Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Yayoi Kusama ετών 95: Βασίλισσα στο χρηματιστήριο της τέχνης, άφησε πίσω τον David Hockney

Yayoi Kusama ετών 95: Βασίλισσα στο χρημ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η γιαπωνέζα star των πουά έχει στο ενεργητικό της έργο με τιμή πώλησης 10 εκατομμύρια δολάρια

«Τα πουά είναι ένας δρόμος προς το άπειρο. Όταν εξαφανίζουμε τη φύση και το σώμα μας με πουά, γινόμαστε μέρος της ενότητας του περιβάλλοντός μας» ισχυρίζεται η Yayoi Kusama, 95 ετών σήμερα.

Η πασίγνωστη εικαστικός και περσόνα από την Ιαπωνία κρατάει τα σκήπτρα της πλέον ακριβοπληρωμένης παγκοσμίως, κατακτώντας την πρωτιά του σύγχρονου καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις για το 2023. Μάλιστα, πλέον ο έτερος super star της τέχνης, David Hockney «τρώει πια τη σκόνη της».

Yayoi Kusama

Yayoi Kusama

 David Hockney

David Hockney

Μέσα στη χρονιά που πέρασε η Kusama απέφερε 80,9 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, ενώ η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε από τη συνεργασία της με την αυτοκρατορία μόδας Louis Vuitton.  Ποιος δεν είδε τις εγκαταστάσεις με την υπογραφή της στις βιτρίνες;  Το πιο ακριβό έργο της Kusama που πωλήθηκε το 2023 ήταν ο πίνακας «A Flower» (2014), φθάνοντας τα σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρι  στον οίκο Christie’s στο Χονγκ Κονγκ.

 Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Hiscox Artist Top 100, ο Hockney, ο οποίος κατέκτησε τον κορυφαίο τίτλο το 2022, έρχεται δεύτερος καθώς κέρδισε 50,3 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2023. Στην τρίτη θέση βλέπουμε τον επίσης Ιάπωνα καλλιτέχνη Yoshitomo Nara, με απολαβές που φτάνουν τα 36 εκατομμύρια δολάρια.

 

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 «Παρά το γεγονός ότι είναι 95 ετών, η Ιάπωνας πρωτοπόρος Yayoi Kusama παραμένει μία από τις γυναίκες  με τη μεγαλύτερη επιρροή», δήλωσε ο Robert Read, επικεφαλής του τμήματος τέχνης και ιδιωτικών πελατών της Hiscox. Οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών ανέφεραν ότι η αγορά για τις γυναίκες σύγχρονες καλλιτέχνιδες είναι σταθερή, με αύξηση 179% στα έργα που πωλήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία. Η Hiscox σημείωσε επίσης ότι οι γυναίκες καλλιτέχνιδες αποτελούν το 32% των πωλήσεων σύγχρονων έργων το 2023, από 29%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η συνολική αξία σύγχρονης τέχνης από γυναίκες μειώθηκε μόνο κατά 8 τοις εκατό το 2023, σε σύγκριση με την πτώση των πωλήσεων κατά 20 τοις εκατό από τους άνδρες συναδέλφους τους.

ΤΑ ΝΕΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Οι αγοραστές, ωστόσο, φαίνεται να επιμένουν σε σίγουρες επενδύσεις δηλαδή δοκιμασμένα ονόματα όταν ξοδεύονται.

«Όπως μπορείτε να δείτε, οι τάσεις της τέχνης κινούνται με γοργούς ρυθμούς. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τους νεότερους καλλιτέχνες που έχουν δει την τιμή των έργων τους να μειώνεται σημαντικά» υπογράμμισε ο Reed.

O Nicolas Party

O Nicolas Party

Ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις σε δημοπρασίες ηλικίας κάτω των 45 ετών πέρυσι ήταν ο Nicolas Party (Ελβετός που ζει μεταξύ Βρυξελλών και Νέας Υόρκης) του οποίου τα έργα απέφεραν 20,2 εκατομμύρια δολάρια. Ακολουθείται  από τον κινεζικής καταγωγής Καναδό δημιουργό Matthew Wong με 16,5 εκατομμύρια δολάρια και την βρετανή Jadé Fadojutimi με τις νιγηριανές ρίζες που πέτυχε πωλήσεις 8,5 εκατομμύρια δολάρια. Η δουλειά τους είναι ήδη ευρύτερα αναγνωρίσιμη και μάλιστα θα την αποκαλούσαμε προσιτή στο λιγότερο «εκπαιδευμένο» κοινό.

Ειδήσεις Τώρα

Με ακαταμάχητη τουαλέτα Celia Kritharioti η Εμιλι Ραταζκόβσκι στη Νέα Υόρκη

Πλησιάζει το Bridgerton 3, αποκαλύφθηκαν trailer και πλοκή, τώρα ερωτεύονται Πενέλοπε- Κόλιν

Καθηγητές αρνούνται να συνοδέψουν μαθητές σε σχολικές εκδρομές μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View