Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εντυπωσίασε η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 στην Ελευσίνα

Εντυπωσίασε η τελετή έναρξης της Πολιτισ...

Την σχεδίασε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός & ήταν μία τελετή έναρξης εμπνευσμένη από τη μυθολογία και την μεγάλη ιστορία της πόλης

Η πόλη της Ελευσίνας, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 και συνολικά η 4η ελληνική πόλη που διακρίνεται με αυτόν τον «τιμητικό» και επίζηλο τίτλο μετά την Αθήνα το μακρινό 1985, την Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το έτος 2006 πριν δηλαδή 17 χρόνια.

Το Σάββατο 4/2 που μας πέρασε ήταν η τελετή έναρξης που παρά τις σχετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, πήγε καλά και εντυπωσίασε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οικουμενική γιορτή στην Ελευσίνα συνεχίστηκε το Σάββατο ως αργά με χορούς, τραγούδι, μουσικές συναυλίες. Στους δρόμους, στις πλατείες, στα ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, έξω από το Παλαιό Ελαιουργείο (όπου κάθε καλοκαίρι γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις), μετασχηματίζοντας για μια νύχτα την ακτογραμμή της μικρής αυτής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με την μεγάλη όμως ιστορία από την αρχαιότητα, και τις αντιφάσεις της σε μία ακτογραμμή πολιτισμού.

Η Τελετή Έναρξης που σχεδίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και καταξιωμένος σκηνοθέτης και θεατρικός δημιουργός Μιχαήλ Μαρμαρινός με τους συνεργάτες του έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023.

Η επιβλητική εκδήλωση της Τελετής στην θάλασσα, σε σκηνοθεσία του Βρετανού Κρις Μπόλντουιν, έδωσε με τρόπο εντυπωσιακό το στίγμα της ιστορίας και της παράδοσης με πρωταγωνιστές τα καράβια και τους κατοίκους της ναυτικής πόλης, προεκτάσεις μυθολογίας του Κάτω και Πάνω κόσμου με την εναλλαγή σκότους/φωτός από δέσμες φωτός των προβολέων στον ουρανό, υπό τους ήχους της χορωδίας της ερμηνεύτριας Μαρίνας Σάττι «Chores».

Στο πλαίσιο της μοναδικής σε σύλληψη και εκτέλεση τελετής έναρξης πραγματοποιήθηκε & η ιδιαίτερη περφόρμανς "Νύμφες", σε κινησιολογική επιμέλεια του χορογράφου και σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική επιμέλεια της Όλγας Καραβερβέρη

Η γυναικεία παρουσία εκφράζεται έντονα στα πρόσωπα της Δήμητρας και της Περσεφόνης, αλλά και σε αυτό της Φεύγουσας κόρης και των Νυμφών που συνοδεύουν τον αρχαίο μύθο. Στη δράση συμμετείχαν κυρίως κορίτσια και νέες γυναίκες που ζουν στην Ελευσίνα και αποτελούν "το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης", όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ρήγος, οι οποίες ξεχύθηκαν κάνοντας  αναπάντεχα την εμφάνιση τους στα στενά της πόλης.

Τη γιορτή της μετάβασης στη ζωή και τον πολιτισμό έδωσαν βιωματικά οι ομάδες γυναικών που καλωσόριζαν από τα ανοιχτά παράθυρα τους επισκέπτες τραγουδώντας πολυφωνικά, οι ποντιακές και κρητικές λύρες με τους χορευτές των τοπικών συλλόγων στους δρόμους, η φιλαρμονική του δήμου Ελευσίνας με το θρυλικό τραγούδι «Στην Ελευσίνα μια φορά» που έχει ερμηνεύσει ο Μανώλης Μητσιάς, ακόμα και σταθμευμένα αυτοκίνητα με νεαρούς οδηγούς και τη μουσική στην διαπασών.

Οικοδέσποινα ήταν η τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη ενώ το τελετουργικό περιελάμβανε & την υποβλητική αφήγηση του «αστροναύτη» των βυθών Κώστα Νιζάμη, και τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε εκτέλεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - ΚΟΑ.

Η συναυλία των Stereo Nova (Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα) δε στο πρώην εργοστάσιο Ιρις στις 9.30 το βράδυ, συνέχισε δυναμικά τις εκδηλώσεις και όπως είχε γραφτεί, ήταν sold out καιρό πριν.

Την Τελετή Έναρξης χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινιάς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, κ.α.

Στο μεταξύ το παρών έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και σπουδαστές δραματικών σχολών έξω από το Παλιό Ελαιουργείο, με πανό και συνθήματα για την απόσυρση του προεδρικού Διατάγματος 85/2022.

Η Τελετή Έναρξης ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5/2/2023 με τα εγκαίνια δύο εκθέσεων στο Παλαιό Ελαιουργείο -«Μελίνα», αφιέρωμα στην πολύπλευρη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη, σε επιμέλεια Νίκου Καλτσά, και «7 Στήλες» του Γερμανού συνθέτη και σκηνοθέτη Χάινερ Γκαίμπελς. Φωτιστικές και βίντεο εγκαταστάσεις της Λίνα Μπερτούτσι, την περφόρμανς «Καμάρες» του Ευρυπίδη Λασκαρίδη, ιδιότυπες ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο με «Αφηγηματική Αρχαιολογία» αλλά και ελεύθερη περιήγηση στην πόλη, στα μουσεία, στα εστιατόρια, στην αγορά.

*Η βασική φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι περιελάμβανε η τελετή έναρξης στο ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture