Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CINEFIL

/

Πάτρα: Ο δημιουργός του ευαίσθητου φιλμ "Μία Μέρα στη Σαγκάη" ήταν παρών στην Κινηματογραφική Λέσχη & μίλησε με το κοινό

Πάτρα: Ο δημιουργός του ευαίσθητου φιλμ ...

Στο όμορφο φιλμ του γυρισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του στην πολυάνθρωπη, μακρινή Σαγκάη πρωταγωνιστεί ο γοητευτικός ηθοποιός μας Δημήτρης Μοθωναίος και η Κινέζα Του Χούα

Ήταν μία ιδιαίτερη βραδιά τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στην Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας στα Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε καθώς οι 2 προβολές της Ελληνοκινεζικής συμπαραγωγής «Μία Μέρα στη Σαγκάη» σε σενάριο & σκηνοθεσία του Βασίλη Ξηρού πλαισιώθηκαν & από την παρουσία του ίδιου του δημιουργού, τον οποίο ευχαρίστησε η πρόεδρος της Λέσχης, Ελένη Δάσιου για την ευαίσθητη & τρυφερή ταινία του.

Η ταινία με επιρροές από το «Πριν το Ξημέρωμα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, περιγράφει την 24ωρη γνωριμία και «οδοιπορικό» μίας νεαρής Κινέζας βιολονίστριας και ενός Έλληνα, του Πάνου, αρχιτέκτονα που έχει βρεθεί στην μακρινή, πολυάνθρωπη Σαγκάη και δεν γνωρίζει κανέναν. Ο κ. Ξηρός μας είπε πως βίωσε κάτι παρόμοιο με τον ήρωα του, τον οποίο υποδύεται με ευαισθησία ο γοητευτικός Δημήτρης Μοθωναίος, μιλώντας και πολύ καλά αγγλικά.

Όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης μιλώντας στους Πατρινούς θεατές, όντως είδε ένα αρκουδάκι πεταμένο στο πεζοδρόμιο, όπως κάνει στην αρχή του φιλμ ο νεαρός Κινέζος, στον οποίο ανακοινώνει η κοπέλα του, Τζιν Σι (η συμπαθής Του Χούα στο ρόλο) πως θέλει να πάει στη Βιέννη να συνεχίσει τις σπουδές της στο βιολί και πως αναγκαστικά πρέπει να χωρίσουν. Βγαίνοντας από την καφετέρια η Τζιν Σι βλέπει το λούτρινο αρκουδάκι που λίγο νωρίτερα της πρόσφερε ο φίλος της πεταμένο και πάει να φύγει, τότε ο Πάνος, περαστικός από το σημείο παίρνει το αρκουδάκι στα χέρια του και πιάνει κουβέντα στην Τζιν Σι που του μιλά αρχικά απότομα και σχεδόν προσβλητικά. Γυρίζει του ζητά συγγνώμη και κάπως έτσι ξεκινά η βόλτα και κουβέντα τους και σε συνεχεία το φλερτ τους με φόντο την Σαγκάη.

Η ταινία έχει μία όμορφη σκηνή όπου οι δυο τους δειπνούν σε ένα χαρακτηριστικό, τουριστικό σημείο της Σαγκάης και η Τζιν Σι φαντάζεται την Ελλάδα και με φλας μπακ ο σκηνοθέτης μας φέρνει για λίγο σε μία ηλιόλουστη παραλία με ουζάκι, φρέσκους ψαρομεζέδες, καφέ φραπέ και την Τζιν Σι να απολαμβάνει την στιγμή. Λίγο κλισέ αλλά ωραίο πλάνο. Και κάπως έτσι κυλά όλη η ταινία, η 1η του Βασίλη Ξηρού που είχε βρεθεί στην Σαγκάη με την επαγγελματική ιδιότητα του ως εργαζόμενος στην πρεσβεία για περίπου 4 χρόνια. «Αυτό που είπα στον Δημήτρη Μοθωναίο όταν ήρθε στη Σαγκάη για το γύρισμα ήταν αυτό, να περπατήσεις στην πόλη αυτή των τόσων εκατομμυρίων κατοίκων & των πανύψηλων κτιρίων ώσπου να χαθείς, να αφουγκραστείς την αίσθηση της μοναξιάς, της ψυχοσύνθεσης ενός ανθρώπου που είναι στη ξενιτιά και έχει ανάγκη μίας ανθρώπινης επαφής», τόνισε ο Βασίλης Ξηρός που πρωτοτυπεί με την ιδέα του χαριτωμένου «μπλεξίματος» μίας Κινεζούλας και ενός νεαρού Έλληνα που παρά τις διαφορές στις κουλτούρες τους και συνήθειες τους, μιλώντας θα βρουν πολλά κοινά, σπάζοντας τα στεγανά και μπορεί το φινάλε να είναι αναμενόμενο & γλυκόπικρο ωστόσο σε αφήνει με μία όμορφη αίσθηση και σίγουρα αφήνει πολλές ελπίδες και για το επόμενο κινηματογραφικό βήμα του Βασίλη Ξηρού εφόσον υπάρξει.

Βέβαια το σενάριο ήθελε και άλλη δουλειά καθώς σε κάποια σημεία, κάτι που επισημάνθηκε από ορισμένους θεατές, είχε μία θεατρική χροιά και έμοιαζε λίγο να δίνει απλώς την αφορμή για να προχωρήσουν οι ήρωες παρακάτω και να συνεχίσουν τη γνωριμία τους. Για παράδειγμα το πάρτι που πηγαίνουν το βράδυ. Ωστόσο μία ταινία σαν κι αυτή, απλή, δοσμένη με ειλικρίνεια και κάτι πηγαίο και αυθεντικό & αρκετή ευαισθησία, σε κερδίζει τελικά.

Και στις δύο προβολές έδωσαν το παρών αρκετοί σινεφίλ και ήταν μία ωραία εμπειρία να ακούς τον ίδιο τον δημιουργό να εξηγεί τα όσα είδαμε στην ταινία του.

Το thebest.gr είναι εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Cinefil