Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Μίλησε η καρδιά: Βουρκώσαμε με τη φλόγα των λόγων των «Ελληνίδων του Κόσμου»

Μίλησε η καρδιά: Βουρκώσαμε με τη φλόγα ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η εκδήλωση της Unesco και της Περιφέρειας προκάλεσε το αδιαχώρητο στο Αρχαιολογικό Μουσείο και συγκίνησε πολύ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα- καθώς έμειναν και όρθιοι ακροατές- πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο το βράδυ της Τρίτης, η πολυαναμενόμενη τιμητική εκδήλωση για τις Ελληνίδες της Διασποράς.

Για εκείνες, που μεταλαμπαδεύουν στο εξωτερικό με απαράμιλλο πάθος το πνεύμα και τον πολιτισμό της πατρίδας, ενώ διακρίνονται για  τα εκπαιδευτικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά και ακτιβιστικά τους επιτεύγματα ως τα πέρατα του κόσμου. Με την οργανωτική συμβολή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, αυτού του κολοσσιαίου οικουμενικού οργανισμού που προχώρησε στη δεύτερη ημερίδα του στην Πάτρα  και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, γνωρίσαμε γυναίκες δυναμικές, με «ατέλειωτα» βιογραφικά,  που μίλησαν αφοπλιστικά ανθρώπινα, φορτίζοντας συγκινησιακά το κλίμα.

H εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υφυπουργείου Εξωτερικών. 

«Ευχαριστώ την ιστορική Πάτρα των εξέχοντων προεστών από όπου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, ευχαριστώ τον γεν γραμματέα  Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη που έκανε τον Ατλαντικό λιμνοθάλασσα για να μας αγκαλιάσει, ευχαριστώ την Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για  την Unesco που στέκεται κοντά στην αφανή, τη φτωχή Ελληνίδα και στα παιδιά του κόσμου» είπε η εκ των τιμωμένων, πολυβραβευμένη παιδαγωγός και φιλάνθρωπος Στέλλα Κοκόλη σε live σύνδεση από τη Νέα Υόρκη. «Με τις αδελφές μου μυρίζαμε τα ρούχα της μητέρας μας, η οποία έλειπε μετανάστρια στη Γερμανία» αναπόλησε στο βήμα η Ιωάννα Ζαχαράκη, αντιδήμαρχος του Σόλινγκεν και μέλος του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης που οραματίζεται ένα Μουσείο Διασποράς στην Πάτρα.

«Δοξάζετε το ελληνικό αίμα που κυλάει στις φλέβες μου τιμώντας κάθε μετανάστη» διαμήνυσε από το Μπουένος Αιρες η Χριστίνα Τσαρδίκου, που εγκατέλειψε ιατρική καριέρα για την διάδοση των ελληνικών γραμμάτων μέσω της οργάνωσης Nostos.  «Θα συνεχίσω ακάθεκτη την προσφορά στον συνάνθρωπο» δεσμεύτηκε η Αικατερίνη Σοφιανού- Μπλεφάντη, επιχειρηματίας και ευεργέτιδα με έδρες σε Κάιρο- Βουκουρέστι, ενώ η Μαρίνα Τσιχλάκη υπέρμαχος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μοζαμβίκη περιορίστηκε σε ένα ταπεινό "ευχαριστώ".

Οσο για τη διάσημη ερευνήτρια ανοσιολογίας Βάσω Αποστολοπούλου, (με καταγωγή από την Αμαλιάδα) θύμισε σε live σύνδεση με τη Μελβούρνη πως το εμβόλιό της κατά του καρκίνου του μαστού που χρονολογείται από το 1993 βοήθησε πολλές γυναίκες να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή και υποσχέθηκε να επανέλθει στα μέρη μας στα τέλη του έτους για νέες συνεργασίες.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισαν οι: Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός εξωτερικών και απόδημου Ελληνισμού μιλώντας για τις «γυναίκες που με πείσμα πρωτοπορούν και εμπνέουν διαφυλάττοντας την ελληνικότητα της ομογένειας»

Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις Ελληνίδες του Κόσμου «που είναι δυο φορές Ελληνίδες κάνοντάς μας περήφανους για το έργο τους και καλώντας μας να μετατρέψουμε το λιμάνι της Πάτρας σε Πύλη Εισόδου της διασποράς»

 Χρήστος Μπούρας, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, που μίλησε για λάμπρές προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία μακριά από τον τόπο τους

Ιωαννης, Μητροπολίτης Ζάμπιας που ύμνησε τις τιμώμενες, γυναίκες φάρους του πνεύματος και σπουδαίες αρχόντισσες σε μια εποχή βίας και υποτίμησης των γυναικών

Γιάννης Χρυσουλάκης, γεν γραμματέας απόδημου Ελληνισμού που τόνισε πως τιμάμε έξι Ελληνίδες πολλαπλών ρόλων  με τις οποίες μοιραζόμαστε τις μάχες και την αγάπη για τον απόδημο Ελληνισμό.

Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρο εθνικής επιτροπής για την Unesco, η οποία θύμισε πως η Unesco έχει βασικό στόχο την ισότητα των φύλων, την ενθάρρυνση των άξιων γυναικών και μητέρων σε όλα τα πεδία, ευχόμενη μια νέα, ακόμα πιο μαχητική γενιά Ελληνίδων.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ  

Η Ευγενία Αρβανίτη, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών μας σύστησε επιφανείς Ελληνίδες της Μελβούρνης, πρέσβειρες της ελληνικής ταυτότητας εκεί, από το 1827 μέχρι σήμερα.
Η Ελένη Γκέκα, οικονομολόγος – εκπαιδευτικός, πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας παρουσίασε δραστήριες συμπατριώτισσες και σωματεία σε Γενεύη, Λονδίνο, Βιέννη, Φλωρεντία, Βρυξέλλες, Ολλανδία, Αμερική.
Η Γεωργία Πετροπούλου, διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας, στάθηκε σε Ελληνίδες που ξεχώρισαν στη Γαλλία και στο διαχρονικό δεσμό του ελληνικού και γαλλικού πολιτισμού.

 

* Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιάσονας Φωτήλας, οι Μητροπολίτες Ζάμπιας και Γουινέας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, του επιστημονικού κι επιχειρηματικού κόσμου, συλλόγων, σωματείων, πολιτευτές κ.α Συντόνισε η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου και ακολούθησε κοκτέιλ στο αναψυκτήριο του Μουσείου, με υπόκρουση πολυεθνικής τζαζ μουσικής από το Jazz Duo (Σπήλιος Καστάνης & Βασίλης Τζιατζιάς).

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View