Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο «Oppenheimer»- Κίλιαν Μέρφι έφθασε Πάτρα! Τι ξέρουμε για τον γαλανομάτη Ιρλανδό αντιστάρ

Ο «Oppenheimer»- Κίλιαν Μέρφι έφθασε Πάτ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ζει στο Δουβλίνο, αποφεύγει φλας και social media, στράφηκε στην υποκριτική όταν είδε το «Κουρδιστό πορτοκάλι»

Απανωτά τα δημοσιεύματα διεθνώς για τον 47χρονο Ιρλανδό ηθοποιό Κίλιαν Μέρφι που προσέγγισε το ευρύτερο κοινό μέσω «Pinky Blinders» και τώρα αποθεώνεται λόγω του πολύκροτου, αριστοτεχνικού έπους «Oppenheimer».

Η ταινία για τον εφευρέτη της ατομικής βόμβας παίζεται ήδη εδώ, σε 5 αίθουσες των Options Cinemas στη Veso αλλά και στο Σινέ Κάστρο Ρίου, πρωταγωνιστώντας αναμφίβολα στην παγκόσμια κινηματογραφική επικαιρότητα.

Ο Μέρφι εμφανίζεται υπερβολικά αδύνατος, με ιδιαίτερα χτενίσματα και με τα γαλάζια μάτια του να διαπερνούν μαγικά την οθόνη. «Καθώς γράφω, προσπαθώ να μη σκέφτομαι ηθοποιούς, αλλά τα μάτια του Κίλιαν ήταν τα μόνα μάτια που ήξερα ότι θα μπορούσαν να αποδώσουν εκείνη την ένταση», έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν που τον έχει αποκαλέσει «έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του». Αυτά τα μάτια δεν αποτυπώνουν άλλωστε μόνο το βλέμμα μιας πατριωτικής ιδιοφυίας, αλλά και τα μάτια της Ιστορίας.

Ζώντας σαν άσημος οικογενειάρχης του Δουβλίνου

 Ο Μέρφι αν και παίζει σε σημαντικά φιλμ εδώ και μια εικοσαετία δεν μπήκε ποτέ στη λογική του χολιγουντιανού life style. Aποφεύγει το κόκκινο χαλί, τα εξώφυλλα και τα διάφορα events, δίνει σπανίως συνεντεύξεις αρνούμενος τις προσωπικές αναφορές, μισεί να τον φωτογραφίζουν και περιφρονεί τα social media γιατί «νιώθει πολύ μεγάλος για αυτά». Παντρεμένος με την νεανική του αγάπη και με δυο γιους, ζει στο Δουβλίνο προτιμώντας το τρέξιμο, τα βιβλία, τη μαγειρική και τη μπύρα στη γειτονιά του.

Εχει ομολογήσει πως θα ήθελε να εργάζεται μια φορά το χρόνο ώστε να χαίρεται «τη βαρετή ζωή του απλού πολίτη οικογενειάρχη, έτσι κανείς να μην ενδιαφέρεται για αυτόν».

Σε σπάνια οικογενειακή εμφάνιση

Σε σπάνια οικογενειακή εμφάνιση

Στο Pinky Blinders

Στο Pinky Blinders

Γιος εκπαιδευτικών, ξάφνιασε τον περίγυρό του εκφράζοντας ενδιαφέρον για την υποκριτική αφότου είδε το θεατρικοποιημένο «Κουρδιστό πορτοκάλι» ως φοιτητής. Τελικά άφησε τη νομική για την τέχνη και το 1996 γνώρισε την εικαστικό Ιβόν παίζοντας με την τότε μπάντα του. Παντρεύτηκαν το 2004 στην Προβηγκία και έκτοτε επαινεί την υπομονή της να στέκεται πλάι σε έναν ηθοποιό. Ο Μέρφι έχει συμπράξει με την Unesco και έχει ταχθεί υπέρ εκστρατειών για τους ανέργους, τα παιδιά, τους νέους ενώ ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για το me#too και εναντίον του Χάρβει Γουάνσταιν. «Θαυμάζω αυτές τις γυναίκες που βγήκαν μπροστά και μίλησαν» είχε δηλώσει ευθαρσώς. Το 2015 μπήκε στη λίστα των 50 best dressed men του περιοδικού GQ. Πλέον αυτοχαρακτηρίζεται άθεος έχοντας απορρίψει την παράδοση του καθολικισμού των παιδικών του χρόνων.

 «Ο Oppenheimer ζούσε με μαρτίνι και τσιγάρα»

 Ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει στιγματίσει την πορεία του αφού συνεργάστηκαν στην τριλογία The Dark Knight (2005-12), Inception (2010) και Dunkirk (2017). Εχει όμως συμπράξει εκλεκτικά και με άλλους μεγάλους σκηνοθέτες όπως Κεν Λόουτς, Ντάνι Μπόιλ, Ρον Χάουαρντ. Για τις ανάγκες της δημοφιλούς σειράς εποχής «Pinky Blinders» (BBC- Netflix)  μεταμορφώθηκε σε σκληρό τύπο του υποκόσμου, ενώ δεν είναι καθόλου και μίσησε το γυμναστήριο…

Πως προσέγγισε όμως τον Oppenheimer; «Μπαίνουμε στο κεφάλι του, πρέπει να βυθιστούμε τόσο βαθιά στο «είναι» του, ώστε να παρασύρουμε το κοινό» εξήγησε ο ίδιος.  

 

Στους New York Times

Στους New York Times

Αποκαλώντας το Νόλαν «έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή σκηνοθέτες» καταπιάστηκε παθιασμένα με τη απαιτούμενη μεταμόρφωση: «Μπήκα με τα χίλια σε αυτήν την περιπέτεια. Ένιωθα απίστευτο ενθουσιασμό». «Λατρεύω να παίζω με το σώμα μου και ο Oppenheimer είχε μία πολύ ξεχωριστή σιλουέτα την οποία ήθελα να αποδώσω σωστά. Έπρεπε να χάσω αρκετά κιλά, ήταν πολύ αδύνατος, σχεδόν αποστεωμένος. Ζούσε με μαρτίνι και τσιγάρα. Είχε αυτά τα πολύ λαμπερά μάτια και ήθελα να του δώσω αυτό το βλέμμα, οπότε δουλέψαμε πολύ πάνω στο σώμα και τις εκφράσεις του πριν ξεκινήσουμε» αποκάλυψε στους New York Times.

 

Η αστρονομική αμοιβή και οι πρώτες εντυπώσεις

 Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και φήμες αυτός ο ρόλος τον έκανε πλουσιότερο κατά 10 εκατομμύρια δολάρια ενώ και οι συμπρωταγωνιστές του Έμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Φλόρενς Πιου, Ματ Ντέιμον, Ράμι Μάλεκ εισέπραξαν τεράστιες αμοιβές.  

Tο βασικό καστ

Tο βασικό καστ

Όπως έγραψε η Στέφανι Ζάκαρεκ του Time, «λίγοι δημιουργοί ξέρουν να κάνουν ταινίες τόσο μεγάλες για τόσο ενήλικα θέματα όπως ο Νόλαν, ο οποίος μετασχηματίζει την ιστορία του Οπενχάιμερ σε ένα επικό ποίημα, εστιάζοντας όχι μόνο στη διάσημη εφεύρεση του, αλλά και σε όσα του συνέβησαν στη συνέχεια και προσεγγίζοντας τον χαρακτήρα σαν έναν σύνθετο, ανήσυχο πατριώτη».

Oσοι πάτε στο σινεμά θα ανακαλύψετε πως δεσπόζει ο συνδυασμός γκρίζων σκηνών που βασίζονται στην ιστορική καταγραφή και  έγχρωμων για τη μυθοπλασία. Επίσης είναι εκπληκτική η τεχνική αναπαράσταση των εκρήξεων. Λέγεται πως το τρίωρο δεν κουράζει καθόλου. Είναι συναρπαστική η εξέλιξη του οραματιστή φυσικού και  καθηγητή στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια σε αγωνιστή κατά του πολέμου, σε σημείο να επισκιάζεται η ρίψη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία. Ο ήρωας προσπαθεί να εξαγνιστεί στα μάτια του λαού του και της παγκόσμιας κοινότητας.

 Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για την πιο εμπορική ταινία της χρονιάς με σήμανση ακατάλληλη για ανηλίκους στις ΗΠΑ, αλλά και για την έκτη μεγαλύτερη σε εισπράξεις  φέτος. Ανταγωνίστηκε την παντοδύναμη Barbie στα ταμεία μέσα στο καλοκαίρι.

Το σενάριο γράφτηκε με στοιχεία από τη βιογραφία American Prometheus των Kai Bird και Martin J Sherwin. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο καλύπτει όχι μόνο επιτεύγματα του επιστήμονα, αλλά και τα αντιπολεμικά του αισθήματα και την έρευνα του FBI εναντίον του. Ο Μέρφι είναι πάντως που καθηλώνει πρωτίστως.

Ειδήσεις Τώρα

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: Μιλά άπταιστα ελληνικά σε επεισόδιο του «And Just Like That»

Vera Wang: Χαρακτηρίζεται πλέον φαινόμενο, δεν γίνεται να δείχνει έτσι στα 74!

Ανάρπαστα τα εισιτήρια για τη «Νόρμα» στο Ηρώδειο, υπερπαραγωγή στη μνήμη της Κάλλας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View