Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Α...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο άνθρωπος που υποφέρει και στοχάζεται

Από τις λίγες φορές που έχουμε δει τόσο γεμάτη την αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης ήταν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Λογοτέχνες και εικαστικοί της πόλης, φιλότεχνοι, συνεργάτες, πολιτευτές και φίλοι της δημοτικής αρχής έσπευσαν στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του βετεράνου γλύπτη της Πάτρας Διονύση Γερολυμάτου που έχει συμπληρώσει οκτώ δεκαετίες ζωής με τη φήμη του κοσμογυρισμένου «μάστορα-φιλόσοφου» της τέχνης του. Ο δήμαρχος Πατρέων που μίλησε για την πληθωρική προσωπικότητα του τιμώμενου και του απένειμε αναμνηστική πλακέτα, ανακοίνωσε επίσημα πως η Πινακοθήκη θα μεταφερθεί στο κτίριο του Δημαρχείου, ενώ στο νυν κτίριο θα επεκταθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

Επιπλέον μίλησαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκης Πετρόπουλος και ο προκάτοχός του Βασίλης Θωμόπουλος, ο  αρχιτέκτονας Λεωνίδας Χαλεπάς, γλύπτης, διευθυντής της σχολής μαρμαροτεχνίας Σύρου, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός της Εύας Μελά προέδρου του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδας. Ολοι εστίασαν όχι μόνο στην καλλιτεχνική πλευρά του Διονύση Γερολυμάτου αλλά στην ιδιοσυγκρασία του ως ανθρώπου, πώς είναι δηλαδή ως φίλος, συνομιλητής, ιδεολόγος, δάσκαλος.

Ο επιμελητής  της έκθεσης  - ιστορικός τέχνης  Γρηγόρης Αναγνώστου, τόνισε πως «στα γλυπτά του Διονύση Γερολυμάτου, συνολικά, δεσπόζει ο καθημερινός άνθρωπος, που έχει τη δύναμη να γίνει κυρίαρχος της ζωής και της μοίρας του. Ο άνθρωπος που αγωνίζεται, αναμετριέται με το χρόνο και στέκεται όρθιος». Εγινε προσπάθεια αντιπροσωπευτικής παρουσίασης της δουλειάς του καθώς  στη διάρκεια της πορείας του έργα του βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, όπως στο Μεξικό, στην Ιαπωνία, στη Σερβία. Το έργο του δεν εξαντλείται μόνο στον τομέα της γλυπτικής,  καθώς έχει στο ενεργητικό του σκηνογραφικές δουλειές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εικονογραφήσεις βιβλίων, νωπογραφία (fresco), αλλά και  συγγραφικό - ποιητικό έργο. Ο ίδιος ο γλύπτης ευχαρίστησε στο τέλος το δήμαρχο που ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να τον τιμήσει και κάλεσε τον κόσμο να αγωνίζεται και να πολεμάει στη ζωή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετείχε κα η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» της οποίας δυστυχώς ο τρυφερός ήχος των μαντολίνων και των κιθάρων «κουκουλώθηκε» από την οχλαγωγία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόκειται πραγματικά για μια καλοστημένη έκθεση, που αξίζει να επισκεφθούμε. Αν παραμερίσουμε το δυσάρεστο δεδομένο πως ένας θεσμός όπως η Πινακοθήκη φαντάζει «στρατευμένος» πολιτικά, μέσα από μια πάγια τακτική ανάδειξης ομοιδεατών, ο δημιουργός όντως έχει να επιδείξει πλούσιο έργο ποιότητας και έχει διεθνή παρουσία. Επιπλέον δεν βλέπουμε συχνά εκθέσεις γλυπτικής στο κέντρο της Πάτρας. Μια περιήγηση στα γλυπτά του Γερολυμάτου ο οποίος ειδικεύεται στις μνημειακές δημόσιες δημιουργίες,  μας συστήνει κυρίως το αγαπημένο μοτίβο του ανθρώπινου χεριού αλλά και όρθιες ανθρώπινες φιγούρες. Συγκινούν τα εκφραστικά χέρια στα αφαιρετικά, αλληγορικά γλυπτά «Χειροπέδες», «Του κολασμένου», «Αποχαιρετισμός» «Μαζί με την απόγνωση» από μπρούτζο, σίδερο, μάρμαρο, εντυπωσιάζει ο «Κάλβος» σε μεγάλες, ανθρώπινες διαστάσεις και σε περίοπτη θέση είναι το έργο μοντέρνας αισθητικής «Η μάχη κενταύρων και φοιτητών» με έμπνευση το Πολυτεχνείο. Παρατηρώντας και τα άλλα έργα με τη λιγότερο πεσιμιστική θεματική «Τσέλο», «Στιγμές ξεκούρασης», «Σκύλα», Σφίγγα», «Φλύαρος Κίων», «Πρόβα Μπαλέτου» κ.α. θα δείτε ότι υπάρχει μια φορμαλιστική γκάμα τεχνικής δηλαδή από συμπαγή, δωρικά γλυπτά έως «αέρινα», γεμάτα κίνηση. Απόδειξη της πολύπλευρης μορφοπλαστικής γλώσσας και ικανότητας του γλύπτη.

*Η έκθεση- ρετροσπεκτίβα εντάσσεται στις αυτοτελείς παραγωγές για την ανάδειξη καλλιτεχνών της περιοχής μας και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 30 Μαρτίου. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό στις: 5, 12 και 26 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View