Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης εξηγεί στο thebest.gr πώς σχεδίασε το τεστ που ανιχνεύει τα ποτά «μπόμπες» σ΄ ένα φοιτητικό σπίτι στο Βλατερό της Πάτρας

Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης εξηγεί στο thebest...

Πού έχει ...κολλήσει η μαζική παραγωγή του τεστ;

Πριν έξι μήνες περίπου το όνομα του Ραφαήλ Κουρμουλάκη έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο, ως ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών που ανακάλυψε το τεστ ανίχνευσης για τα ποτά - μπόμπες. Η αρχικά ικανοποίηση έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχία για τον 27χρονο φοιτητή (έχει πλέον αποφοιτήσει) καθώς αναζητά το κεφάλαιο που χρειάζεται προκειμένου να βγει στην αγορά το τεστ.

Το ποτό που τον έστειλε στο νοσοκομείο της Πάτρας έδωσε την ιδέα για το τεστ 

 

Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης, θωρεί την Πάτρα γενέτειρα του τεστ. Η παντέτα του απασχόλησε τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά απλούς πολίτες που στο άκουσμα της είδησης σκέφτηκαν ότι θα μπορούν επιτέλους να βγουν για ποτό χωρίς να φοβούνται μήπως πέσουν θύματα ενός νοθευμένου ποτού.

Ραφαήλ Κουρμουλάκης: Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών που έφτιαξε τεστ ανίχνευσης για τα ποτά...μπόμπες!

Ο ίδιος ο δημιουργός του τεστ είχε την ιδέα γι' αυτό μετά την κατανάλωση ενός ποτού, σε νυχτερινό μαγαζί της Πάτρας, που τον έστειλε στο νοσοκομείο. Σήμερα είναι πιο προσεκτικός, προτιμάει να πίνει ποτό μόνο σε μαγαζιά που γνωρίζει ότι τα ποτά δεν είναι νοθευμένα ή σπίτι με φίλους.

Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης μίλησε στο thebest.gr για το μαγικό τεστ αλλά και για το γεγονός οτι ακόμα δεν έχει βρεθεί χρηματοδότης έτσι ώστε να βγει στην αγορά.

 

Ένα κράμα πολλών μελετών και πειραμάτων οδήγησε στην επίτευξη του στόχου της ανίχνευσης νοθευμένου ποτού με τεστ

"Σπούδασα στην Πάτρα συνολικά 7 χρόνια και κάτι. Είχα αναγκαστεί να διακόψω λόγω κρίσης ένα χρόνο τις σπουδές μου.

Αγάπησα πάρα πολύ την Πάτρα, και την θεωρώ γενέτειρα του τεστ.

Μόλις η διακοπή λόγω κρίσης έφτασε στο τέλος εγκαταστάθηκα και πάλι στην Πάτρα, για 2 χρόνια ώστε να πάρω το πτυχίο. Σε ένα μικρό φοιτητικό σπίτι στο Βλατερό όταν ήμουν 25 χρονών, ξεκίνησα να σχεδιάζω το τεστ και να κάνω τα πρώτα σχετικά πειράματα, δηλαδή χειρισμό και μετρήσεις διοξειδίου του άνθρακα.

Έπαιρνα τις σημειώσεις και τα σχέδια μαζί μου. Πήγαινα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και έψαχνα απαντήσεις σε βιβλία. Ένα κράμα πολλών μελετών και πειραμάτων οδήγησε στην επίτευξη του στόχου της ανίχνευσης νοθευμένου ποτού με τεστ" αναφέρει.

Κι όπως λέει ο ίδιος με χιούμορ: "Σήμερα έχουμε το αποτέλεσμα, το τεστ για το οποίο μπορούμε να χαρούμε. Αν ένα παράπονο είχα ως φοιτητής, του οποίου η έναρξη της φοίτησης συνέπεσε με την κρίση είναι η απουσία ευχάριστων ειδήσεων. Ευτυχώς που τις έφτιαξα".

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Ποια είναι τα θετικά του cleardrink;

Σε μία εποχή όπου παγκοσμίως οι εταιρείες επενδύουν στον τομέα της υγείας, αλλά και οι άνθρωποι ξοδεύουν παραπάνω για υγεία, το τεστ έρχεται για να μας δώσει την υγεία στην καθημερινότητα, για να μας πει «πιες ελεύθερα» (με μέτρο εννοείται). Τα θετικά είναι πάρα πολλά, αλλά δεν τα αναφέρω για να τονίσω το υπέρτατο: Την υγεία στον άνθρωπο.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που το cleardrink δεν έχει βγει στην αγορά προς χρήση;

Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι με κυνηγούν απλοί πολίτες που μου στέλνουν μηνύματα, με κυνηγούν δημοσιογράφοι, όμως δεν ακολουθεί το κεφάλαιο ακόμη.

Οι περισσότερες βιομηχανίες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα οι φαρμακευτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες και δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας δεν θεωρούν ενδιαφέρουσα την πρόταση, οπότε αυτομάτως αυτό φράσσει μία κατηγορία πιθανών επενδυτών και στρέφει τις επιδιώξεις σε φυσικά πρόσωπα.

Ως επιχείρημα προτάσσω ότι η ζήτηση θα είναι παγκόσμια

 

Εγώ ως επιχείρημα προτάσσω ότι η ζήτηση θα είναι παγκόσμια. Είναι καθαρά θέμα του όποιου πιθανού επενδυτή να αντιληφθεί τη ζήτηση, η οποία είναι εδώ, υπάρχει πριν καν παραχθεί το τεστ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλό, ενώ στο εξωτερικό είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Τι ακριβώς κοστίζει μέχρι το cleardrink να βγει στην αγορά;

Όπως έχουμε δει το τεστ σήμερα, δεν είναι κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο. Το τεστ είναι δύο φιαλίδια συζευγμένα. Ζήτημα είναι να φτιαχτεί αυτό που λέμε «το πρωτότυπο», δηλαδή η πρώτη μονάδα του προϊόντος, όπως ακριβώς θα τεθεί στην κυκλοφορία. Πρόκειται για ανθεκτικό κουτάκι περιέχον τα φιαλίδια.

Το ζήτημα είναι να φτιαχτεί αυτό που λέμε «το πρωτότυπο», δηλαδή η πρώτη μονάδα του προϊόντος, όπως ακριβώς θα τεθεί στην κυκλοφορία

 

Για να φτάσουμε στο πρωτότυπο, απαιτούνται μελέτες μηχανικών πολλών ειδικοτήτων και εργασία άλλων ειδικοτήτων, όπως σχεδιαστές, ακόμη και προγραμματιστές. Και τούτο διότι θα πρέπει να έχουμε απόλυτα ασφαλές προϊόν, δηλαδή ένα προϊόν που θα είναι ακόμη πιο μικρό, ιδανικά θα δίνει χρωματικό αποτέλεσμα με την επαφή μιας σταγόνας και θα προστατεύει εντελώς τον χρήστη από την επαφή με τα χημικά που έχει μέσα.

Το κόστος για να φτάσουμε στο πρωτότυπο, δηλαδή οι αρχικές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και η εργασία μηχανικών είναι περίπου 340.000€. Υπάρχει business plan που εξηγεί ακριβώς πώς προκύπτει αυτό.

Το κόστος για να φτάσουμε στο πρωτότυπο, δηλαδή οι αρχικές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και η εργασία μηχανικών είναι περίπου 340.000€

 

Από εκεί και πέρα ότι πληρώνεις παίρνεις. Μπορεί κάποιος να επενδύσει άλλες 200.000€ για να πουλήσει 100.000 τεστ ή παραπάνω για να πουλήσει ακόμη παραπάνω και να έχει και άλλη ταχύτητα παραγωγής. Για ένα μεγάλο εργοστάσιο που να παράγει τουλάχιστον 1.5 εκατομμύρια τεστ το απαιτούμενο κεφάλαιο είναι 5.5 εκατομμύρια ευρώ. Είμαι ανοιχτός σε επικοινωνία με επενδυτές και το email μου είναι [email protected].

Ποιοι ζημιώνονται από την κυκλοφορία της πατέντας;

Δεν βλέπω λόγο να ζημιωθεί κανένας. Αρχικά ο πολίτης αποκτά το δικαίωμα στην πρόληψη και στην άμυνα έναντι της νοθείας. Το κράτος αποκτά το μέσο επιτόπιου ελέγχου και τους διαφυγόντες φόρους. Από εκεί και πέρα όποιος εν γνώσει του σερβίρει νοθευμένο ποτό, ας το αλλάξει σε καθαρό. Και παραπάνω θα κερδίσει, διότι θα αυξήσει την καλή φήμη του καταστήματος.

Ο πολίτης αποκτά το δικαίωμα στην πρόληψη και στην άμυνα έναντι της νοθείας

 

Γενικότερα ποια είναι τα δικά σου συμπεράσματα που έβγαλες ψάχνοντας χρηματοδότη;

Υπάρχει μία συστολή στον ελληνικό χώρο, ενώ στο εξωτερικό όχι σε τέτοιο βαθμό. Κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα προβληματίζονται από την γραφειοκρατία, την πολυνομία και γενικότερα από την στάση του πολιτικού συστήματος που δεν έχει δείξει ακόμη να αντιμετωπίζει την κατάσταση με σοβαρότητα.

Ενώ έχουμε περιστατικά δηλητηριάσεων από νοθεία, η πολιτεία αδιαφορεί. Ούτε προμηθεύει τα νοσοκομεία με το αντίδοτο, ούτε συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της κυκλοφορίας του τεστ.

Ενώ έχουμε περιστατικά δηλητηριάσεων από νοθεία, η πολιτεία αδιαφορεί

 

Πέραν αυτού, επειδή είχα επαφή με συμβούλους ανάπτυξης σχετικούς με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η γραφειοκρατία εκεί και η παρούσα οικονομική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει να αφιερώσω μήνες ψάχνοντας κάτι που ίσως γίνει, ίσως και όχι. Αυτήν τη στιγμή δεν έχω το κεφάλαιο για να ιδρύσω εταιρεία και να παραμείνω για μήνες μπροστά σε έναν υπολογιστή, μην καλύπτοντας τα προς το ζην και υποβάλλοντας αιτήσεις.

Η καλύτερη λύση είναι η χρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή μόνο του ή με τράπεζες.

Έχεις απογοητευτεί;

Γενικά δεν βιώνω με τον καλύτερο τρόπο όλο αυτό που έχει γίνει στη ζωή μου. Πολλές από τις προσδοκίες μου διαψεύστηκαν, διότι κράταγα πολύ μεγάλο καλάθι σε ότι αφορούσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφότου το τεστ είδε το φως της δημοσιότητας.

Χρειάστηκε ένας χρόνος μελετών για να το φτιάξω το τεστ

 

Είναι όμως κάπως νωρίς να μιλήσουμε για απογοήτευση, για μια κατάσταση ξαδερφάκι της παραίτησης. Θα μπορούσα να πω ότι απλά πονάω κάποιες μέρες βλέποντας το έργο μου αναξιοποίητο. Από την άλλη όμως ελπίζω ότι θα αλλάξει το πράγμα και θα βρεθεί λύση.

Είχες σκεφτεί ότι θα κατάφερνες να φτιάξεις τελικά μία τέτοια πατέντα αλλά θα δυσκολευόσουν τόσο να κυκλοφορήσει; Ήσουν προετοιμασμένος;

Χρειάστηκε ένας χρόνος μελετών για να το φτιάξω. Λίγες ημέρες πριν πετύχω τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που με οδήγησαν εδώ, δηλαδή στην ανίχνευση της νοθείας με ισχυρότατες ενδείξεις, όπως είναι η πίεση και η αλλαγή χρώματος του τεστ, είχα πει «τα παρατάω, αφού δεν έχει βρεθεί, δε γίνεται».

Μου φαίνεται σα θαύμα και το πτυχίο που πήρα και το τεστ που έφτιαξα

 

Και ένα πρωί ξύπνησα με την ιδέα στο μυαλό μου. Ναι, δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένος ψυχολογικά για κάτι τέτοιο, έπρεπε όμως να το είχα προβλέψει. Με πυξίδα τα παραπάνω θα το αντιμετωπίσω. Στο πρώτο ερώτημα, έχω να πω ότι πριν τέσσερα χρόνια χρωστούσα τα μισά μαθήματα, είχα πάρα πολλά κενά και θεωρούσα αβέβαιο ότι θα τελείωνα την σχολή. Μου φαίνεται σα θαύμα και το πτυχίο που πήρα και το τεστ που έφτιαξα.

Έχεις σκεφτεί να βγει το cleardrink στο εξωτερικό;

Το πρώτο σενάριο που όλοι οι αναγνώστες θέλουμε είναι να παράγεται εδώ. Σε αυτήν την περίπτωση οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν από Ελλάδα και θα κυριεύσουν τον κόσμο. Ήδη έχουν κάνει επαφές μαζί μου think tank του εξωτερικού, και ήδη έχει κάνει συνεργάτης μου επαφή με ξένη κυβέρνηση. Στο εξωτερικό το βλέπουν με άλλο μάτι, το βλέπουν ως επανάσταση και δεν περνάει σαν κάτι αδιάφορο, όπως εδώ.

Η Ελλάδα είναι μια αγορά με τεράστιο δυναμικό πιθανών πωλήσεων

 

Το δεύτερο σενάριο είναι να παράγεται στο εξωτερικό. Ακόμη και αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι στο εξωτερικό ενδιαφέρονται εξαιρετικά για την Ελλάδα, ως μια αγορά με τεράστιο δυναμικό πιθανών πωλήσεων. Όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα νοθευμένα ποτά, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των 30 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας.

Τι σε κάνει να επιμένεις «ελληνικά»;

Νομίζω ότι η επίδραση της δημοσιότητας δεν έχει γίνει ακόμη και τόσο αισθητή από τους πιθανούς επενδυτές. Περιμένω και επιδιώκω να λάβω παραπάνω προτάσεις.

Ποτέ δε μου άρεσε να μένω αμέτοχος, όταν βλέπω κάτι λάθος και μπορώ να βάλω έστω και ένα λιθαράκι για να το αλλάξω

 

Στα μέσα ενημέρωσης έχω παρουσία για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το τεστ θα καλύψει μία καθημερινή τους ανάγκη, ακριβώς όπως ένα αναλγητικό. Εάν κάποιος αναγνώστης θα ήθελε να συνδράμει ως ενεργός πολίτης, ας στείλει email στις 5 μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές ή και ας διαδώσει την είδηση. Θα έκανα το ίδιο, αν έβλεπα ως απλός θεατής την είδηση.

Εάν τίποτε δε φανεί στον ορίζοντα, αποταμιεύω, δανείζομαι από τράπεζες και το ξεκινάω μόνος μου

 

Ποτέ δε μου άρεσε να μένω αμέτοχος, όταν βλέπω κάτι λάθος και μπορώ να βάλω έστω και ένα λιθαράκι για να το αλλάξω. Ζητάμε δηλαδή από τις φαρμακευτικές και τις λοιπές που διαφημίζουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έχουν δαπανήσει εκατομμύρια για την κοινωνία να μας δώσουν επιτέλους το δικαίωμά μας σε περισσότερη υγεία.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές σου για να καταφέρεις το στόχο σου;

Εάν τίποτε δε φανεί στον ορίζοντα, αποταμιεύω, δανείζομαι από τράπεζες και το ξεκινάω μόνος μου. Είναι μία εναλλακτική την οποία με τις σημερινές συζητήσεις που γίνονται δεν θεωρώ πιθανή.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις