Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Σωτήρης Χατζάκης στο τιμόνι της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ο Σωτήρης Χατζάκης στο τιμόνι της δραματ...

Η επιλογή του έγινε στις 15/9/2019 - Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου & του ΚΘΒΕ

Nέο πρόσωπο και μάλιστα ιδιαίτερα γνωστό, καταξιωμένο στο θεατρικό χώρο και ιδιαίτερα προβεβλημένο, έχουμε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 στην σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα: " η επιτροπή αξιολόγησης, που συστήθηκε από το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για να προτείνει τον Υπεύθυνο Σπουδών (ΥΣ) για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 στη Δραματική Σχολή, εξέτασε  με απολύτως αντικειμενικό και αξιολογικό τρόπο τις αιτήσεις των πέντε (5) υποψηφίων και με βάση τους όρους της προκήρυξης που είχε γίνει και το πρόσωπο που τελικά επελέγη είναι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σωτήρης Χατζάκης.

Κριτήριο όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ήταν η καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Σχολής, διοικητικά, εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, όπως προσδοκούν οι σπουδαστές, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ο Δήμος και η πόλη.

Η επιτροπή (Σταύρος Τσακίρης, Πέτρος Βάης και Μαριάννα Σταματιάδου) πρότεινε ομόφωνα ως Υπεύθυνο Σπουδών της Δραματικής Σχολής, για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και από 15/9/2019 έως 15/7/2020, τον κ. Σωτήρη Χατζάκη, που θεωρεί ότι συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις και έχει τα περισσότερα προσόντα για τη θέση του Υπευθύνου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποδέχτηκε την πρόταση της επιτροπής και αποφάσισε την πρόσληψη του κ.  Σωτήρη Χατζάκη".

Να προσθέσουμε πως η πιο πρόσφατη σκηνοθετική δουλειά του κ. Χατζάκη ήταν η παράσταση «Λωξάντρα» που βασίστηκε στο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου με την Ελένη Κοκκίδου στον κεντρικό ρόλο που μετά την Αθήνα περιόδευσε το φετινό καλοκαίρι ανά την ελληνική επικράτεια και στάθμευσε και στην Πάτρα στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στις 15 Ιουλίου 2019 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου.

Ο κ. Χατζάκης έχει και σημαντική διοικητική εμπειρία καθώς έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής τόσο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) όσο και μετέπειτα του Εθνικού Θεάτρου. Πρόπερσι μετά από σχεδόν 17 ολόκληρα χρόνια ο Σωτήρης Χατζάκης επέστεψε στη θεατρική σκηνή ως ηθοποιός παίζοντας στην παράσταση “Το ημερολόγιο ενός Τρελού” του Νικολάι Γκόγκολ.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, Κρητικός στην καταγωγή, έχει γεννηθεί το 1957 και έχει σπουδάσει θέατρο στην Αθήνα. Με την ιδιότητα του ηθοποιού και του σκηνοθέτη έχει υπογράψει περισσότερες από 100 παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Ελλάδας.

Όπως είδαμε στο βιογραφικό του, έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Καισαριανής, του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και του θεάτρου Πολιτεία καθώς και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με διευθυντή τον Νίκο Κούρκουλο, τη διετία 2005-2006 ενώ το Μάιο του 2013 ορίστηκε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτή η παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος όπου βρισκόταν από τον Ιούλιο του 2009. Στο Εθνικό τον αντικατέστησε τέλη Απριλίου του 2015 ο Στάθης Λιβαθινός. Όπως είχε τότε γραφτεί, «στον ορισμό νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου προχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ενώ μαίνεται η κόντρα του με τον Σωτήρη Χατζάκη».

Εκτός συνόρων ο κ. Χατζάκης έχει παρουσιάσει δουλειές του σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Ν. Αφρική, Κούβα και Κίνα (Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο). Έχει διδάξει σε προγράμματα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στο Κέντρο Δελφών, στην Πειραματική Σκηνή, στη Θερινή Ακαδημία και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας, στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ καθώς και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

Έχει διασκευάσει για το θέατρο διαλεχτά κείμενα όπως «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου. Παπαδιαμάντη, «Ο τελευταίος πειρασμός» του Ν. Καζαντζάκη, «Ο ιερός γάμος και Η πάπισσα Ιωάννα» του Ε. Ροΐδη, κ.α.

*Τον τελευταίο χρόνο τη θέση του διευθυντή σπουδών της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είχε ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture