Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Γιατί ο Δήμος Πατρέων αντικατέστησε τον Τσεζάρις Γκραουζίνις με τον "Σαμαρικό" Σωτήρη Χατζάκη;

Γιατί ο Δήμος Πατρέων αντικατέστησε τον ...

Εύλογα ερωτηματικά με φόντο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Μέχρι πρόσφατα η κριτική που ασκούνταν στον Δήμο της Πάτρας για τις αντικαταστάσεις διευθυντικών στελεχών στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας εστιαζόταν στο γεγονός ότι μπροστά στις κομματικές προσταγές, πρόσωπα που είχαν παρουσιάσει έργο και έχαιραν δημοσίως εκτίμησης γι αυτό, όπως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής, αντικαταστάθηκαν εν μία νυκτί από συναδέλφους τους με μέτρια όπως έδειξε η ιστορία αποτελέσματα, οι οποίοι ωστόσο είχαν κομματικά διαπιστευτήρια από το ΚΚΕ, (βλέπε Κώστας Καζάκος). Μάλιστα λόγω της αντικατάστασης Αμπαζή το 2015 είχαν ξεσηκωθεί οι πάντες (γεγονός σπάνιο για την μενταλιτέ των Πατρινών) ενώ μέχρι και οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το θέατρο Απόλλων, ζητώντας την παραμονή του. Τελικά ουδείς εισακούστηκε στην Πάτρα. Ωστόσο, ο Θοδωρής Αμπαζής αξιοποιήθηκε αμέσως στο Εθνικό Θέατρο.

Ακολούθησαν κι άλλες ανάλογες αντικαταστάσεις, αλλά η τελευταία επί νέας θητείας του Κώστα Πελετίδη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο λόγος για την αντικατάσταση του υπεύθυνου σπουδών στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Τσεζάρις Γκραουζίνις από τον Σωτήρη Χατζάκη. Κι έχει ενδιαφέρον όχι τόσο για την καλλιτεχνική τους αξιολόγηση – η οποία για τους γνώστες των θεατρικών πραγμάτων γέρνει υπέρ του Τσεζάρις Γκραουζίνις, ο οποίος αντικαθίσταται – αλλά εξαιτίας του ότι ο Σωτήρης Χατζάκης, δεν είναι κάποιο κομματικό στέλεχος του ΚΚΕ, όπως θα ανέμενε κανείς με βάσει τις παρελθούσες αποφάσεις του Δήμου, αλλά αντιθέτως έχει συνδεθεί με την Νέα Δημοκρατία. Με δεδομένο ότι οι επιλογές του ΚΚΕ όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία είναι καθαρά κομματικές – εξάλλου ούτε το ίδιο το ΚΚΕ το αρνείται - δημιουργούνται εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επιλογή.

Το θέμα πήρε διαστάσεις και στα Αθηναϊκά ΜΜΕ. Όπως περιγράφει ο Βαγγέλης Γέττος σε χθεσινό ρεπορτάζ στο tvxs: “O κ. Χατζάκης διορίστηκε αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό επί Καραμανλή και, στη συνέχεια, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ. Ύστερα διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί Σαμαρά, στην προεκλογική συγκέντρωση του οποίου το 2012 καθόταν στις πρώτες σειρές (2). Ο κος Χατζάκης είναι άνθρωπος του πιο ακροδεξιού, διαπλεκόμενου και επικίνδυνου πρωθυπουργού της χώρας από τη χούντα και μετά. Ο κ. Χατζάκης μάλιστα κλήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη πολιτική αποστολή την περίοδο της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Είναι ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με δίκες και προσφυγές (με κορυφαία αυτή του ΣτΕ που τον απομάκρυνε οριστικά το Εθνικό Θέατρο από την πόρτα του οποίου προσπαθούσε να γραπωθεί με νύχια και με δόντια)”.

Επιλογή Υπεύθυνου Σπουδών στη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας

Δεδομένων των παραπάνω προκαλεί απορία γιατί ο Δήμος αντικατέστησε τον Τσεζάρις Γκραουζίνις, o οποίος μάλιστα ήταν εκ των 5 υποψηφίων εκ νέου για τη θέση, και θα πρέπει να απαντήσει. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture