Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Στα best sellers των ημερών το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Κήπος της Αμαλίας»

Στα best sellers των ημερών το ιστορικό ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μεγάλη ζήτηση για την ιστορία της άτεκνης βασίλισσας που άφησε πίσω της τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας

Το ενδιαφέρον του κοινού για τους royals αποδεικνύεται και στα βιβλιοπωλεία.

Στις λίστες των εκδόσεων με τις καλύτερες πωλήσεις τώρα συναντάμε το μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα «Ο κήπος της Αμαλίας», που αναφέρεται βέβαια στην αλλοτινή Γερμανίδα βασίλισσα και σύζυγο του Οθωνα.  

«Κρύβοµαι στον κήπο µου και κοιτάζω τις κορυφές των δέντρων — πόσο ψηλά φτάνουν πια. Θα ’ρθει µια µέρα ίσως που θα γίνει «εθνικός»; Μακάρι. Αλλά εγώ πού θα είµαι; Γιατί σε ένα έθνος δεν µπορούν να χωρέσουν όλοι όσοι το αγάπησαν;» διαβάζουμε στο σημείωμα προώθησης του βιβλίου.

Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία για την δημιουργία του Εθνικού Κήπου, ενώ είχε μεγάλη επιτυχία στην πρωτεύουσα η σχετική παράσταση «Βασίλισσα των Φοινίκων», με την ηθοποιό Εμιλι Κολιανδρή.

Η 19χρονη γερμανίδα δούκισσα Αμαλία φθάνει το 1837 στον Πειραιά μαζί με τον 22χρονο σύζυγό της βασιλιά Οθωνα. Πολύ ερωτευμένη με τον άντρα της αλλά και τον παράξενο λαό της Ελλάδας, γνωρίζει από κοντά τους µικρούς και µεγάλους πρωταγωνιστές του Αγώνα και της πολιτικής του 19ου αιώνα και εμπλέκεται ενεργά στη διοίκηση του νέου κράτους. Με έντονη προσωπικότητα, υπομένει σωµατικά βασανιστήρια για την ατεκνία της και αντιστέκεται στις προσβολές. Καταφύγιό της ο κήπος της που οραματίστηκε και δημιούργησε από το μηδέν.

Η βασίλισσα Αμαλία

Η βασίλισσα Αμαλία

Η συγγραφέας Καρολίνα Μέρμηγκα

Η συγγραφέας Καρολίνα Μέρμηγκα

Η Καρολίνα Μέρμηγκα, συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος «Ο κήπος της Αμαλίας», εμπνεύστηκε καταρχήν από τις επιστολές της ηρωίδας στον πατέρα της.

Όπως επισημαίνει:. «Πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι η ίδια η Ελλάδα εκείνης της περιόδου, χώρα άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς. Καθώς διάβαζα, συνειδητοποιούσα πόσο άγνωστη: Ήξερα ότι υπήρχαν καμήλες στους δρόμους της Αθήνας και σχεδόν καθόλου καθαρό νερό; Ήξερα ότι οι περισσότεροι αγωνιστές της Επανάστασης ψωμοζούσαν, ότι οι ληστές ήσαν μέρος της καθημερινότητας και ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για δήμιους; Ήξερα τον απίθανο συνδυασμό Φιλικών-Αγωνιστών-Βαυαρών-ντόπιων και ξένων, συγκεντρωμένων μέσα σε λίγους σκονισμένους χωματόδρομους μιας καινούργιας πρωτεύουσας με παρελθόν πανάρχαιο και κρυμμένο κάτω από λάσπες και πέτρες;...»

 

Ο Εθνικός Κήπος σήμερα

Ο Εθνικός Κήπος σήμερα

Η συγγραφέας ερευνώντας για το έργο της συνειδητοποίησε  πόσον άδικο χλευασμό κι εξευτελισμό είχε υποστεί η Αμαλία. Ηταν μια γυναίκα καταδικασμένη εξ αρχής από τη φύση στην ατεκνία, ένας άντρας που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό, ένα πολύ νεαρό ζευγάρι που δεν μπορούσε να ξέρει τι τους συμβαίνει και πώς να το πολεμήσουν, κάτω από το αμείλικτο δημόσιο βλέμμα.

Πέρα λοιπόν από τη «στολή Αμαλία» που βλέπουμε στις εθνικές γιορτές ή τις απόκριες, αλλά και τον Εθνικό Κήπο, η πορεία της έχει πολλά ερεθιστικά στοιχεία.

Όπως εξήγησε  στη HuffPost: «Η Αμαλία, έτσι όπως την κατάλαβα εγώ, ήταν προϊόν της ιστορικής της εποχής και της καταγωγής της. Μια Γερμανίδα αριστοκράτισσα που πίστευε ακλόνητα στην ελέω Θεού βασιλεία –στο ότι δηλαδή ο κάθε βασιλιάς φροντίζει τον λαό του σαν «παιδιά» του, και λογοδοτεί μόνο στον Θεό. Η Αμαλία ανήκε στον παλαιό κόσμο, και τις δημοκρατικές αλλαγές που φυσούσαν γύρω της σε όλη σχεδόν την Ευρώπη δεν τις κατάλαβε, δεν μπορούσε να τις καταλάβει. Και φυσικά δεν μπορούσε να τις υποστηρίξει. Υπ’ αυτή την έννοια ήταν ακόμα πιο πεισματικά προσκολλημένη σε μια αυταρχική αντίληψη της μοναρχίας από τον Όθωνα. Ο Κήπος είναι το μέρος όπου η Αμαλία φύτεψε όλη της τη ματαιωμένη τρυφερότητα, όλες της τις ελπίδες για ένα μέλλον χωρίς εκείνην. Τα ίχνη της».

 

 

ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ

 Η κ. Μέρμηγκα επίσης αποσαφηνίζει: «Δεν θα έλεγα πως την αγάπησα, αλλά αισθάνομαι μια ιστορική αδικία απέναντι στην πρώτη μας βασίλισσα, που δεν είναι βέβαια κάτι τρομακτικό (τόσες και τόσες άλλες αδικίες έχουμε διαπράξει δα, έναντι τόσων πολλών) αλλά που επανέρχεται στο μυαλό μου, σαν μικρό παράπονο. Ειδικά όταν περπατώ στον Κήπο της, σαν να το ακούω το μικρό της παράπονο: Ούτε ένα τόσο δα αγαλματάκι για μένα; Σαν να μην υπήρξα ποτέ;»

 

Ειδήσεις Τώρα

Ανανέωση εδώ και τώρα! Οι beauty experts της Πάτρας παρουσιάζουν τις πλέον περιζήτητες θεραπείες express

Zεντάγια: Ξανά με Celia Kritharioti, ένα mini dress- αφίσα γεμάτο κρύσταλλα Swarovski

Σαν παλιό σινεμά: Vassilis Zoulias στον κινηματογράφο «Iρις», συμμετείχε η «κοντέσα» της μόδας, Marpessa

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View