Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 26 Μαρτίου 2024: Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά

Στις 26 Μαρτίου 2024: Ημέρα γιορτής για ...

Το σύνολο της ελληνικής παραγωγής των τελευταίων 4 ετών θα είναι προσβάσιμο για το κοινό στις 26/3/2024 στις κινηματογραφικές αίθουσες της επικράτειας

Το σύνολο της ελληνικής παραγωγής των τελευταίων τεσσάρων (4) ετών θα είναι προσβάσιμο για το κοινό στις 26/3/2024 στις κινηματογραφικές αίθουσες της επικράτειας, τον φυσικό χώρο της κινηματογραφικής ταινίας, με τιμή εισιτηρίου μόλις 3 ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) που θεσπίζει την δράση «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου».

Η δράση απευθύνεται σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ και το κόστος της επιδότησης ανέρχεται σε 290.000 ευρώ. Kάθε αίθουσα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της περιόδου 2020-2023, ανεξαρτήτως εάν αυτές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ, μέσω διανομέων ή παραγωγών, αν η ταινία δεν έχει τύχει διανομής. Στη δεξαμενή των ταινιών προστίθενται οι μικρού μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή ενισχύθηκαν από τα Ειδικά Προγράμματα Covid-19 του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ.

Η πρωτοβουλία αυτή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εδράζεται στην πεποίθησή του ότι «η ελληνική ταινία και η ελληνική αίθουσα οφείλουν να συνυπάρξουν σε μια εποχή δομικών αλλαγών για την κινηματογραφική διανομή σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια συγκυρία διεθνούς καταξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών. Η "Ημέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου" έρχεται να ενισχύσει και την αίθουσα, χώρο πολιτισμού του οποίου η επιβίωση δοκιμάζεται πανευρωπαϊκά. Σκοπός του ΕΚΚ είναι η προβολή της ελληνικής ταινίας σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο το ελληνικό σινεμά έχει αποδείξει πως μπορεί να το συγκινήσει», τονίζει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Οι δυνατότητες επικοινωνίας της ελληνικής ταινίας, είτε απευθύνεται σε αυστηρώς σινεφίλ, είτε στο μεγάλο κοινό διαφαίνονται από την επιτυχία της πρόσφατης "Φόνισσας" (390.100 εισιτήρια μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του 2024), αλλά και από την αποδοχή που είχαν τα προπέρσινα ιδιοσυγκρασιακά "Μαγνητικά πεδία" του Γιώργου Γούση (28.000 εισιτήρια). Ενδεικτική είναι επίσης η γενικότερη εικόνα του ελληνικού box office για το 2023, χρονιά κατά την οποία η αγορά άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία (αύξηση 34,8% συγκριτικά με το 2022).

Ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων της περασμένης χρονιάς ήταν 7.883.000 (πλησίασε δηλαδή τα 8 εκατ.), από αυτά τα 590.000 αφορούν σε ελληνικές ταινίες (8% επί του συνόλου), τα 1.458.500 αμιγώς ευρωπαϊκές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, που αποτελούν το 40,5% του ευρωπαϊκού συνόλου) και τα 5.276.000 ταινίες αμερικανικών στούντιο. Ενδεικτική επίσης είναι η εικόνα στην κορυφή του box office: στην πρώτη θέση βρέθηκε η "Barbie" (465.000 εισιτήρια), στη δεύτερη το "Οπενχάιμερ" του Κρίστοφερ Νόλαν (426.000) και στην τρίτη η "Φόνισσα"» της Εύας Νάθενα που κοντεύει τα 400.000 εισιτήρια, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στη "Φόνισσ...

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στη "Φόνισσα" που η προβολή της συνεχίζεται & στην Πάτρα.

Ο Κίλιαν Μέρφι στο "Οπενχάιμερ".

Ο Κίλιαν Μέρφι στο "Οπενχάιμερ".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture