Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Θερμό χειροκρότημα για το φιλμ "Inside" του Β. Κατσούπη με τον Γ. Νταφόε στο Βερολίνο

Θερμό χειροκρότημα για το φιλμ "Ins...

Ο 67χρονος Αμερικανός ηθοποιός υποδύεται έναν ληστή έργων τέχνης που εισβάλει σε ένα μοντέρνο ρετιρέ στο Μανχάταν στη Ν. Υόρκη για να κλέψει πίνακες ανεκτίμητης αξίας & εγκλωβίζεται

Θερμό ήταν το χειροκρότημα και η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην ταινία του Βολιώτη δημιουργού Βασίλη Κατσούπη με τίτλο «Inside» στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ στις Ελληνικές αίθουσες αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 9 Μαρτίου σε διανομή της Tulip.

Όπως έγραψε το flix.gr πρόκειται για ένα τολμηρό, προκλητικό ντεμπούτο όπου ξεχωρίζει η καλειδοσκοπική αριστοτεχνική ερμηνεία του σταρ Γουίλεμ Νταφόε.

Επίσης το flix.gr τονίζει πως η ταινία θα έπρεπε να είναι στο διαγωνιστικό τμήμα (κι ίσως ενός άλλου φεστιβάλ) αλλά και πάλι έτσι είναι μία μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με το πρωτότυπο στόρι, ένας ληστής έργων τέχνης εισβάλει σε ένα μοντέρνο ρετιρέ στο Μανχάταν στη Ν. Υόρκη για να κλέψει πίνακες ανεκτίμητης αξίας. Το ρίσκο είναι μικρό: ο ιδιοκτήτης δεν μένει εκεί - χρησιμοποιεί το διαμέρισμα, μόνο όταν επισκέπτεται την Νέα Υόρκη, λίγες φορές το χρόνο. Είναι συλλέκτης όμως και μόνο οι Εγκον Σίλε του κοστίζουν μια περιουσία. Ο ληστής περιηγείται στο διαμέρισμα γοργά και ικανά: είναι μάλλον κάτι που έχει ξανακάνει, με ταλέντο κι επιδεξιότητα. Μόνο που αυτή τη φορά, κάτι πάει στραβά.

Το σύστημα συναγερμού ενεργοποιείται, κλειδώνει αυτόματα κάθε έξοδο και τον παγιδεύει στο πολυτελές penthouse. Η παροχή νερού κόβεται, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, το ψυγείο έχει ελάχιστες προμήθειες, ενώ με το βραχυκύκλωμα κι ο θερμοστάτης μπλοκάρει σε υψηλές θερμοκρασίες. Κάπως έτσι, ένας άνθρωπος βρίσκεται κλειδωμένος με υποτυπώδες φαγητό, χωρίς νερό, στους 40 βαθμούς ενός χρυσού κλουβιού. Κανείς δεν ξέρει ότι είναι εκεί, κανείς δεν τον βλέπει από τις μεγάλες τζαμαρίες, κανείς δεν πρόκειται να έρθει να του ανοίξει την πόρτα. Κάπως έτσι, αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον μικρό του εαυτό που θεωρούσε ότι η τέχνη είναι η μόνη αξία που θα διέσωζε. Είναι; Η παραμονή του σ' αυτό το διαμέρισμα θα τεστάρει τα πιστεύω του, όπως και τα όριά του.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπου προβλήθηκε η ταινία διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Βασίλης Κατσούπης με κινηματογραφικές σπουδές στην Αγγλία (στο Σέφιλντ) και έχοντας περάσει και από το χώρο της διαφήμισης, γνωστός και από το ταξιδιάρικο ντοκιμαντέρ «Ο Φίλος μου ο Larry Gus - My Friend Larry Gus» που είχε προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα το 2015, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο σινεμά μυθοπλασίας με ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ, τολμηρό και δύσκολο: ένας άνθρωπος, ένας χώρος, μία ιδέα.

Μία όμως πανέξυπνη ιδέα, μελετημένη στη λεπτομέρεια, καλοδουλεμένα αναπτυγμένη στο σενάριό της.

Ο Μπεν Χόπκινς που το υπογράφει δεν υποχωρεί ποτέ σε ευκολίες για να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Ο ήρωας δεν μονολογεί επεξηγηματικά τις σκέψεις και τις πράξεις του, ώστε το κοινό να μη βαρεθεί από την έλλειψη διαλόγων. Γλωσσάρι της ταινίας είναι η εικόνα της, ο ρυθμός της, ο ψυχισμός της. Κινητήριος δύναμη του σεναρίου, η δαιμονισμένη ευρηματικότητα του απεγνωσμένου ανθρώπου να δραπετεύσει. Ή η απεγνωσμένη ακινησία του όταν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί, όπως αναφέρει το flix.gr προσθέτοντας τα εξής:

Και παρόλο που όλο αυτό λειτουργεί και σ' ένα πρώτο επίπεδο, ενός αγωνιώδους ψυχολογικού θρίλερ επιβίωσης με πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο (όπως τα «All is Lost» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, «Nαυαγός» με τον Τομ Χανκς, «Gravity» με τη Σάντρα Μπούλοκ), η ταινία συνεχίζει να σκάβει τις επιδερμίδες της για πολλές ακόμα αναγνώσεις. Μία αλληγορία για τον αυτισμό των καλλιτεχνών (που «κλειδώνονται» στο έργο τους, αλλά σνομπάρουν να ζήσουν;) Μία μελέτη στην πανδημική εποχή μας (η πρωτόγνωρη στέρηση της ελευθερίας μας και μία τρομακτική αποστειρωμένη απομόνωση;) Μία ανίερη σάτιρα στον καπιταλισμό (το πλούσιο διαμέρισμα είναι άχρηστο, τα ακριβά έπιπλα διαλύονται στην προσπάθεια απόδρασης, η ντιζαϊνάτη χτιστή μπανιέρα με θέα το φωτισμένο νεούρκέζικο ορίζοντα μετατρέπεται σε μία αναγκαία, τεράστια λεκάνη αφόδευσης).

Ο 67χρονος Αμερικανός ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε είπε αμέσως το ναι να παίξει στην ταινία μόλις συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βασίλη Κατσούπη και τον σεναριογράφο.

Τα γυρίσματα έγιναν την περίοδο του covid19 με όλα τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture