Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον πατρινό μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον πατρινό μουσικ...

Το τελευταίο χειροκρότημα για τον σπουδαίο συνθέτη

Τo «τελευταίο αντίο» είπαν στον σπουδαίο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου 2019 συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και απλός κόσμος.

Με την φωτογραφία του να βρίσκεται έξω από την αίθουσα τελετών του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών, η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν στις 2.30 ακριβώς το μεσημέρι κι ενώ ξεκινούσε η κηδεία ακούστηκε το κομμάτι, «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ» με τον χαρακτηριστικό στίχο «εγώ ο Μπέρτολτ Μπρέχτ από τα μαύρα δάση» ενώ στο τέλος ήχησε δυνατά ένα ακόμη τραγούδι του συνθέτη, το «Οι 7 νάνοι στο ss Cyrenia». Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης που είχε γεννηθεί τον Απρίλιο του 1947 στην Πάτρα, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα του Σαββάτου 28/12/2019, μετά από μάχη δύο χρόνων με τον καρκίνο. Πάλεψε γενναία μέχρι το τέλος χωρίς τελικά να βγει νικητής αφήνοντας την τελευταία πνοή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν της Αθήνας έπειτα από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για να αποχαιρετίσουν τον σημαντικό συνθέτη και διανοούμενο Θάνο Μικρούτσικο ήσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που εκφώνησε και επικήδειο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του Μέρα25 με τη σύζυγο του Δανάη Στράτου, η Λιάνα Κανέλλη, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο αδελφός του Ανδρέας Μικρούτσικος.

Πολλοί καλλιτέχνες παρέστησαν όπως ο Κώστας Θωμαΐδης που είχε συνεργαστεί και τραγουδήσει Μικρούτσικο και ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Σοφία Βόσσου, ο Γιάννης Κότσιρας, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γιάννης Κούτρας, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανόλης Μητσιάς, η Μαρία Φαραντούρη με τον σύζυγο της Τηλέμαχο Χυτήρη, κ.α. Επίσης στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, οι ηθοποιοί Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Πιατάς, Λίλα Καφαντάρη, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης καθώς και οι Λάκης Λαζόπουλος, Χρύσα Ρώπα και Πέτρος Φιλιππίδης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Λόλα Νταϊφά, ο Αχιλλέας Χαρίτος, κ.α.

Ακόμα παρέστησαν η πρώτη σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου και μητέρα της Σεσίλ και της Κωνσταντίνας, Ειρήνη Ιγγλέση, ο Νίκος Πορτοκάλογου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Χρήστος Θηβαίος, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Βάσια Τριφύλη, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ο ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης, η Όλγα Παυλάτου, οι συνθέτες Χρήστος Λεοντής, Νότης Μαυρουδής, ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Κόρα Καρβούνη, ο Κώστας Φαλελάκης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, κ.α.

Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθηκαν στη μνήμη του ήταν κι αυτό της Μαριάννας Λάτση. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη έπειτα από σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

«Στον αγαπητό φίλο και μεγάλο δημιουργό» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στεφάνια απέστειλαν επίσης η οικογένεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που ήταν η αγαπημένη ομάδα του Θάνου Μικρούτσικου. 

«Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρουν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον», δήλωσε ο  Κώστας Γεωργουσοπουλος, ενώ ο ερμηνευτής Κώστας Θωμαΐδης, ανέφερε: «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι...».

«Πέρασε στην αιωνιότητα. Δεν του έπρεπε να πονάει από αυτό τον ανόητο καρκίνο, όπως έλεγε. Του μιλάω και ξέρω ότι μ' ακούει. Ο Θάνος Μικρούτσικος κυλάει στο αίμα μου» είπε ο Γιάννης Κούτρας ενώ ο μουσικός και σταθερός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος δήλωσε, «είναι ένας αναντικατάστατα σπουδαίος άνθρωπος. Πάντα εμπνευσμένος, πάντα πολύ δημιουργικός, πάντα πολύ γενναιόδωρος και στο κοινό του και με εμάς που συνεργαζόμασταν μαζί του».

Επικήδειους εκφώνησαν η γυναίκα του Μαρία Παπαγιάννη και η κόρη του Αλεξάνδρα καθώς και οι φίλοι του, ο στιχουργός και μουσικός παραγωγός Οδυσσέας Ιωάννου και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Και αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, κάπου στον Σταυρό του Νότου κράτησε μου ζεστό το πιάνο για όταν θα ξανασυναντηθούμε. Σ'αγαπάω», ήταν λίγα από τα συγκινητικά λόγια της μικρής του κόρης ενώ η σύζυγός του από το 1996 Μαρία Παπαγιάννη είπε: «πέρασαν 26 χρόνια από τότε που συναντηθήκαμε. Από τότε, δηλαδή, που με πρόσεξες εσύ, γιατί εγώ σε είχα στο μυαλό μου πολλά χρόνια... Όταν από μαθήτρια ακόμα ανακάλυπτα τα πολιτικά. Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε, νεαρή δημοσιογράφος εγώ, ο αγαπημένος μου συνθέτης εσύ, έγινες εμμονή. Ήθελα να είμαι μαζί σου. Θέλει πολλές ζωές η ευτυχία και εμείς το καταφέραμε. Και εγώ έτρεμα μην κουραστείς και εσύ γελούσες. Και έλεγες πως κανένας δεν μπορεί να σε νικήσει, γιατί τα είχε ήδη όλα. Τη μουσική σου, την αγάπη, τους φίλους, τα παιδιά έξω από το σπίτι μας. Και εγώ να μη σε χορταίνω ποτέ...

Η αγάπη του κόσμου σου έδινε φως. Και ύστερα ήρθε το κακό και μας έστησες στον τοίχο, αλλά εμείς ονειρευόμασταν ακόμα ταξίδια. Μη φοβάσαι. Αν δεν σου μάθω τέλεια ισπανικά δεν φεύγω, μου έλεγες. Αλλά ύστερα, που το κακό θέριεψε εγώ φοβήθηκα πιο πολύ, αλλά εσύ πάλι με ηρέμησες: "θα είμαστε μαζί, θα δεις". Και είδα πόσο δύσκολη είναι η ζωή όταν δεν μπορείς να ονειρευτείς».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε συγκινημένος, έκανε λόγο για έναν ανεπανάληπτο δημιουργό και έναν συγκλονιστικό ερμηνευτή που πάνω απ’ όλα ήταν ένα «ιδιοφυές πνεύμα, ανήσυχο, ένας βαθιά καλλιεργημένος διανοητής. Ορκισμένος εχθρός της επανάπαυσης, της ρουτίνας, της παραίτησης».

«Πολυαγαπημένε μας Θάνο, Ακριβέ μας σύντροφε, Είμαστε εδώ όλοι οι άνθρωποί σου. Είμαστε εδώ όλοι οι άνθρωποι που για μισό αιώνα εμπνέονται, εμψυχώνονται, αισθάνονται, κατανοούν τον κόσμο και αγωνίζονται να τον αλλάξουν, συντροφιά με τη μουσική σου, μέσα από τη μουσική σου. Γιατί έγραφες «για ό,τι σε καίει», όπως σε δίδαξε ο Γιάννης Ρίτσος, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Οδυσσέας Ιωάννου, στον επικήδειο που εκφώνησε, μίλησε με πολύ τρυφερά λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο τονίζοντας πως μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας.

«Δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του τίποτα. Αγάπησε πολλούς ποιητές και αγαπούσε τα ταξίδια... Η φύση των προίκισε με αυτά τα μάτια της καλοσύνης...έζησε ωραία, νοιάστηκε πολύ για όλους τους ανθρώπους... Μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας».

Τέλος συγκινητικά ήταν τα λόγια του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος ανέφερε ότι έχασε τον καλύτερό του φίλο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «43 χρόνια μαζί δεν σου είπα πόσο σ’ αγαπώ... Βρεθήκαμε απέναντι σε πολλούς, υπερασπίζοντας ο ένας τον άλλον μέχρις εσχάτων. Η εποχή που έρχεται είναι θολή, τεράστια η ανάγκη για το δικό σου φως».

*Αντί για στεφάνια, η οικογένεια ζήτησε να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς (Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη στο Αιγαίο).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις