Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Tίλντα Σουίντον – Στέγη Ωνάση: Τελετουργική κούκλα με κοστούμια ταινιών του Παζολίνι

Tίλντα Σουίντον – Στέγη Ωνάση: Τελετουργ...

Περιζήτητα τα εισιτήρια για την εμφάνιση της 63χρονης βρετανίδας star στην Αθήνα 11-16/12

Πολυβραβευμένη και ιδιαίτερα stylish, με όψη πανύψηλου, ανδρόγυνου ξωτικού και απόκοσμο βλέμμα, η 63χρονη βρετανίδα ηθοποιός Τίλντα Σουίντον έχει συνεργαστεί με την ελίτ των σκηνοθετών της οικουμένης ενώ κάνει πάντα αίσθηση στο κόκκινο χαλί. Δικαιολογημένα λοιπόν η κάθοδός της στη θεατρική Αθήνα έχει σημάνει «συναγερμό».

Πρόκειται για την πέμπτη συνάντησή της με τον αναγνωρισμένο ιστορικό μόδας Ολιβιέ Σαγιάρ. Η πρώτη τους σύμπραξη έγινε το 2012 στο Μουσείο της Μόδας του Παρισιού, Palais Galliera, όπου η Τίλντα δοκίμασε από βικτωριανές τουαλέτες και ναπολεόντειες στρατιωτικές στολές μέχρι κομμάτια από τους οίκους Chanel, Schiaparelli και Balenciaga. Ακολούθησαν τα θεάματα «Eternity Dress» (2013), «Cloakroom – Vestiaire obligatoire» (2014), «Sur-exposition» (2016) και τώρα παρουσιάζεται το «Embodying Pasolini» που υλοποιήθηκε πέρυσι. Σαν σιωπηλή κούκλα βιτρίνας, φοράει διαδοχικά κοστούμια από τις ταινίες του αιρετικού, δολοφονημένου Ιταλού κινηματογραφιστή και ποιητή Πιερ Πάολο Παζολίνι. Αιχμαλωτισμένη στο ύφασμα, δεν αναφέρεται όμως στους ρόλους των ηθοποιών που τα πρωτοφόρεσαν.

Πρόκειται για φορεσιές σαν έργα τέχνης. Από το βιβλικό, εμπνευσμένο από τα καφτάνια των Βεδουίνων και βαμμένο σμαραγδί -σαν από πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου- κοστούμι του Ηρώδη στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του 1964 έως το χειροποίητο απ’ άκρη σ’ άκρη και διακοσμημένο με φτερά και όστρακα κοστούμι και στέμμα που φορούσε ως Ιοκάστη η Σιλβάνα Μάγκανο στον «Οιδίποδα Τύραννο» του 1967. Αναμένονται ακόμα outfits του σαρωτικού «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» (1975).

To «Embodying Pasolini» χαρακτηρίζεται σύγχρονη ιεροτελεστία, ζωντανή περφόρμανς και θεατρικό ντεφιλέ. Κάθε κοστούμι αναδεικνύεται αποκομμένο από το σώμα, μέσα στην ιερατική μοναξιά του. Η παράσταση τιμάει και τα παραδοσιακά ατελιέ της Ρώμης, αφού περιλαμβάνει φορέματα και πανωφόρια, επεξεργασμένα με διάφορες πειραματικές τεχνικές της Arte Povera, διά χειρός του ίδιου του Ντανίλο Ντονάτι, στενού συνεργάτη του Παζολίνι. Συνοδεύονται από τα ξύλινα καλούπια του Laboratorio Pieroni, που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των καπέλων στις ταινίες του Παζολίνι.

Ο Ντονάτι βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ ενδυματολογίας, το 1968 για το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι και το 1976 για το «Καζανόβα» του Φεντερίκο Φελίνι. 

 

*11 έως 16 Δεκεμβρίου στη Στεγη Ωνάση της Συγγρού, τα εισιτήρια κοστίζουν 40 ευρώ  αλλά διατίθενται και μειωμένα. Στις 15 /12 μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση  των Σουίντον – Σαγιάρ με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά .

 

 Ειδήσεις Τώρα

Oφθαλμόλουτρο: Πήγαμε (ξανά) Μιλάνο και σας έχουμε τις στολισμένες βιτρίνες των ημερών!

2013- 2023, το Max Mara Teddy Coat γιορτάζει και εξελίσσεται, μούσα η Μαριακάρλα Μπόσκονο

Χριστούγεννα στην Αχαΐα: Στο 90% οι προ-κρατήσεις στα Καλάβρυτα

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View