Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα ΠΡΟΣΩΠΑ του 2019 - Το thebest.gr κάνει τον απολογισμό της χρονιάς

Τα ΠΡΟΣΩΠΑ του 2019 - Το thebest.gr κάνε...

Το thebest.gr κάνει έναν απολογισμό και φρεσκάρει τη μνήμη μας για τη χρονιά που πέρασε και άφησε πίσω της ειδήσεις, εικόνες και φυσικά πρωταγωνιστές.

Μία ιδιαίτερη χρονιά για την Πάτρα και την Αχαΐα ήταν το 2019. Ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, όπως η ίδρυση της Νομικής Σχολής, η οποία ακυρώθηκε (αλλαγή κυβέρνησης γαρ), οι Μεσογειακοί Αγώνες που θάμπωσαν εν μέρει και από την γκρίνια στην οποία αναδειχθήκαμε για μία ακόμα φορά πρωταθλητές (ευτυχώς το κοινό τους πριμοδότησε με την παρουσία του δείχνοντας ότι δεν τον αφορούν οι γκρίνιες), ενώ οι εκλογές έδωσαν το δικό τους στίγμα. Η Πάτρα και το δικαστικό της Μέγαρο αποτέλεσαν επίκεντρο πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων με κορυφαία αυτή του πατροκτόνου της Ζακύνθου, που προκάλεσε πανελλήνιο ενδιαφέρον και ο πρωταγωνιστής της συγκίνησε το ακροατήριο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους πρωταγωνιστές της χρονιάς που πέρασε σε όλους τους τομείς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρονιά τριπλών εκλογών το 2019, αφού κληθήκαμε στις κάλπες για να εκλέξουμε Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές (Αυτοδιοικητικές Εκλογές), Ευρωβουλευτές (Ευρωεκλογές) και βουλευτές (Εθνικές Εκλογές).

Η πανηγυρική επικράτηση της ΝΔ και στις τρεις αναμετρήσεις ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του εκλογικού 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε Πρωθυπουργός έχοντας μια άνετη πλειοψηφία 158 βουλευτών αφού η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά  περίπου 10 μονάδων.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις έφεραν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα ή επανέφεραν στελέχη που είχαν διαδραματίσει πολιτικούς ρόλους και κατά το παρελθόν.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειάρχης αναδείχθηκε ο νεαρός Αιτωλαοακαρνάνας δικηγόρος Νεκτάριος Φαρμάκης κερδίζοντας τις εκλογές από τον Απόστολο Κατσιφάρα τον οποίο υποστήριζαν ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η πρώτη φορά που κέρδισε τις εκλογές στην Περιφέρεια, υποψήφιος που υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία.

Στον Δήμο Πατρέων, η άνετη επικράτηση του Κώστα Πελετίδη με ποσοστό 40% την πρώτη Κυριακή (παρότι απέναντί του υπήρχαν δέκα συνδυασμοί) και 72% τη δεύτερη, ήταν ασφαλώς ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Ωστόσο, αν στην πάτρα είχαμε επανεκλογή του Δημάρχου, δεν συνέβη το ίδιο στους υπόλοιπους τέσσερις Δήμους της Αχαΐας.

Στην Αιγιάλεια Δήμαρχος αναδείχθηκε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στη θέση του Θανάση Παναγόπουλου που δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Εκτός εκλογικής μάχης έμεινε και στον Δήμο Ερυμάνθου ο Θάνος Καρπής, ανοίγοντας το δρόμο για νέες υποψηφιότητες και την εκλογή του Θόδωρου Μπαρή.

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας ο Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου βρήκε απέναντί του ως υποψήφιο τον Σπύρο Μυλωνά ο οποίος και κέρδισε τις εκλογές, αναδεικνυόμενος νέος Δήμαρχος της περιοχής.

Ήττα για τον εν ενεργεία Δήμαρχο είχαμε και στα Καλάβρυτα, όπου ο Γιώργος Λαζουράς έχασε τις εκλογές από τον πρώην Δήμαρχο και βουλευτή Θανάση Παπαδόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων .

Στο πεδίο των Εθνικών Εκλογών ως γεγονός της χρονιάς μπορεί να χαρακτηριστεί για την Αχαΐα η επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως βουλευτή του Νομού με το ΚΙΝΑΛ, αλλά και η για πρώτη φορά εκλογή των Άγγελου Τσιγκρή, Χριστίνας Αλεξοπούλου (ΝΔ) και Κώστα Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ). Να υπενθυμίσουμε ότι επανεκλέχτηκαν βουλευτές οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσωνας Φωτήλας (ΝΔ), Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΙΑΤΡΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Δημήτρης Σφήκας : Ο Ναυπηγός που δώρισε στην Πάτρα την Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού

Η κλινική δημιουργήθηκε προ δεκαετίας στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από δωρεά του κ. Σφήκα και προσφέρει σημαντικό έργο. Ο δωρητής και η σύζυγός του βρέθηκαν το Δεκέμβριο στην Πάτρα στην επίσημη παρουσίαση του έργου της κλινικής.

Δημήτρης Κουρέτας, o Πατρινός που βρήκε πώς οι τροφές τροποποιούν τα γονίδια

Ο πατρινός καθηγητής του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας τον Μάρτιο επελέγη μέλος της επιστημονικής επιτροπής του World Academy of Sciences.Η επιτροπή αποτελείται από τους κατόχους βραβείων Νόμπελ στην Φυσική, την Ιατρική, τη Χημεία.

Η δουλειά του θεωρείται σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον γιατί δημιούργησε τις βάσεις για τον μοριακό χαρακτηρισμό της δράσης τοπικών τροφίμων της Ελλάδος στα ανθρώπινα κύτταρα και δεύτερον γιατί κατόρθωσε να αναδείξει την ευεργετική δράση τροφίμων για ανθρώπους και ζώα, τα οποία τρόφιμα προέρχονται  από τα υποπροιόντα των βασικών γεωργικών βιομηχανιών της Ελλάδος. Για τους λόγους αυτούς η ερευνητική του δουλειά αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Μαρίνα Κωνσταντίνου: Ένα κορίτσι με ατσάλινα φτερά

Η κόρη του αείμνηστου καθηγητή Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρη Κωνσταντίνου που έφυγε από τη ζωή κάνοντας ορειβασία στις Άνδεις και της παιδιάτρου Ασπασίας Μούρτου,  είναι η πρώτη γυναίκα αρχισμηνίας ιπτάμενη στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας που γίνεται Αρχηγός της Σχολής Ικάρων.

Νίκος Κουτσομήτρος, ο Πατρινός «γιατρός των φτωχών»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, έχει καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία, σπούδασε γιατρός στην Ρουμανία και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστός ως ο «γιατρός των φτωχών». Ο Νίκος Κουτσομήτρος είναι πνευμονολόγος κι εδώ κι εννέα χρόνια δείχνει την ευαισθησία και την ανθρωπιά προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες του σε κατοίκους απομακρυσμένων χωριών της Αιτωλοακαρνανίας που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν ιδιώτη γιατρό ή ακόμα και να μετακινηθούν σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Μέσα στο 2019 η ανιδιοτελής προσφορά του στον συνάνθρωπο απασχόλησε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ.

Ραφαήλ Κουρμουλάκης: Σχεδίασε το τεστ που ανιχνεύει τα ποτά «μπόμπες» 

Το όνομά του έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο, ως ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών που ανακάλυψε το τεστ ανίχνευσης για τα ποτά - μπόμπες. Η αρχική ικανοποίηση έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχία για τον 27χρονο φοιτητή (έχει πλέον αποφοιτήσει) καθώς αναζητά το κεφάλαιο που χρειάζεται προκειμένου να βγει στην αγορά το τεστ. Το ποτό που τον έστειλε στο νοσοκομείο της Πάτρας έδωσε την ιδέα για το τεστ έτσι θεωρεί την Πάτρα γενέτειρα του τεστ. Η παντέτα του απασχόλησε τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά απλούς πολίτες που στο άκουσμα της είδησης σκέφτηκαν ότι θα μπορούν επιτέλους να βγουν για ποτό χωρίς να φοβούνται μήπως πέσουν θύματα μιας «μπόμπας».

Νίκος Ιωάννου: O πρωτοπόρος στην Ελλάδα στις οnline παραγγελίες φαγητού ξεκίνησε στην Πάτρα και φέτος έκανε το μεγάλο deal

Νέα δεδομένα στο online delivery δημιουργεί η εξαγορά από τον Όμιλο Μούχαλη, του πλειοψηφικού πακέτου της πατρινής Delivery.gr, ιδρυτής της οποίας είναι ο Νίκος Ιωάννου. Η εξαγορά έγινε τον Ιούλιο του 2019.

Όλα ξεκίνησαν το 2006 στην Πάτρα  και ήταν μια επιχειρηματική κίνηση πρωτοποριακή καθώς ακόμα και το  να παραγγέλνεις ηλεκτρονικά φαγητό σε μια εποχή που το internet ήταν πολύ πίσω σε σχέση με το σήμερα, δεν ήταν κάτι που είχε προηγούμενο. Τo patrasdelivery.gr ήταν η πρώτη πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού στην Ελλάδα (η πρώτη online παραγγελία έγινε το 2008) την οποία δημιουργεί ο Νίκος Ιωάννου, ο οποίος ήρθε στην πόλη για σπουδές από την Κω.  Στην πορεία θα εξελιχθεί στο γνωστό Delivery.gr  Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα, ο πρώτος διδάξας είναι ο δεύτερος μεγάλος «παίκτης» της αγοράς του online delivery φαγητού. Μια αγορά oπου  έχει μεγαλώσει και έχει αποκτήσει ολιγοπωλιακά  χαρακτηριστικά μια και ελληνικές επιχειρήσεις εξαγοράστηκαν από γερμανική εταιρεία. Με την πλειοψηφική εξαγορά , από τον όμιλο Μούχαλη,  το Delivery. Gr  παραμένει μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση ενώ το deal,  που αποτελεί το «πάντρεμα»  του παραδοσιακού και ηλεκτρονικού εμπορίου, δίνει τη δυνατότητα της διεύρυνσης των online παραγγελιών και σε άλλα είδη προϊόντων (είδη περιπτέρου και παντοπωλείου), και τη διαδραμάτιση πρωταγωνιστικού ρόλου στην ελληνική αγορά. Ο ιδρυτής της Νίκος Ιωάννου παραμένει μέτοχος και Γενικός Διευθυντής. Η εταιρεία στην Πάτρα σύντομα θα λειτουργεί σε καινούργια γραφεία ενώ έχουν ανοίξει νέες θέσεις εργασίας.

 

 Βαγγέλης Καραθάνος: Από το πανεπιστήμιο Πατρών στην λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιτυχημένους κάτω των 30 ετών

 Από πολλούς θεωρείται ο νεότερος Έλληνας εφευρέτης, καθώς βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους του πλανήτη κάτω των 30 ετών. O Βαγγέλης Καραθάνος από τα Τρίκαλα, είναι μόλις 21 ετών, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδρυτής της startup Geabit που έχει σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο των αγροτικών καλλιεργειών.

Mαριος Βλαχογιάννης: Στη λίστα του Forbes ο startupper από το Πανεπιστήμιο Πατρών που κάνει "χρυσάφι" τα υπολείμματα καφέ

Συγκεντρώνουν υπολείμματα καφέ από καφετέριες της Πάτρας και από τα "σκουπίδια" παράγουν έναν "θησαυρό". Και δεν μειώνουν μόνο τις μεγάλες ποσότητες αποβλήτων καφέ που καταλήγουν στο περιβάλλον αλλά παράλληλα παράγουν πολυφαινόλες που είναι ιδιαίτερα οφέλιμες για τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των φαρμάκων των καλλυντικών και των τροφίμων. Ο λόγος για τη start up Coffeco η οποία έχει κάτι από Πάτρα και γεννήθηκε πρόσφατα, μόλις τον Φεβρουάριο του 2018. Προς το παρόν κάνει τα πρώτα της βήματα και στους επόμενους μήνες σχεδιάζεται να γίνει μια πιλοτική μονάδα και να βγει το προϊόν στην αγορά.

Ο co- founder της Coffeco Μάριος Βλαχογιάννης, είναι φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μιλά στο thebest.gr για το πώς ξεκίνησαν όλα και τις προκλήσεις και τις δυσκολίες στη διαδρομή ενός startupper. Από μικρός έψαχνε με πάθος να βρει λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν γύρω του και είχε "εμμονή" με την έρευνα, ενώ θέλει διαρκώς να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Φαίνεται πως αυτό το "πλέγμα" εξηγεί και το βήμα με την Coffeco αλλά και το γεγονός ότι διακρίθηκε στους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην Ελλάδα στη σχετική λίστα του Forbes Under 30. Μαζί του στην ομάδα της Coffeco η επίσης φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Έλενα Φωκά και ο υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Αλέξης Πάντζιαρος.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

Γκοτσόπουλος, Τρίγγου, Λαλιώτης, Χατζάκης και Γκραουζίνις: Πέντε πρόσωπα που ξεχώρισαν & μας απασχόλησαν το 2019

Κάθε χρόνο ξεχωρίζουν κάποια πρόσωπα και αναμφίβολα το 2019 θα μείνει ως η χρονιά που το πανελλήνιο γνώρισε και αγάπησε τον Αχαιό στην καταγωγή ηθοποιό Δημήτρη Γκοτσόπουλο, έναν καλογυμνασμένο, άκρως γοητευτικό ηθοποιό που «σκίζει» τόσο τηλεοπτικά με τον ρόλο του συνεσταλμένου δάσκαλου Λάμπρου στο σήριαλ – φαινόμενο «Άγριες Μέλισσες» στον ΑΝΤ1 όπου μάλιστα τον βλέπουμε να είναι ερωτευμένος με την Ελένη (Μαρία Κίτσου) όσο και θεατρικά στην παράσταση ««Ωνάσης: Τα θέλω όλα» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή στο Παλλάς όπου κάνει τον αδικοχαμένο γιο του θρυλικού μεγιστάνα – εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, τον Αλέξανδρο Ωνάση.

Φρέσκο πρόσωπο ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μεγάλωσε στο Μίραλι της Αχαΐας & τα σαββατοκύριακα, όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνέντευξη του, βοηθούσε τους δικούς του στο τυροκομείο και στο άρμεγμα των ζώων. Η μητέρα του είναι από το ορεινό χωριό Αγρίδι της επαρχίας Καλαβρύτων. Ο ίδιος έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, τραγουδάει, χορεύει, υπήρξε αθλητής του τριπλούν & του βάδην και μάλιστα με διακρίσεις και μετάλλια ενώ έχει δουλέψει και σε οικοδομή αλλά και ως υπεύθυνος στο περίφημο Salon De Bricolage στην Αθήνα.

Επίσης για όσους δεν τον αναγνώρισαν αρχικά, είναι ο «ταρζάν» της τηλεοπτικής διαφήμισης για καραμέλες για τον λαιμό. Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, έχει συνεργαστεί & με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε δύο παραστάσεις, το «Χάνσελ και Γκρέτελ» και το «Online», ενώ έχει παίξει και στο Εθνικό θέατρο στους «Μυστικούς αρραβώνες» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Περιζήτητος πλέον, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος δέχεται απανωτές κρούσεις για συνεντεύξεις ενώ οι θαυμάστριες πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί.

Το περιοδικό Downtown του χάρισε το εξώφυλλο του στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο "Man of the year, - Άνδρας της χρονιάς".

Και μια και μιλήσαμε για τις «Άγριες Μέλισσες» εκεί συναντάμε τον φετινό χειμώνα και ένα γοητευτικό, νέο πρόσωπο από την Πάτρα, την Έλλη Τρίγγου που είναι η κούκλα, φωτογενής κόρη του Κώστα Τρίγγου. Μετά το «μπαμ» που έκανε πριν λίγα χρόνια με την τολμηρή ταινία «Suntan» παίζοντας στο πλάι του Μάκη Παπαδημητρίου, η Έλλη Τρίγγου ακολούθησε πραγματικά μία εντυπωσιακά ανοδική τροχιά περνώντας και από το Βρετανικό σήριαλ «The Durrells» με γυρίσματα στην Κέρκυρα ενώ φέτος κρατά τον ρόλο της ευγενικής και μαζεμένης Ασημίνας στις «Άγριες Μέλισσες» και παράλληλα δοκιμάζεται σε ένα δύσκολο θεατρικό έργο, τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο πλάι στον Άρη Σερβετάλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Κιβωτός και ετοιμάζεται για τον Μάιο να παίξει με το παλιό της αμόρε, τον Αργύρη Πανταζάρα σε σκηνοθεσία δική του στην παράσταση «This is not Romeο & Juliet». Η Έλλη Τρίγγου στο μεταξύ παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα δεν ξεχνά την Πάτρα και εθεάθη εδώ τα Χριστούγεννα ενώ στο γιορτινό τεύχος Ιανουαρίου 2020 του περιοδικού Elle φιλοξενείται ενδιαφέρουσα συνέντευξη της και αποκλειστική φωτογράφηση.

Στις 7 του περασμένου Νοεμβρίου το θέμα συζήτησης στην περίφημη διοργάνωση μόδας, το Athens Xclusive Designers Week ήταν ο Paris Laliotis – Πάρης Λαλιώτης, ο Πατρινός δημιουργός με την απίστευτη φαντασία, έμπνευση και ταλέντο που αφού κατέκτησε και άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στο Πατρινό Καρναβάλι, άνοιξε σοφά τα φτερά του και η πρώτη του προσπάθεια στον απαιτητικό χώρο της μόδας στέφθηκε με επιτυχία εκπλήσσοντας τους πάντες με τον Λάκη Γαβαλά μεταξύ άλλων να τον αποθεώνει. Τα ρούχα του Πάρη Λαλιώτη με περίτεχνες συνθέσεις στο κεφάλι και μία ξεχωριστή πράγματι αισθητική καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό στην πασαρέλα του Ζαππείου, στο Athens Xclusive Designers Week. Μετά το «μπαμ» αυτό υπήρξαν κολακευτικά δημοσιεύματα για τον Πάρη Λαλιώτη ακόμα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος παρουσίασε στο Ζάππειο ρούχα εμφάνισης που είναι κυρίως για επίδειξη καθώς και ευφάνταστες βραδινές δημιουργίες.

Μιλώντας παλιότερα στο thebest.gr, είχε πει πως ένα όνειρό του γίνεται πλέον πραγματικότητα. «Το ήθελα χρόνια. Ήρθε η στιγμή, το σωστό timing που ωρίμασαν πολλά πράγματα, σε διάφορα επίπεδα, και ήρθε η στιγμή να κάνω το βήμα. Ένιωσα πλέον έτοιμος γι΄αυτό και πως ήρθε ο καιρός».

Δύο επίσης πρόσωπα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που φεύγει, οι οποίοι χωρίς να είναι Πατρινοί, συνδέθηκαν με την Πάτρα και κατά κάποιο τρόπο αν και έχουν την ίδια επαγγελματική ιδιότητα, του σκηνοθέτη και «δασκάλου» βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο λόγος για τους σκηνοθέτες Σωτήρη Χατζάκη και Τσέζαρις Γκαρουζίνις.

Ο Σωτήρης Χατζάκης που τον βλέπουμε φέτος και ως ηθοποιό στο αξιόλογο ιστορικό σήριαλ «Το Κόκκινο ποτάμι» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη στο κανάλι Open, υπήρξε διευθυντής της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για λιγότερο από 1 μήνα. Τόσο άντεξε όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, μιλώντας για πόλεμο που του έγινε και δεν του επέτρεψε τελικά να παραμείνει. Ο κ. Χατζάκης είχε επιλεγεί από την τριμελή επιτροπή που είχε συσταθεί και ανέλαβε το τιμόνι της δραματικής, ωστόσο στις 23 Οκτωβρίου 2019 με μία σύντομη επιστολή παραίτησης που εστάλη με μέιλ, έφυγε.

«Από τη μέρα που ακριβοδίκαια επελέγην, να διευθύνω τη δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, κομματικά όργανα ενός εσαεί εμφυλίου, χρησιμοποιώντας τους σπουδαστές της σχολής, ταλαιπωρούν το Θέατρο και τα ίδια τα παιδιά, φανατίζοντας τα. Λυπηρό. Τα παιδιά ανήκουν στο μέλλον, όχι σε ομάδες ή κόμματα. Αδυνατώ να συνεχίσω σ' αυτές τις νοσηρές συνθήκες. Ευχαριστώ το δήμαρχο της Πάτρας, τον διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και την επιτροπή που σε συνθήκες διαύγειας με επέλεξε. Η ζωή μου στην τέχνη δε μου επιτρέπει εμπλοκή σε μίζερες καμαρίλες», έγραφε μεταξύ άλλων στην επιστολή του που είναι αλήθεια πως έκανε αίσθηση. Τον διαδέχθηκε τελικά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Περικλής Μουστάκης και τα πράγματα ηρέμησαν.

Όσο για τον Λιθουανό Τσέζαρις Γκραουζίνις (γεννημένο το 1967 στο Βίλνιους) που είναι παλιός γνώριμος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχοντας σκηνοθετήσει πριν μερικά χρόνια και τον Αριστοφανικό «Πλούτο» χειμώνα στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων ενώ το φετινό χειμώνα, σκηνοθέτησε το αριστούργημα του Αντόν Τσέχωφ «Οι Τρεις Αδελφές» στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (με το Κρατικό Θέατρου Βορείου Ελλάδος) σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου, ήταν μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο διευθυντής σπουδών της σχολής δραματικών σπουδών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Την περίοδο παραίτησης Χατζάκη, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις διευκρίνισε τη στάση του κατά τη διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή σπουδών της δραματικής λέγοντας προς έκπληξη πολλών στο thebest.gr πως «δεν ενημερώθηκα πότε θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση με την επιτροπή αξιολόγησης για τη θέση του διευθυντή σπουδών στη δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ γι’ αυτό δεν πήγα». Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις που ήταν μεταξύ των υποψηφίων όταν προκηρύχθηκε η θέση και λογιζόταν φαβορί ενώ έχαιρε και της προτίμησης των σπουδαστών της σχολής επισήμανε πως «η όλη αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έλαβα καμία πρόσκληση. Αφού κατέθεσα την αίτησή μου, κανένας δεν με ενημέρωσε πότε θα γινόταν η συνάντηση με την επιτροπή αξιολόγησης. Περιμένοντας μάλιστα να συναντήσω την επιτροπή για τη συνέντευξη, ενημερώθηκα ότι είχε ήδη επιλεγεί ο νέος διευθυντής σπουδών. Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση από μέρους μου να εγκαταλείψω το έργο μου, που πιστεύω βαθιά, στην Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας».

Τσέζαρις Γκραουζίνις: Δεν ενημερώθηκα ποτέ για να προσέλθω στην επιτροπή αξιολόγησης του ΔΗΠΕΘΕ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ

 Τι να πει κανείς για την Αγγελική Μακρή; Υπόδειγμα αθλήτριας για 25 σχεδόν χρόνια, όσα και η διάρκεια που κάνει πρωταθλητισμό με τη φανέλα της Ολυμπιάδας. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας της Ντίνας Μπορνιβέλλι, μητέρα δύο παιδιών, πέτυχε το ακατόρθωτο: Να πιάσει το όριο και να αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, όπου τερμάτισε στα 50 χλμ βάδην στην 14η θέση! Έπος!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΙΠΛΑΡΟΣ

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι πατρινοί αθλητές που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου. Ο Μιχάλης Δίπλαρος εδώ και λίγες ημέρες φέρει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Τα κατάφερε με την εθνική μας ομάδα πόλο να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων. Κορυφαίος αμυντικός μα και ενορχηστρωτής της εθνικής έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του!

ΝΙΚΟΣ ΠΛΕΑΣ

Το 2019, σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα πυγμαχίας, οι αθλητές της Παναχαϊκής κατέκτησαν 29 μετάλλια. Συν τοις άλλοις ο σύλλογος πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλο στα πανελλήνια πρωταθλήματα παμπαίδων, παίδων, νέων, παγκορασίδων, κορασίδων, νέων γυναικών, γυναικών, μαζί και τον τίτλο του πολυνίκη. Έχοντας και σπουδαία διεθνή καταξίωση, επιβεβαιώνεται πως η Παναχαϊκή είναι, σταθερά εδώ και χρόνια, κορυφαία δύναμη πανελλαδικά. Κι αυτή η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Νίκος Πλέας

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΤΣΙΜΑΡΑ

Το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο κορασίδων με την εθνική μας ομάδα ήταν η πρώτη και μεγάλη στιγμή στην καριέρα της 15χρονης πολίστριας. Γεννημένη το 2004 βαδίζει ολοταχώς να ξεπεράσει σε επιτυχίες τον πατέρα της Χάρη Τσιμάρα και την μητέρα της Σοφία Μανέτα.

ΝΟΡΑ ΔΡΑΚΟΥ

Σε περίοδο ολυμπιακής προετοιμασίας βρίσκεται η Νόρα Δράκου, με στόχο να πάρει μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2019 αγωνίστηκε για μια ακόμα φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ συνέχισε τη συγκομιδή της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου έγινε μία από τις πολύ-μεταλλιούχες αθλήτριες όλων των εποχών!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ

 Ο δημιουργός της πιο ενδιαφέρουσας ομάδας στην Ελλάδα. Ο Προμηθέας ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στον ομαδικό αθλητισμό της χώρας και αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα και παράδειγμα προς μίμηση. Όλα στον επαγγελματικό αθλητισμό κινούνται από τις διοικήσεις και ο Βαγγέλης Λιόλιος είναι ο πιο επιτυχημένος παράγοντας τα τελευταία χρόνια.

 ΜΑΚΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας. Ο Προμηθέας έγινε η πρώτη ομάδα που μετά από 14 χρόνια σπάει το δίδυμο του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και η πρώτη επαρχιακή που φτάνει ποτέ σε τελικό πρωταθλήματος! Αν συνυπολογίσει κανείς την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό και με αξιώσεις να κατακτήσει τον τίτλο, αλλά και την πρόκριση στη δεύτερη φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης για δεύτερη διαδοχική χρονιά σε μόλις δύο παρουσίες εκτός συνόρων, ο Προμηθέας είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα ομάδα στην Ελλάδα.

ΝΑΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ

 Αν ο Προμηθέας είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση της Πάτρας στο εξωτερικό, η Νάπολη Πατρών είχε την υψηλότερη παρουσία σε Παγκόσμιο επίπεδο. Η παρέα από την Πάτρα κατάφερε να βάλει το beach soccer στην αθλητική ζωή της πόλης και εκτός από την τρίτη συναπτή Ευρωπαϊκή της συμμετοχή στο Euro Winners Cup, φέτος έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα μετά τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, που συμμετείχε σε διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας σε ομαδικό άθλημα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην Αλάνια της Τουρκίας, περνώντας μάλιστα και στη δεύτερη φάση με δύο νίκες!

ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μία από της εμβληματικές μορφές της Πάτρας στο Χάντμπολ, έγινε Πατρινή… σημαία στη σημαντικότερη διοργάνωση στην Ελλάδα για το 2019! Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες της Πάτρας αποτέλεσαν την επιστροφή της χώρας στις μεγάλες διοργανώσεις και στο χάντμπολ η Ελλάδα έκανε το ντάμπλ, κερδίζοντας το χρυσό σε άνδρες και γυναίκες. Βασικό μέλος της ομάδας ήταν ο Κανέλλος Γεωργίου, ο οποίος ήταν και καταλυτικός στην επιστροφή της Ακαδημίας των Σπορ στην Α2 Εθνική κατηγορία.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

 Το πιο χοτ όνομα στο χώρο του βόλεϊ είναι και πάλι… Πατρινό. Από την εποχή του Νίκου Ρουμελιώτη, ένας παίχτης είχε να εμφανιστεί τόσο αναπάντεχα και να κάνει τόσο ντόρο στα τάραφλεξ. Ο Πατρινός ακραίος έγινε πρωταγωνιστής στην ομάδα του Παναθηναϊκού με το καλημέρα και έφτασε μέχρι τη βασική εξάδα της Εθνικής μόλις στα 19 του χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ

Η χρονιά που φεύγει ήταν ορόσημο για τον Πατρινό κεντρικό. Εκτός από την επιστροφή του στον αφρό του Ελληνικού βόλεϊ, ο 30χρονος βολεϊμπολίστας έγινε αρχηγός στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική, ενώ όλοι θα θυμούνται την εξομολόγησή του για την κατάθλιψη η οποία κατάφερε να σοκάρει, να συγκινήσει αλλά και να κινητοποιήσει την κοινωνία γι’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

 

https://sportin.gr/article/ta-prosopa-tis-patras-poy-xehorisan-2019

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

 Το 2019 που έφυγε πριν από λίγες ώρες, είχαμε σημαντικές απώλειες Πατρινών οι οποίες συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία και όχι μόνο

Θάνος Μικρούτσικος 

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης που είχε γεννηθεί τον Απρίλιο του 1947 στην Πάτρα, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα του Σαββάτου 28/12/2019, μετά από μάχη δύο χρόνων με τον καρκίνο. Πάλεψε γενναία μέχρι το τέλος χωρίς τελικά να βγει νικητής αφήνοντας την τελευταία πνοή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν της Αθήνας έπειτα από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Είχε συνδέσει το όνομά του με το Διθενές Φεστιβάλ Πάτρας του οποίου ήταν ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής καθώς και με την Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006.

 

Σπύρος Θωμάς

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του Εύζωνα Σπύρου Θωμά ο οποίος μόλις στα 24 του χρόνια έχασε τη ζωή του, στις 21 Φεβρουαρίου. Όχι μόνο η πόλη της Πάτρας, από όπου καταγόταν, αλλά και όλη η Ελλάδα θρήνησε για τον ξαφνικό χαμό του. Ο 24χρονος πέθανε ξαφνικά, όταν κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των υπολοίπων στρατιωτών, την ώρα που είχε κληθεί για να δώσει το «παρών» στο βραδινό προσκλητήριο.

Η κηδεία του έγινε στον ναό του Αγίου Ελευθερίου της Πάτρας με όλες τις τιμές ενός στρατιώτη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούσε στην Προεδρική Φρουρά.

Νίκος Λάγιος

Ο επιχειρηματίας εστίασης Νίκος Λάγιος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο πρωτοπόρος και δραστήριος επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Αγυιά της Πάτρας.Το άκουσμα του θανάτου του σκόρπισε συγκίνηση στην πατραϊκή κοινωνία καθώς ο Νίκος Λάγιος είχε πολυετή επιχειρηματική, συνδικαλιστική αλλά και έντονη κοινωνική δράση.

Πέτρος Περιμένης

Σοκ προκάλεσε στην Πάτρα η είδηση του ξαφνικού θανάτου του καθηγητήΟυρολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, ΠέτρουΠεριμένη, σε ηλικία 67 ετών. Ο εκλιπών άφησε την τελευταία του πνοή, προδομένος από την καρδιά του, στις 30 Νοεμβρίου σε περιοχή της Πελοποννήσου όπου βρισκόταν με την οικογένειά του. Στην πολιτική του κηδεία στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας, σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της Πάτρας, φορείς και αρχές, τον αποχαιρέτησαν, ενώ επικήδειο εκφώνησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Λουκία Σιμονοβίκη

Στις 8 Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή έπειτα από  μάχη με τον καρκίνο η γνωστή συμπολίτισσα Λουκία Σιμονοβίκη. Υπήρξε εμβληματικό μέλος των καρναβαλικών πυρήνων της Πάτρας, ιδρυτικό στέλεχος και επί σειρά ετών πρόεδρος του Καρναβαλικού Κομιτάτου. Υπήρξε, σύζυγος του αείμνηστου καθηγητή Παύλου Κορδοπάτη, και μητέρα δύο αξιόλογων νέων ανθρώπων, της Μαριάννας και του Αντώνη.Η είδηση του θανάτου της, σκόρπισε τη θλίψη στην τοπική κοινωνία και κυρίως μεταξύ των καρναβαλιστών.

Κωνσταντίνος Μαυροειδής

Στις 9 Δεκεμβρίου φεύγει από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 58 ετών ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής της καρναβαλικής λέσχης και του πληρώματος 53.Το νέο ταξίδεψε σήμερα ανάμεσα στους καρναβαλιστές που είχαν δουλέψει και εργαστεί μαζί του στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ και σκόρπισε θλίψη.

Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος και τη γειτονιά της Κανακάρη, τη συνοικία του Μαρκάτο, εκεί όπου δραστηριοποιούταν επαγγελματικά ο εκλιπών, έχοντας εμπορικό κατάστημα.

Λίλη Τοξαβίδη

 Στις 28 Οκτωβρίου φεύγει από τη ζωή η 14χρονη Λίλη Τοξαβίδη, της γνωστής οικογενείας των εμπόρων της Πάτρας. Η Λίλη Τοξαβίδη, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βοστώνης το τελευταίο διάστημα πριν τον θάνατό της, αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας από τα 12 της χρόνια.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις