Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Σινεφίλ μέχρι και στα σκαλάκια για το τρυφερό "Aftersun" της Σάρλοτ Γουέλς που πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη

Πάτρα: Σινεφίλ μέχρι και στα σκαλάκια γι...
Μαρτάτος Tάκης

Ακολουθεί στις 16/1 το "Κάτω από το Ηφαίστειο" του Τζον Χιούστον και η έναρξη του β' κύκλου της φετινής περιόδου θα γίνει στις 23/1/2023 με την ταινία "Νυχτερινοί Επισκέπτες"

Τις παλιές καλές μέρες θύμισε η προσέλευση στις 2 προβολές της ταινίας της Σκωτσέζας Σαρλότ Γουέλς «Aftersun» που έγιναν στην αίθουσα 3 των Options Cinemas στη Βέσο Μάρε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας. Τουλάχιστον στην βραδινή προβολή των 21.30 η προσέλευση των σινεφίλ ήταν τέτοια ώστε να γεμίσουν οι θέσεις έως και σχεδόν τη 2η σειρά μπροστά ενώ προς τα πίσω είδαμε και ορισμένους θεατές να έχουν επιλέξει να καθίσουν στα σκαλάκια!

Μία ταινία με μεγάλη φήμη που ξεκίνησε από την Εβδομάδα Κριτικής του περσινού Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών και συνεχίστηκε χάρη στα επαινετικά σχόλια των περισσότερων κριτικών. Για παράδειγμα το Αθηνόραμα βαθμολόγησε την ταινία με άριστα, 5 αστεράκια.

Η τρυφερή και χαμηλότονη ταινία είχε ορισμένα πολύ βασικά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς την φρέσκια σκηνοθετική ματιά και προσέγγιση της σκηνοθέτιδας Γουέλς σε συνδυασμό με το νατουραλιστικό ύφος και τις ερμηνείες του μεγάλου ταλέντου από την Ιρλανδία, Paul Mescal και της πιτσιρίκας Frankie Corio. Ο Μεσκάλ κάνει στην ταινία που εκτυλίσσεται κάπου στα τέλη των 90ς στη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στα Τουρκικά παράλια, σ’ ένα ξενοδοχείο, τον χωρισμένο νεαρό πατέρα Κάλουμ που περνάει 2 εβδομάδες διακοπών με την 9χρονη κόρη του Σόφι (εξαιρετική & η Frankie Corio). Δεν συμβαίνουν πολλά στην ταινία ή τουλάχιστον πολλά συνταρακτικά και ίσως εδώ να είναι το μοναδικό ελάττωμα του αξιόλογου αυτού φιλμ που σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς και ίσως να αναλογιστείς και δικά σου πράγματα από τη δική του παιδική/εφηβική ηλικία. Παρόλ’ αυτά και χωρίς να υπάρχει η πολύ μεγάλη, δυνατή σκηνή εκτός ίσως από τη σκηνή του χορού προς το τέλος με μουσική υπόκρουση Φρέντι Μέρκιουρι και Ντέιβιντ Μπόουι και μία ακόμη σκηνή που προηγήθηκε όπου βλέπουμε τον Κάλουμ πλάτη να κλαίει μόνος γοερά, το “Aftersun” σε κερδίζει, όπως συνέβη στην πλειονότητα των σινεφίλ που βρέθηκαν στις 2 προβολές της Λέσχης και αυτό που μας έμεινε και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία ίσως είναι τα λόγια του πατέρα Κάλουμ στην κορούλα του Σόφι, ειπωμένα σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη θάλασσα όπου της λέει χωρίς στόμφο ή διδακτικό τόνο πως μπορείς να είσαι όταν μεγαλώσεις όποια θέλεις και να επιλέξεις να είσαι και να ζήσεις όπου θέλεις!

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας ολοκληρώνει τον α’ κύκλο προβολών της περιόδου 2022-2023 την ερχόμενη Δευτέρα 16/1 με την επανέκδοση της ταινίας του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Χιούστον «Κάτω από το Ηφαίστειο» παραγωγής του 1984 με τον Άλμπερτ Φίνεϊ και την Ζακλίν Μπιισέ ενώ χωρίς διάλειμμα ξεκινά στις 23/1/2023 ο β’ κύκλος που θα μας πάει έως τις διακοπές του Πάσχα με εναρκτήρια ταινία το κοινωνικοδραματικό φιλμ από τη Γαλλία «Νυχτερινοί Επισκέπτες - Les Passagers de la Nuit», παραγωγής 2022 και διάρκειας 111 λεπτών.

Χωρισμένη και με δύο παιδιά στην εφηβεία, η Ελιζαμπέτ αναζητά δουλειά και μια πρόκληση στη ζωή της. Θα τις βρει σε μια νυχτερινή ραδιοφωνική εκπομπή και στο πρόσωπο μιας μοναχικής κοπέλας, την οποία περιθάλπει στο σπίτι της.

Σκηνοθεσία: Μικαέλ Ερς.

Παίζουν οι Εμανουέλ Μπεάρ, Κουίτο Ραγιόν Ρίχτερ, Νοέ Αμπιτά και η Σαρλότ Γκενσμπούρ. Όπως έγραψε το περιοδικό Αθηνόραμα πρόκειται για μια υπερβολικά χαμηλότονη γαλλική ιστορία χειραφέτησης με τρυφερά αισθήματα, νοσταλγία και αναιμική κινηματογραφική διάθεση με φόντο τα 80s ως εποχή αναγέννησης.

Όσο για το φιλμ της Κλερ Ντενί «Both Sides of the Blade» που βραβεύτηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, με πρωταγωνιστές την Ζιλιέτ Μπινός και τον Βενσάν Λιντόν που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 9/1, μεταφέρεται εκτός απροόπτου για προβολή από τη Λέσχη για τη Δευτέρα 30/1.

"Κάτω από το Ηφαίστειο".

"Κάτω από το Ηφαίστειο".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture