Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Βασιλόπιτα, τεντούρα και ταινία του Πάολο Ταβιάνι από την Κινηματογραφική Λέσχη

Πάτρα: Βασιλόπιτα, τεντούρα και ταινία τ...

Προβλήθηκε με επιτυχία η Ιταλική ποιητική ταινία του Πάολο Ταβιάνι "Λεονόρα Αντίο"

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας και η πρόεδρος της, Ελένη Δάσιου επιφύλαξε μία όμορφη έκπληξη (αναμενόμενη για όσους είχαν ήδη ενημερωθεί) στους σινεφίλ που είχαν σπεύσει στις δύο προβολές στην αίθουσα 3 των Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Η Λέσχη λοιπόν τη χειμωνιάτικη βραδιά της Δευτέρας 30/1/2023 γλύκανε τα μέλη της προσφέροντας τους από ένα κομμάτι ολόφρεσκη και νόστιμη βασιλόπιτα του ζαχαροπλαστείου Εντελβάις για το νέο έτος ενώ μαζί προσφέρθηκε και παραδοσιακή τεντούρα Κάστρο Χάχαλης που πραγματικά ζέστανε και έφτιαξε τη διάθεση των σινεφίλ.

Η ταινία που τελικώς προβλήθηκε δεν ήταν αυτή της Κλερ Ντενί με την Ζιλιέτ Μπινός καθώς ακόμη δεν έχει διανεμηθεί στις Ελληνικές αίθουσες, αλλά μία ποιητική δημιουργία από τη γειτονική μας Ιταλία με μία μεγάλη, βαριά υπογραφή, του 91χρονου Πάολο Ταβιάνι. Ο Πάολο Ταβιάνι δίχως  τη συνδρομή του αδελφού του και σταθερού συνοδοιπόρου του όλα αυτά τα χρόνια, Βιτόριο Ταβιάνι που έχει φύγει από τη ζωή από το 2018, υπέγραψε την ταινία «Λεονόρα αντίο – Leonora Addio», ένα φιλμ που είχε ξεχωρίσει στο περσινό Φεστιβάλ του Βερολίνου όπου & το βράβευσε η FIPRESCI, και που είχε να κάνει με τον σπουδαίο δραματουργό και μυθιστοριογράφο Λουίτζι Πιραντέλο, τιμημένο και με Νόμπελ, ο οποίος απεβίωσε το 1936 και ο θάνατος του αρχικά «εκμεταλλεύτηκε» από το φασιστικό καθεστώς της χώρας εκείνα τα χρόνια.

Η ταινία ασπρόμαυρη στο πρώτο μέρος της που ήταν και το καλύτερο, μας γέμισε σκέψεις για τη «θνητότητα» της ανθρώπινης ύπαρξης, μ’ ένα υπέροχο πρώτο πλάνο με τον Πιραντέλο στο κρεβάτι ετοιμοθάνατο και τα τρία του παιδιά να τον κοιτούν και να του συμπαραστέκονται ενώ την ίδια ώρα ακούμε τη φωνή της σκέψης του να λέει «μα βλέπω τα παιδιά μου να έχουν άσπρα μαλλιά».

Λόγια όπως "τα χρόνια γεμάτα από τα σενάρια της ζωής μου βρίσκονται κάτω από τη μασχάλη μου", κ.α. υπογραμμίζουν το μήνυμα του φιλμ για το πόσο περαστικοί είμαστε οι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή και το ίχνος που αφήνουμε.

Ποιητικό, ελεγειακό σινεμά με μία στόφα είναι αλήθεια άλλων δεκαετιών, τότε που το πιο ποιητικό και αργόσυρτο σινεμά αλλά σινεμά με μεγάλες ιδέες και μηνύματα συνάρπαζε τους σινεφίλ στην Ευρώπη και αλλού. Οι αδελφοί Ταβιάνι έχουν χαρίσει στο κινηματογραφικό στερέωμα μοναδικές ταινίες που παίζονται και επαναλαμβάνονται και δικαίως, στις κινηματογραφικές λέσχες και σχολές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και όμορφα δοσμένο ήταν το οδοιπορικό της τέφρας του Πιραντέλο στο μεταπολεμικό πια σκηνικό, που ο μεσήλικας γιος του μεταφέρει στη Σικελία για να την αποθέσει σ’ ένα βράχο όπως και ήταν η τελευταία επιθυμία του σημαντικού αυτού διανοούμενου.

Απλά το τελευταίο μισάωρο και πλέον κομμάτι του φιλμ μοιάζει ελαφρώς ασύνδετο και μάλλον βαρετό και ουσιαστικά έχει να κάνει με την οπτικοποίηση του τελευταίου διηγήματος του Πιραντέλο «Το καρφί».

Μπορεί λοιπόν η ταινία που διαρκούσε 90 λεπτά να μην ήταν συνολικά αριστουργηματική, και κάπως κουραστική, ωστόσο είχε τις ωραίες της στιγμές, απέπνεε συγκίνηση και σε αυτό συνέβαλε, θεωρούμε πέρα από τη ματιά του Πάολο Ταβιάνι, και η μουσική του πάντα εξαίρετου Νικόλα Πιοβάνι.

Αρκετοί σινεφίλ ήταν παρόντες, ανάμεσα τους οι Κώστας Λογαράς, Βίκυ Σταύρου, Αντίτη Αβραμίδη, η Ασπασία Παϊζη που πάντα βοηθά στην έκδοση των εισιτηρίων της Λέσχης, ο Γιώργος Χάχαλης, κ.α.

Για τη συνέχεια η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας θα ανεβάσει ρυθμούς καθώς την προσεχή Δευτέρα 6/2 θα προβάλλει το συναρπαστικό φιλμ του Μπρετ Μόργκεν για τον αξέχαστο σταρ της ποπ ροκ μουσικής, Ντέιβιντ Μπόουι, «Moonage Daydream» που είχε παιχθεί για λίγο αρχές Οκτωβρίου στην Πάτρα αλλά δεν το είχαν προσέξει πολλοί σινεφίλ. Ευκαιρία λοιπόν τώρα που το επέλεξε για 2 προβολές στις 19.00 και στις 21.30, η Λέσχη.

Τέλος περιμένουμε να δούμε αν η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας μετά από 3 χρόνια πανδημίας θα επιστρέψει στον γνώριμο και αριστοκρατικό «Χορό μεταμφιεσμένων» που έχει παράδοση, και πραγματοποιεί την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς.

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι και το thebest.gr.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture