Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Η πατρινή γκαλερίστα Αγγελική Αντωνοπούλου υποδέχεται τη σπουδαία, φεμινίστρια εικαστικό Λήδα Παπακωνσταντίνου

Η πατρινή γκαλερίστα Αγγελική Αντωνοπούλ...

Η πρωτοπόρος της περφόρμανς παρουσιάζει έκθεση μετά τη ρετροσπεκτίβα στο ΕΜΣΤ

Αυτό το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου θε εγκαινιαστεί στη γκαλερί a.antonopoulou.art στο κέντρο της Αθήνας η έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες  φωνές της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής.

Η πατρινή Αγγελική Αντωνοπούλου, που διατηρούσε στην Πάτρα την αξιομνημόνευτη αίθουσα τέχνης «Επίκεντρο» και παραμένει στις art επάλξεις εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτεύουσα, θα υποδεχθεί τη δημιουργό μετά  την εντυπωσιακή αναδρομική στο ΕΜΣΤ.

 Το κοινό θα απολαύσει ένα μικρότερης κλίμακας πρότζεκτ, με παλιά και πρόσφατα έργα από διάφορες στιγμές της καριέρας της.

Η Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε για σχεδόν έξι δεκαετίες, ένα έργο που κινείται με προφανείς, διεθνείς κατευθύνσεις και προσανατολισμούς. Αρνήθηκε συστηματικά το αισθητικό και ιδεολογικό αίτημα της  ελληνικότητας, αναπτύσσοντας εικαστική γλώσσα με δυναμικό ρυθμό και ποικιλία μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, περφόρμανς, εγκαταστάσεις. Η πορεία της έχει συνδεθεί και με τη δημιουργία του κοινωνικού θεάτρου στις Σπέτσες, το «Σπετσιώτικο Θέατρο».

 Τα θέματα που εξετάζει είναι ο κοινωνικός προβληματισμός, η φεμινιστική οπτική, η σεξουαλικότητα, η έμφυλη ταυτότητα, η ιστορία, η συλλογική και προσωπική μνήμη. Με ποιητική διάθεση, χρησιμοποιεί σύμβολα αρχέγονα με έντονα χρώματα στα «Λάβαρα» και άσπρο-μαύρο στα γλυπτά και στα ζωγραφικά της ενότητας «Υγρό Δάσος».

Το έργο της αποτελεί τομή για το πεδίο της τέχνης στην Ελλάδα και είναι σημείο αναφοράς και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών. Με καταγωγή από τη Λάρισσα, σπούδασε γραφικές τέχνες στο Α.Τ.Ι. (Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη) στην Αθήνα, ενώ κατά τα έτη 1965-66, φοίτησε στο προπαρασκευαστικό έτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Καλές Τέχνες στο Loughton College of Art.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε μια εποχή κοινωνικού και πολιτιστικού ριζοσπαστισμού, η Παπακωνσταντίνου υπήρξε από τις πρώτες καλλιτέχνιδες που πειραματίστηκαν με το τότε αναδυόμενο καλλιτεχνικό μέσο της περφόρμανς. Οι πρώτες εικονοκλαστικές περφόρμανς της, που πραγματοποιεί στα χρόνια των σπουδών της στην Αγγλία, αμφισβητούν την εξουσία και την πατριαρχία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View