Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η εκπρόσωπος των σπουδαστών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Ασημίνα Χριστοπούλου στο thebest.gr: Η τροπολογία είναι εμπαιγμός

Η εκπρόσωπος των σπουδαστών του ΔΗΠΕΘΕ Π...
Μαρτάτος Tάκης

Περισσότεροι από 20 σπουδαστές από τους 30 συνολικά της σχολής Δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ μετέβησαν στην Αθήνα και ένωσαν τις φωνές τους με τους άλλους καλλιτέχνες

Πάνω από 20 σπουδαστές της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συμμετείχαν στη μαζική και δυναμική συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης και στην πορεία που ακολούθησε στην οδό Πανεπιστημίου έως την κεντρική σκηνή του Εθνικού θεάτρου Κοτοπούλη – Rex και μετά έως το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού στην Αγ. Κωνσταντίνου όπου δεν έλειψαν και οι φασαρίες και τα χημικά.

Στο thebest.gr μίλησε η δευτεροετής σπουδάστρια της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και εκπρόσωπος των σπουδαστών της σχολής, Ασημίνα Χριστοπούλου, η οποία μας είπε πως αποφασίστηκε & νέα κινητοποίηση για την Παρασκευή 3/2/2023 πάλι στην πλ. Συντάγματος.

Η κ. Χριστοπούλου χαρακτήρισε την κυβερνητική τροπολογία που παρουσιάστηκε ως λύση, ως χειρότερη εξέλιξη καθώς δεν καταργεί ουσιαστικά αυτό που αναφέρει για εξομοίωση των πτυχίων με ΔΕ ενώ πρόσθεσε πως με την τροπολογία επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι αμοιβές των καλλιτεχνών θα αποφασίζονται από υπουργικές αποφάσεις.

«Πρόκειται για εμπαιγμό. Για εμάς το βασικό αίτημα είναι στα εργασιακά να είμαστε ΤΕ, αυτό δηλαδή που ίσχυε κατά το παρελθόν έως το 2003 και να δημιουργηθεί μία δημόσια συμπεριληπτική πανεπιστημιακή σχολή για τις παραστατικές τέχνες όπου και οι σπουδαστές θα έχουμε τα ίδια δικαιώματα της σίτισης, της στέγασης & των δωρεάν συγγραμμάτων», ανέφερε η Ασημίνα Χριστοπούλου. Υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνθεση τριών ομάδων εργασίας που θα εκπονήσουν αναλυτικές προτάσεις για τη δημιουργία δημόσιας, πανεπιστημιακού επιπέδου, σχολής δεν λέει ούτε πότε θα ξεκινήσουν ούτε ποιοι θα συμμετάσχουν ενώ κανονικά πρέπει σε αυτές τις επιτροπές να είναι & μέλη από τα σωματεία των σπουδαστών και των επαγγελματιών καλλιτεχνών.

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης στην Αθήνα, εκτός από το Εθνικό Θέατρο, το ΣΕΗ – Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τα άλλα σωματεία καλλιτεχνών, ήταν μεγάλη και συγκινητική και η ανταπόκριση και στήριξη & από πολλά άλλα σωματεία όπως η ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).

Ήταν παρόντες μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες, κ.α. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν αρχικά στην λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας με σκοπό να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού για να δώσουν τα αιτήματα τους ωστόσο συνάντησαν το αστυνομικό μπλόκο, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και κατόπιν η πορεία πήγε στην οδό Πανεπιστημίου.

Αυτό που μας τόνισε η κ. Χριστοπούλου είναι ότι στη δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ουσιαστικά από τις 10 Ιανουαρίου 2023 δεν κάνουν μαθήματα, με τη σχολή να τελεί υπό κατάληψη ενώ κατάληψη υπάρχει και στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και του ΚΘΒΕ και τώρα ακολουθεί και η Κρατική Σχολή Χορού. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό, οι καθηγητές του Εθνικού υπεραμύνονται των δικαιωμάτων και αιτημάτων των σπουδαστών και γενικότερα των καλλιτεχνών και αναφέρουν πως αν η τροπολογία δεν επαναφέρει το ΤΕ όσον αφορά στο πτυχίο, θα παραιτηθούν και η σχολή του Εθνικού απειλείται με κλείσιμο, κάτι που θα είναι πρωτοφανές στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας και εξέλιξης του πολιτισμού στη χώρα μας.

Αλλά και στην Πάτρα αν συνεχιστεί η κατάληψη κινδυνεύουν τα παιδιά να χάσουν το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

«Έχουμε τη στήριξη του διευθυντή σπουδών της σχολής μας, κ. Περικλή Μουστάκη και των καθηγητών μας, μία πραγματικά τεράστια στήριξη. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι ιθύνοντες και ο κόσμος είναι πως όλο αυτό δεν αφορά μόνο στους σπουδαστές αλλά και στους εν ενεργεία ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, κ.α. Αποτελεί μία μεγάλη υποβάθμιση για τους καλλιτέχνες. Εμείς σήμερα στην πορεία – διαμαρτυρηθήκαμε με τραγούδια και αντ’ αυτού μας έριξαν χημικά. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι φοβούνται. Είδαν νέα παιδιά με τα δίκαια αιτήματα μας και μας απήντησαν με βία», τόνισε στο thebest.gr η Ασημίνα Χριστοπούλου.

*Να θυμίσουμε πως στις 17/12/2022 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι δραματικών σχολών, σχολών χορού, κινηματογράφου και γενικότερα παραστατικών τεχνών, κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων Δ.Ε.

Όπως αναφέρουν οι σπουδαστές/-ιες της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, το πτυχίο όλων μας, δηλαδή, εξισώνεται με απολυτήριο λυκείου. Το συγκεκριμένο διάταγμα παραβιάζει τις διατάξεις προηγούμενων αποφάσεων, οι οποίες κατατάσσουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή προκαλεί την καλλιτεχνική, ηθική και επαγγελματική υποτίμησή μας.

Το λυπηρό είναι πως δεν πρόκειται για ένα καινούριο γεγονός, καθώς την τελευταία εικοσαετία, παρατηρούμε πως οι παραστατικές τέχνες υφίστανται συνεχή υποβάθμιση τόσο στο πλαίσιο των σπουδών, όσο και στο εργασιακό περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, έχουμε παρακολουθήσει τη φθίνουσα πορεία των διπλωμάτων των δραματικών σχολών. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε τον τίτλο του απόφοιτου/-ης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εν γένει, ωστόσο η εξίσωση που υποδεικνύει το παραπάνω διάταγμα κρίνεται παράλογη: αφενός, διότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις αποτελεί η προσκόμιση απολυτηρίου λυκείου, αφετέρου διότι δεν αντικατοπτρίζει το εντατικό και απαιτητικό τριετές πρόγραμμα σπουδών.

Μέχρι το 2003, οι απόφοιτοι σχολών παραστατικών τεχνών κατατάσσονταν στην κατηγορία Τ.Ε, ενώ από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν έχει οριστεί με σαφήνεια η βαθμίδα, στην οποία ανήκουν οι καλλιτέχνες εργασιακά και μισθολογικά.

Το παρόν Π.Δ έρχεται να νομιμοποιήσει την κρατική αυτή αμέλεια και μάλιστα με τρόπο που υποβαθμίζει τις παραστατικές τέχνες. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η οριστική επίλυση του ζητήματος του αδιαβάθμητου των διπλωμάτων των καλλιτεχνών μέσω της επαναφοράς του τίτλου Τ.Ε., τονίζουν οι σπουδαστές/-ιες της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζουμε πως η καλλιτεχνική παιδεία οφείλει να είναι δημόσια (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), ώστε να καθίσταται προσβάσιμη σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ανεπηρέαστη από τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα.

Το συγκεκριμένο Π.Δ υποβαθμίζει τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, νομιμοποιώντας και εντείνοντας την ήδη υπάρχουσα εργασιακή εκμετάλλευση του καλλιτεχνικού κλάδου.

Συνεπώς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο Π.Δ 85/2022, η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και το εντός των εγκαταστάσεων της δραματικής σχολής θέατρο Μπάρυ, τελούν υπό κατάληψη από τις 10/1/2023 και ώρα 06:00. Παράλληλα τελούν υπό κατάληψη η δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με κοινά αιτήματα τα κάτωθι:

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

1) Την Άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά,

2) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,

3) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας,

4)Την εποπτεία τόσο των δραματικών σχολών όσο και της νέας δημόσιας σχολής παραστατικών τεχνών όχι μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας,

5) Την Άμεση ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης Με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα,

6) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης - είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι φωτ. έχουν credit: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EU...

Οι φωτ. έχουν credit: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI).

Μας εστάλησαν & φωτ. όπου φαίνονται ...

Μας εστάλησαν & φωτ. όπου φαίνονται οι σπουδαστές της δραματικής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το πανό διαμαρτυρίας τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις