Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Ανεβαίνει "Λυσιστράτη" από την ΑΜΚΕ "ΣΦήγΚΕΣ" στο Επίκεντρο+

Πάτρα: Ανεβαίνει "Λυσιστράτη" ...

Θα δοθούν 10 παραστάσεις από τις 25/1 έως τις 4/2/2024 - Η διασκευή, σκηνοθεσία & τα κοστούμια είναι της Βικτωρίας Αγγελοπούλου

H ΑΜΚΕ “ΣΦήγΚΕΣ” κάνει ποδαρικό στο Πατρινό Καρναβάλι 2024 συνδέοντας το ως πολιτιστικό θεσμό με τις Τέχνες, ανεβάζοντας την παράσταση «Λυσιστράτη» από τις 25 Ιανουαρίου 2024 στο Χώρο Πολιτισμού «Επίκεντρο» στην οδό Αγ. Διονυσίου & Νόρμαν στην Πάτρα.

Μάλιστα η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του πρώτου καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεσμού Καρναβάλι- Τέχνες, Στάθη Χρυσικόπουλου που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δοθούν 10 παραστάσεις από την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στο Χώρο Πολιτισμού "Επίκεντρο+" (Νόρμαν 16 και, Αγίου Διονυσίου 36, Πάτρα).

Οι ΣΦήγΚΕΣ είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στοχεύει μέσω πολιτιστικών και άλλων δράσεων να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της Πάτρας, να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις με κοινό προσανατολισμό την εξωστρέφεια, την προσέλκυση επισκεπτών και την δημιουργία εκδηλώσεων που θα εξελιχθούν σε θεσμούς προς όφελος της πόλης και της κοινωνίας.

Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον (Δεν υπάρχει θηρίο πιο δύσκολο να πολεμήσεις από τη γυναίκα).

Σε μια εποχή σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων, ο Αριστοφάνης στα 35 του πρωτοτυπεί και δημιουργεί το πιο αντιπολεμικό του έργο, τη Λυσιστράτη. Η Λυσιστράτη είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Αριστοφάνη που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό και σημάδεψε τον αγώνα της γυναίκας για δικαιώματα. Η πρώτη φεμινιστική «απεργία» για να σταματήσει ο πόλεμος των ανδρών, ενέπνευσε διαχρονικά τις γυναίκες μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι σατιρικοί ποιητές δε συνήθιζαν να εντάσσουν γυναίκες στα σενάριά τους, πόσο μάλλον να τους δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η “Λυσιστράτη”, όχι μόνο έθεσε σε πρώτο πλάνο τις Αθηναίες, αλλά άγγιξε ζητήματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση και η επαναστατική πρωτοβουλία των γυναικών

Ανατρεπτική και ιδιαίτερα γλαφυρή η προσέγγιση του Τάσου Αποστολίδη να αποδώσει σε κόμικς τα έργα του Αριστοφάνη. Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε μαθηματικά και από το 1972 ως το 1984 συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως χρονογράφος-ευθυμογράφος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γίνεται γνωστός ως σεναριογράφος κόμικς από τις διασκευές των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη. Η σειρά αυτή στα 25 χρόνια κυκλοφορίας της έχει πουλήσει πάνω από 700.000 αντίτυπα.

Ο σκιτσογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε γραφικές τέχνες. Πολιτικές γελοιογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Θεσσαλονίκη, Εγνατία, Ελεύθερη Γνώμη, Ποντίκι, Αγγελιοφόρος και Μακεδονία. Ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων, και παιδικών, ενώ έχει εκδώσει και 3 άλμπουμ με γελοιογραφίες του.

Γιατί Λυσιστράτη; Ας όψεται ο κ. Τάσος Αποστολίδης που πριν από 30 χρόνια περίπου με τα κόμικς του με έβαλε στο τρυπάκι να ξαναδιαβάσω Αριστοφάνη και να ενσκήψω προσεκτικότερα στους τραγικούς ποιητές μας. Είναι ανεξάντλητη απόλαυση. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την ώθηση αλλά και την σημερινή του εμπιστοσύνη», αναφέρει η Βικτωρία Αγγελοπούλου που έκανε τη διασκευή & υπογράφει την Σκηνοθεσία & τα Κουστούμια της παράστασης.

Χορογραφίες : Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Διδασκαλία λόγου - φωτισμοί: Γιάννης Τσάκωνας

Μουσική Επιμέλεια : Γιώργος Γκανασούλης

Γραφικά : Φίλιππος Μποτώνης

Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Αντωνία Πάππας τηλ. 6947777377, 694597281.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 2610461050 και στο www.more.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture