Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο πόλεμος «με το καλημέρα», έφερε την παραίτηση του Σωτ. Χατζάκη - Ο ίδιος μιλά για κομματικά όργανα που ταλαιπωρούν το Θέατρο

Ο πόλεμος «με το καλημέρα», έφερε την πα...

Δεν πρόλαβε να έρθει και παραιτήθηκε ο Χατζάκης από τη Δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ

Αναταραχή προκλήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας καθώς ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σωτήρης Χατζάκης που είχε επιλεγεί στα μέσα Σεπτεμβρίου ως ο νέος Υπεύθυνος σπουδών της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ υπέβαλλε με μέιλ την παραίτηση του. Το thebest.gr προσπάθησε να μιλήσει μαζί του ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν. Το μέλος του ΔΣ του θεάτρου Μαριάννα Σταματιάδου που ήταν και στην 3μελή επιτροπή επιλογής του νέου διευθυντή της δραματικής σχολής μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Τσακίρη και τον πρόεδρο του ΔΣ Πέτρο Βάη ερωτώμενη από το thebest.gr ανέφερε πως «είναι πολύ κρίμα αυτό που έγινε διότι πρόκειται για ένα καταξιωμένο πρόσωπο στο χώρο του θεάτρου που έχει διδάξει και στο πανεπιστήμιο. Ο κ. Χατζάκης μας είχε πραγματικά παρουσιάσει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα για το πώς θα κινείτο στη σχολή δραματικής τέχνης και τα μαθήματα που θα παρακολουθούσαν τα παιδιά και θεωρώ πως είναι κρίμα που δεν παρέμεινε και υπέβαλλε την παραίτηση του. Δεν ξέρω πόσο ισχύει το ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση θεωρώντας ότι μπήκαν κομματικά κριτήρια και πιέσεις εναντίον του».

Ο ίδιος ο κ. Χατζάκης στην επιστολή παραίτησης του, λέει μεταξύ άλλων πως «αδυνατεί να συνεχίσει σ’ αυτές τις νοσηρές συνθήκες».

Πιο συγκεκριμένα ο καταξιωμένος σκηνοθέτης που μάλιστα αυτήν την εποχή τον βλέπουμε και σε έναν χαρακτηριστικό ρόλο στο αξιόλογο τηλεοπτικό σήριαλ «Το Κόκκινο Ποτάμι» στο Open, αναφέρει τα εξής:

«Υπήρξα θύμα άγριου πολιτικού Bullying το 2015. Ένας βάρβαρος αμοραλισμός της τότε εξουσίας, έθεσε σε δοκιμασία τη ζωή μου στην τέχνη. Βλέπω να επαναλαμβάνεται το ίδιο σήμερα, στην Πάτρα. Από τη μέρα που ακριβοδίκαια επελέγην, να διευθύνω τη δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, κομματικά όργανα ενός εσαεί εμφυλίου, χρησιμοποιώντας τους σπουδαστές της σχολής, ταλαιπωρούν το Θέατρο και τα ίδια τα παιδιά, φανατίζοντας τα.

Λυπηρό. Τα παιδιά ανήκουν στο μέλλον, όχι σε ομάδες ή κόμματα.

Αδυνατώ να συνεχίσω σ' αυτές τις νοσηρές συνθήκες. Ευχαριστώ το δήμαρχο της Πάτρας, τον διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και την επιτροπή που σε συνθήκες διαύγειας με επέλεξε. Η ζωή μου στην τέχνη δε μου επιτρέπει εμπλοκή σε μίζερες καμαρίλες. Για τους κυρίους του 2015 ήταν και είναι ύβρις να υπάρχω. Οι κύριοι του 2019 τί λένε;

Εύχομαι στους ανθρώπους της δραματικής σχολής και στους σπουδαστές, τα καλύτερα!».

Είναι γεγονός πως τις αμέσως επόμενες μέρες  της γνωστοποίησης της επιλογής του κ. Χατζάκη στη θέση του Διευθυντή, το κλίμα δεν ήταν καλό στη σχολή και μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και διαμαρτυρία από τους σπουδαστές, οι οποίοι και έχουν από πέρυσι φτιάξει ένα σύλλογο ενώ σπουδαστές έδωσαν το παρών και στην πρώτη συνεδρίαση των μελών του νέου ΔΣ του θεάτρου όπου και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα παραστάσεων της νέας σαιζόν. Λέγεται πως αρκετοί σπουδαστές των προηγούμενων χρονιών (οι τελειόφοιτοι αλλά και του 2ου έτους) ήθελαν να παραμείνει στη θέση του υπευθύνου της σχολής ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο οποίος και ήταν μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς ωστόσο να παραστεί όταν κλήθηκε από την 3μελή επιτροπή επιλογής για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του και τους στόχους και φιλοσοφία της δικής του πλευράς εφόσον επιλεγόταν.

Επίσης σχολιάζεται πως μεγάλο μέρος των σπουδαστών «πάλευαν» ουσιαστικά για να μείνει ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις και είχαν υποστηρίξει πως δεν ήταν σωστό η σχολή να αλλάζει πρόσωπα, κατευθύνσεις αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό είχε επιρροή και αντίχτυπο και όχι θετικό στις σπουδές τους και την παρακολούθηση των μαθημάτων τους.

Την φετινή πάντως νέα περίοδο μαζί με τον Σ. Χατζάκη τα νέα πρόσωπα από πλευράς καθηγητών ήσαν 2, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο ηθοποιός Αργύρης Πανταζάρας.

Η αντικατάσταση του υπεύθυνου σπουδών στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Τσεζάρις Γκραουζίνις από τον Σωτήρη Χατζάκη, από τη δημοτική Αρχή είχε σχολιαστεί εξ’ αρχής, καθώς ο σκηνοθέτης δεν είναι κάποιο κομματικό στέλεχος του ΚΚΕ, όπως θα ανέμενε κανείς με βάσει τις παρελθούσες αποφάσεις του Δήμου, αλλά αντιθέτως έχει συνδεθεί με την Νέα Δημοκρατία. Με δεδομένο ότι οι επιλογές του ΚΚΕ όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία είναι καθαρά κομματικές – εξάλλου ούτε το ίδιο το ΚΚΕ το αρνείται – είχαν δημιουργηθεί εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επιλογή.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης ερωτώμενος από το thebest.gr μας είπε πως το πρώτο πράγμα που όφειλε να κάνει ήταν να ενημερώσει τα παιδιά για την εξέλιξη της παραίτησης του κ. Χατζάκη ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα ενώ στο ερώτημα αν ο κ. Χατζάκης οδηγήθηκε στην απόφαση αφήνοντας αιχμές προς την Δημοτική αρχή Πελετίδη για παρέμβαση της απήντησε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο ούτε και πως οι σπουδαστές «φανατίστηκαν» και επηρεάστηκαν εναντίον του κ. Χατζάκη μετά από παρότρυνση συγκεκριμένων κομματικών κύκλων.

«Λάβαμε το μέιλ του κ. Χατζάκη πριν λίγες ώρες και αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να ενημερώσω τους σπουδαστές για αυτό», ανέφερε ο κ. Τσακίρης στο thebest.gr αφήνοντας να εννοηθεί πως και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την απόφαση αυτή και πως ο κ. Χατζάκης είναι ένας καλλιτέχνης και ένας δημιουργός με αντικειμενικά μεγάλο εκτόπισμα που ήταν εποπτεύων καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό και στο ΚΘΒΕ παλιότερα.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή ρίχνει τη σκιά της στη σχετικά «νέα» σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ (έχουν ήδη αποφοιτήσει τρεις φουρνιές σπουδαστών) ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις εμφανίστηκαν κοντά στους 50 υποψηφίους και το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Οι 12 επιλεγέντες (επιλογή όπου βαρύνουσας σημασίας ήταν η άποψη του κ. Χατζάκη) πρόκειται ν’ ανακοινωθούν και επίσημα στις 29/10/2019 μαζί και με τους φετινούς επιλεγέντες της δραματικής σχολής του Εθνικού και άλλων αναγνωρισμένων από το κράτος σχολών, όπως ορίζει και η φιλοσοφία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όσο για την επόμενη μέρα, ο κ. Τσακίρης ως καλλιτεχνικός διευθυντής που έχει την κύρια ευθύνη θα κληθεί προφανώς να επιλέξει κάποιον από τους επιλαχόντες, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Αναστασία Κουμίδου και ο Παντελής Δεντάκης.

*Τέλος όπως έγινε γνωστό με σχετική ανακοίνωση, η Διοίκηση του θεάτρου αποδέχτηκε την επιστολή παραίτησης και σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του καινούργιου προσώπου που θα του ανατεθεί να διευθύνει την σχολή.

«Ο χρόνος τρέχει και η σχολή πρέπει να λειτουργεί αδιαλείπτως για το καλό των σπουδαστών και του ίδιου του Θεάτρου. Τα μαθήματα που χάθηκαν θ’ αναπληρωθούν το συντομότερο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture