Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 30/3 βγαίνει το διαδραστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Λαμπίρη «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη»

Στις 30/3 βγαίνει το διαδραστικό θεατρικ...

Παρουσιάζει την ιστορική αφήγηση που υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη με τίτλο: Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836

Στις 30 Μαρτίου 2023 σε διανομή της New Star, θα βγει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη» παραγωγής 2023. Πρόκειται για ένα Διαδραστικό Θεατρικό Ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Λαμπίρη & θα προβληθεί αρχικά στο STUDIO new star art cinema, στην πλ. Αμερικής, στην Αθήνα.

Ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και ερευνητικό εγχείρημα.

Η ιστορική αφήγηση που υπαγόρευσε ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη.

Η κορυφαία και σημαντικότερη προσωπική μαρτυρία για την Επανάσταση του ‘21

Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελλούς. Ἡμεῖς, ἂν δὲν εἴμεθα τρελλοί, δὲν ἐκάναμεν τὴν ἐπανάστασιν.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η σκηνοθέτις, σε συνεργασία µε την ερευνητική και καλλιτεχνική της ομάδα, παρουσιάζει σε μορφή ντοκιμαντέρ στο θέατρο την ιστορική αφήγηση που υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη με τίτλο: Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του. Η παράσταση στηρίζεται σε νέες τεχνικές μουσικής διάδρασης και ηχοτοπία µε τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο αυτό, αναμφισβήτητα η κορυφαία και σημαντικότερη προσωπική μαρτυρία για την Επανάσταση του ‘21 μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο.

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Μαριάννα Λαμπίρη

Σκηνοθεσία κινηματογράφησης - μοντάζ - μιξάζ: Δημήτρης Παντελιάς

Ερμηνεύουν οι: Μάνος Βακούσης, Ευγενία Αποστόλου, Σοφία Λιάκου, Μίνα Τσάμου.

Διευθυντής φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος

Επεξεργασία εικόνας: 235

Color grading: Σάκης Μπουζάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η σκηνική αφήγηση τοποθετεί τον οπλαρχηγό, σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα ιδιότυπο, νοητό, ιστορικό μουσείο, ως ένα ζωντανό και παρόν «έκθεμα». Με επίκεντρο τη θεατροποιηµένη μορφή του λόγου του Κολοκοτρώνη, η παράσταση αφηγείται τη ζωή και τα πεπραγμένα του, ενώ ταυτόχρονα η αφήγηση πλαισιώνεται µε ηχοτοπία, ζωντανή μουσική, video art και live filming με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, σε ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν, τη μνήμη και την πρόσληψή του στο παρόν.

Στη σκηνή ο εξαίρετος ηθοποιός Μάνος Βακούσης ("Μπάυρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα" του Νίκου Κούνδουρου) υποδύεται τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη την ιστορική στιγμή της υπαγόρευσης των απομνημονευμάτων ενώ παράλληλα οι Ευγενία Αποστόλου και Σοφία Λιάκου παρατηρούν και συμμετέχουν ως σύγχρονες ερευνήτριες την εξέλιξη της αφήγησης σε διαρκή κίνηση μέσα στα πολλαπλά επίπεδα του ιστορικού χρόνου. Η Μίνα Τσάµου παίζει ζωντανά κλαρινέτο.

Σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μαριάννας Λαµπίρη µε τη σύμπραξη του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LABmat) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επιστημονική υπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας Αναστασία Γεωργάκη.

*Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» - «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture