίκες μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας παλεύουν να συμβιβάσουν την πραγματικότητά τους με την πίστη τους. Παρόλο που πολλές διαφωνούν μεταξύ τους σε βασικά πράγματα, πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν μαζί, για να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Η σύναξη των γυναικών στην καρδιά της ιστορίας καταγγέλλει τις ανησυχητικές και τρομακτικές πράξεις μέσα στο αυστηρό πλαίσιο μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας. Οι καταγγελίες των γυναικών που είχαν νοιώσει ναρκωμένες και ξύπνησαν με μελανιές και κάποιες φορές αιμορραγώντας απορρίφθηκαν από του άνδρες της κοινότητας ως αποκυήματα γυναικείας φαντασίας ή σαν αποδείξεις της αμαρτωλής συμπεριφοράς των ίδιων των γυναικών.

Όταν όμως αποκαλύπτονται εγκλήματα, κλήθηκε η αστυνομία και έγιναν συλλήψεις. Υπό την πίεση του χρόνου για την αναμενόμενη επιστροφή των ανδρών από την πόλη σε 24 ώρες, οι γυναίκες σκέφτονται και συζητούν την δυνατότητα μιας απόφασης που θα τους αλλάξει τη ζωή, που επιβάλει την συμφιλίωση του αυτοπροσδιορισμού με την πίστη – Μένουν και συγχωρούν τους άνδρες; Ή φεύγουν και ξεκινούν μια καινούργια ζωή;

Το καστ του φιλμ (στο rotten tomatoes συγκεντρώνει μέσο όρο 90%) απαρτίζεται από τις Ρούνεϊ Μάρα (Nightmare Alley, Κάρολ, Το Κορίτσι με το Τατουάζ), Κλέρ Φόι (Το Στέμμα), Τζέσι Μπακλεϊ (Η Χαμένη Κόρη), τον Μπεν Γουίσο (Ο Αστακός, No Time To Die), και την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (Βραβευμένη με 3 Όσκαρ για την ερμηνεία της στο Nomandland, για τις Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, Μιζούρι και για το «Fargo» το 1997, έχει λάβει επίσης τρεις ακόμα υποψηφιότητες για τις ταινίες Ο Μισισιπής Καίγεται, Σχεδόν Διάσημοι και Άνιση Μάχη). Η ΜακΝτόρμαντ μοιάζει αγνώριστη με το μαύρο μαντήλι στο κεφάλι.

Αν και ιστορία που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα στις «Γυναικείες Κουβέντες» είναι βίαιη, η ταινία δεν είναι. Ποτέ δεν θα δούμε την βία που έχουν βιώσει η γυναίκες, βλέπουμε μόνο στιγμές των συνεπειών της. Αντίθετα, βλέπουμε μια κοινότητα γυναικών που συναντιούνται γιατί πρέπει να αποφασίσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ποια θα είναι η συλλογική τους στάση.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 104 λεπτά.

«Όταν διάβασα το βιβλίο της Μίριαμ Τόους, βυθίστηκε βαθιά μέσα μου και εξέγειρε ερωτήματα και σκέψεις για τον κόσμο που ζω που δεν είχα αρθρώσει ποτέ πριν.

Ερωτήματα για την συγχώρεση, την πίστη, τα συστήματα εξουσίας, τα τραύματα, την θεραπεία, την ενοχή, την κοινότητα και τον αυτοπροσδιορισμό. Επίσης με άφησε ανεξήγητα αισιόδοξη», τόνισε η σκηνοθέτιδα Σάρα Πόλεϊ.

Η διαδρομή της ταινίας από το χαρτί στην μεγάλη οθόνη άρχισε με την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, που πρότεινε το βιβλίο και πλησίασε την παραγωγό Ντίτνι Γκάρντνερ της Plan B για να κάνουν την ταινία μαζί. «Το βρήκα προκλητικό με έναν αναπάντεχο και πολυεπίπεδο τρόπο και πίστεψα είχε θέση στις συζητήσεις που έκανα με την κοινότητά μου» ανέφερε η ΜακΝτόρμαντ. «Με ενδιέφερε να πάρω μέρος σε ένα διάλογο που έχει αίσθηση του χιούμορ και ελπίδα και δυνατότητες για το μέλλον».

Η Σάρα Πόλεϊ έχει κερδίσει στο παρελθόν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο για την πρώτη της προσπάθεια σαν σκηνοθέτης στην ταινία «Υστερόγραφο Μιας Σχέσης, η οποία κέρδισε μια ακόμα υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την εξαιρετική Τζούλι Κρίστι. Η επόμενη ταινία της ήταν το «Take This Waltz» και ακολούθησαν οι «Ιστορίες της Ζωής μας».

Η Πόλει έχει υπογράψει και το διασκευασμένο σενάριο στις «Γυναικείες Κουβέντες».

Η ταινία μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι έως τώρα παγκόσμιες εισπράξεις φτάνουν τα 4 εκατ. δολάρια.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture