Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΤΙΒΟΣ

/

Έλαμψαν οι αθλητές στίβου στην γιορτή της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π.- φωτό

Έλαμψαν οι αθλητές στίβου στην  γιορτή τ...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Η "γιορτή του Αθλητή"

Με μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στοΣυνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου τίμησε εαυτόν και αθλητές στην ετήσια βράβευση όσων διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε, την «Γιορτή του Αθλητή».

Κατάμεστη η αίθουσα από αθλητές, προπονητές, παράγοντες, παρουσία της προέδρου του ΣΕΓΑΣΣοφίας Σακοράφα και αρχών της πόλης.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π., Νίκος Μπαλάσης, σημείωσε:

"Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι που με οποιαδήποτε ιδιότητα τιμάτε απόψε την εκδήλωσή μας, σας καλωσορίζουμε και σας  ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε όλοι εδώ, στη  «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ». 

Ήρθαμε απόψε όλοι εδώ για να τιμήσουμε μια σοβαρή μορφή κοινωνικής έκφρασης, τον Κλασικό Αθλητισμό. Τον αγαπημένο για όλους τους Έλληνες «Στίβο» τον «Βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων» όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, με την τεράστια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, που συγκινεί και εκφράζει όλους μας αθλητικά, που δεν έχει κοινωνικά, ταξικά  ή άλλα σύνορα και που απευθύνεται σε όλους, προσιτά και απλά. Είναι αναγκαίο κι όμορφο  να τιμώνται όλοι όσοι με το ταλέντο τους και την προσπάθειά τους εξελίσσονται και με τις επιτυχίες τους μας κάνουν περήφανους και ιδιαίτερα χαρούμενους τιμώντας τον τόπο τους και την πατρίδα.

Τα σωματεία του  Κλασικού Αθλητισμού συγκροτώντας τις κατά τόπους Ενώσεις ή Τοπικές Επιτροπές, δημιουργούν στη συνέχεια την κατάληξη της οργανωτικής δομής του Στίβου, τον ΣΕΓΑΣ, δηλαδή τη μητέρα Ομοσπονδία όλων σχεδόν των Αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας, που τη χρονιά που πέρασε συμπλήρωσε 126 ολόκληρα χρόνια ζωής, έχοντας τη τιμή να είναι μία από τις αρχαιότερες αθλητικές ομοσπονδίες του Κόσμου .

Αν έπρεπε να παρομοιάσω με κάτι τον στίβο στην πατρίδα μας θα τον παρομοίαζα με ένα αιωνόβιο πανέμορφο πλατάνι. Κεντρικός κορμός με βαθιές ρίζες στον χώρο και στον χρόνο    η Ομοσπονδία με μεγάλα κορμάδια  τις Ενώσεις και μικρότερα κλαδιά  τα σωματεία. Τα φύλλα είναι  οι αθλητές και οι αθλήτριές μας που στηρίζονται στους δυνατούς μίσχους των προπονητών και των  γονέων τους που φωτοσυνθέτουν με τον ήλιο το ιδανικό της άθλησης. Γη και υδροφόρος ορίζοντας η πολιτεία. Τα τελευταία χρόνια που υποχωρεί συνεχώς ο υδροφόρος ορίζοντας το δέντρο κινδυνεύει από μαρασμό και ψάχνει τρόπους να ανεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα για να βρουν νερό οι ρίζες του.

Οι γονείς, τα μέλη με τις συνδρομές τους,  ο διαχρονικός αθλητισμός, μαζί  με τη βοήθεια των  χορηγών προσπαθούν, κουβαλούν νερό και  το ρίχνουν  στις ρίζες να μην ξεραθεί.  Είναι επιτακτική ανάγκη να χορηγήσει  η πολιτεία περισσότερο  νερό ανεβάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα  γιατί όλα τα άλλα δε θα  φτάνουν στο μέλλον για  να σωθεί το πλατάνι με την πανάρχαια κληρονομιά.

Άρθρο 16 παράγραφος 9 του Συντάγματος: «Ο Αθλητισμός τελεί υπό την ανώτατη εποπτεία και προστασία του κράτους.» Αθλητισμός με εποπτεία αφ’ υψηλού  και προστασία εκ του μακρόθεν δεν πηγαίνει πουθενά, δεν προοδεύει.  Θέλουμε την πολιτεία αρωγό και συμπαραστάτη στα προβλήματα του Στίβου. Θέλουμε οι εκπρόσωποι της τοπικής  Αυτοδιοίκησης Α κ Β βαθμού να βλέπουν τον Στίβο όπως του αρμόζει σύμφωνα με την τεράστια ιστορία του.  Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας και της περιοχής μας ιδιαίτερα  χρειάζονται συντήρηση και χρήματα για έργα. Δημιουργία νέων Προπονητηρίων, νέων  ΤΑΡΤΑΝ και συντήρηση των παλαιών. Τα Στάδια και τα σωματεία κατ’  επέκταση χρήζουν  αθλητικού υλικού. Οι αθλητές και οι αθλήτριες συμπαράσταση και βοήθεια.

ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ – και τα περιφερειακά  ΣΤΑΔΙΑ: ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΑΧΑΓΙΑΣ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΛΕΧΑΙΝΩΝ – ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ είναι σημαντικοί  χώροι άθλησης που πρέπει να σκύψει με ενδιαφέρον η πολιτεία και να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της.  Η Υγεία, η Παιδεία, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός είναι κατά την προσωπική μας άποψη και κατά  γενική ομολογία κοινωνικά αγαθά. Είναι εξ ορισμού συγκοινωνούντα δοχεία που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Εμπεριστατωμένες έρευνες έχουν καταδείξει στην Ευρώπη πως για κάθε ένα ευρώ που επιχορηγεί η πολιτεία τον αθλητισμό, μειώνονται 7 τουλάχιστον ευρώ   οι δαπάνες για την Υγεία. Αντίστοιχα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μειώνονται σοβαρά οι δαπάνες για καταστολή και πρόληψη των διαφόρων ακατανόητων ενεργειών μέσα και έξω από αθλητικούς χώρους απομακρύνοντας τους νέους από βίαιες συμπεριφορές.

Ο στίβος μας στηρίζεται στο Αθλητικό Σωματείο - κύτταρο, που από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, με το μεράκι των λίγων συνήθως ανθρώπων που τον στηρίζουν,  καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για άθληση, για μια απαραίτητη διέξοδο της Νεολαίας από τα προβλήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στο δρόμο της, για να καλύπτει τη συνεχή προσπάθεια δημιουργίας υγιούς και ισχυρής προσωπικότητας που θα ωφελήσει τη Νεολαία  όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στους διάφορους άλλους τομείς της  ζωής.

Εμείς εδώ στην Πάτρα,  στη Δυτική Ελλάδα  και τα νησιά που σας καλέσαμε, ως εκπρόσωποι των Σωματείων Κλασικού Αθλητισμού των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας,  Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, που συγκροτούν την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, τη μεγαλύτερη γεωγραφικά και από τις πλέον ισχυρές σε αθλητικό δυναμικό από τις 16 Ενώσεις του Στίβου Πανελλαδικά, για αυτό θέλουμε την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ όπως πάντα αρωγό. 

Πιστεύουμε ότι η τιμή που πρέπει να αποδοθεί απόψε στον Στίβο, πρέπει να αποδοθεί πρώτα στις Αθλήτριες και τους Αθλητές μας που τίμησαν την περιοχή μας και διεθνώς και Πανελλαδικά τη χρονιά που τελείωσε και που εκπροσώπησαν τη χώρα μας  σε μεγάλες Αθλητικές εκδηλώσεις. Σ΄ αυτά τα παιδιά που τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια των άξιων προπονητών τους και με πολύ ιδρώτα, θυσίες, πόνο  και κόπο μας έδωσαν τη χαρά να μιλάμε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για μια νέα ελπιδοφόρα ανάπτυξη του Κλασικού Αθλητισμού της περιοχής μας.

Η αποψινή εκδήλωση θέλει επίσης να τιμήσει τον Στίβο τιμώντας τα  αθλητικά Σωματεία μας, τους  προπονητές  τους και  τους  εργάτες του αθλητισμού που διοικούν τα Σωματεία, τους πραγματικούς δηλαδή χορηγούς του Αθλητισμού .

Θέλει τέλος να τιμήσει ανθρώπους που στο παρελθόν στήριξαν ή σήμερα στηρίζουν το έργο μας με αγάπη για τον αθλητή και τη Νεολαία, πέρα από την όποια επαγγελματική ή άλλη ιδιότητα είχαν ή έχουν.

Η χρονιά που τελείωσε προσέφερε στην Ένωσή μας, την  ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ αρκετά μεγάλες επιτυχίες και πλούσιο αθλητικό έργο σε όλα τα επίπεδα Αγώνων Στίβου, τοπικό, πανελλήνιο και  διεθνές,

Μέσα στο 2023 διοργανώσαμε ή συνεργαστήκαμε σε  πάνω  από 30 αθλητικές συναντήσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο σε συνεννόηση  πάντα με την Ομοσπονδία, τοπικούς φορείς και διαφόρους χορηγούς που συμπαραστέκονται στο έργο μας.

Πανελλήνια και  Διασυλλογικά Πρωταθλήματα.

Επώνυμους περιφερειακούς αγώνες,

Τον Αγώνα Run Greece

Ημερίδες προετοιμασίας, Αναπτυξιακούς αγώνες Κ14  σε πολλά  Στάδια της περιοχής ευθύνης μας.

Διάφορους τοπικούς αγώνες και μεγάλους αγώνες του δρομικού κινήματος.

Τη συνάντηση Στίβου «ΤΟΦΑΛΕΙΑ» που χρειάζεται όμως τώρα πια μια παραπέρα βοήθεια από όλους για να φθάσει κάποια στιγμή την παλιά της  διεθνή αναγνώριση.

Τον καθιερωμένο πλέον Χριστουγεννιάτικο Αγώνα Αλληλεγγύης και Προσφοράς

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας για την επιτυχία αυτών των αγώνων .

Κυρίες και  κύριοι, φίλες και φίλοι

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια στο αθλητικό γίγνεσθαι της περιοχής ευθύνης μας μέσα από τον αγώνα  των    Σωματείων μας     εκπροσωπώντας ως Ένωση αυτή τη στιγμή τα 37 Σωματεία μας και  χιλιάδες  αθλούμενους νέους και νέες και θέλουμε να βρίσκουμε  ανοικτή την πόρτα στα αιτήματά μας για τη βελτίωση της αθλητικής πραγματικότητας, από όλους τους Φορείς. Έχουμε δείξει άλλωστε  ότι εκτιμούμε πολύ τη βοήθεια στο έργο μας.

Θέλουμε επίσης τη βοήθεια από όλες τις εκφράσεις της τοπικής κοινωνίας στη χορηγία των υψηλού επιπέδου αθλητών μας, που παρά τις αντιξοότητες  κατάφεραν να ακουστεί θετικά το όνομα όχι μόνο της Πάτρας, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας και των Νησιών Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια. Το αίτημα αυτό δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, απλά χρειάζεται θετική σκέψη από όσους μπορούν και  πρέπει να ανταποκριθούν.

 


Τέλος,  θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς  τους γονείς των αθλητών μας που έχουν επιλέξει το άθλημά μας για τα παιδιά τους και μας συμπαραστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις. Και φυσικά να ευχαριστήσω όσους  μας βοηθούν στο έργο μας με την εθελοντική τους προσφορά. Τους άμεσους συνεργάτες μας, τους χορηγούς, τους γιατρούς, τον Ερυθρό Σταυρό, τους κριτές, τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους που βρίσκονται πάντα δίπλα μας.

ΜΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ και ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ.

Με συγχωρείτε αν είπα πολλά, ήταν όμως τα ελάχιστα που θα μπορούσε κάποιος να πει για όσα γίνονται όλα τα χρόνια από το χώρο μας.

Θα ακολουθήσουν τώρα οι βραβεύσεις της εκδήλωσής μας, βραβεύσεις που αφορούν το παραγωγικό σήμερα όπως προαναφέρθηκε, αλλά και το χθες του Στίβου της περιοχής μας γιατί  όπως έχει πει κι ο Ποιητής Γ. Σεφέρης: «Όταν διαγράφεις ένα κομμάτι από το παρελθόν διαγράφεις αντίστοιχα κι ένα κομμάτι από το μέλλον.»

Σας ευχαριστώ πολύ όλους που μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας".

Η Δημοτική Αρχή στη «Γιορτή του Αθλητή»

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Τάκης Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Παμπελοποννησιακού Σταδίου Βασίλης Ζώτος και ο Αντιπρόεδρος Θόδωρος Αργυράτος,  εκπροσωπώντας την Δημοτική Αρχή, παραβρέθηκαν στην «Γιορτή του Αθλητή» που διοργάνωσε η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου το Σάββατο, 3 Μαρτίου, στην κατάμεστη μικρή αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη λαμπρή και συγκινητική εκδήλωση, που ήταν παρούσα και η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ βράβευσε όλους τους αθλητές και προπονητές που ανήκουν στη δύναμη της και διακρίθηκαν το 2023.


Ο Αντιδήμαρχος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τόνισε:

«Ρίχνοντας μια ματιά πίσω μας κι εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε ότι με μηδενική κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων αθλητικών εγκαταστάσεων, εισπράττοντας από το κράτος ετησίως μόνο 24 εκατ. ευρώ από τα 91 εκατ. που δικαιούμαστε βάσει νόμου, καταφέραμε να ανασυγκροτήσουμε όλες τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, διαθέτοντας τες εντελώς δωρεάν στον πατραϊκό λαό και στα αθλητικά σωματεία, καλύπτοντας τις ανάγκες τους στις προπονήσεις και τους αγώνες σε ποσοστά πάνω από 90% στα πιο μαζικά αθλήματα, ενώ στο στίβο κατά 100%».

 


Ο Βασίλης Ζώτος στο σύντομο χαιρετισμό του εστιάζοντας στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο επισήμανε: «Δεν είναι μόνο ότι το κράτος δεν χρηματοδοτεί όπως είπε ο αντιδήμαρχος, αλλά  χρωστάει κι από πάνω στο Δήμο Πατρέων περίπου 6 εκατ. ευρώ για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο βάσει της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης του, ενώ  η λειτουργία  και η συντήρηση του κοστίζουν ετησίως 500.000 ευρώ στον Δήμο.

Διεκδικούμε από το κράτος να μας καταβάλει τα χρήματα που χρωστάει και να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή νέων δημόσιων σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, που έχει ανάγκη η πόλη μας, για να παρέχουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους αθλητές μας όπως το αξίζουν».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports