Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον υπέροχο Αμερικανό ηθοποιό Ράιαν Ο' Νιλ - Αξέχαστος στο "Love Story" και στο "Μια τρελή τρελή καταδίωξη"

Αντίο στον υπέροχο Αμερικανό ηθοποιό Ράι...
Μαρτάτος Tάκης

Έσβησε στα 82 του χρόνια - Από τους ηθοποιούς με μεγάλο εκτόπισμα και εμπορική επιτυχία στα 70ς και καλές επιλογές ρόλων όπως στο αριστουργηματικό "Μπάρυ Λύντον" του Στάνλει Κιούμπρικ το 1975

Ιδιαίτερη θλίψη προξένησε στους σινεφίλ η είδηση του θανάτου στα 82 του χρόνια, του ξανθού Αμερικανού ηθοποιού Ράιαν Ο’ Νιλ - Ryan O'Neal, ο οποίος στα 29 του μόλις χρόνια έμελλε να γίνει αστέρι πρώτου μεγέθους και περιζήτητος στο Χόλιγουντ χάρη στην τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της ταινίας «Love Story – Ιστορία Αγάπης» του Arthur Hiller, όπου συμπρωταγωνίστησε με την μελαχρινή Άλι Μακ Γκρο και ο ίδιος προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης α' ερμηνείας. Η ταινία έφυγε από την απονομή του 1971 τελικά μόνο με το Όσκαρ της καλύτερης μουσικής για το αλησμόνητο σάουντρακ του Φράνσις Λέ.  

Ο Καλιφορνέζος Ράιαν Ο’Νιλ, πιο πριν είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός όπως πολλοί συνάδελφοι του, από την τηλεόραση στην δημοφιλή σειρά «Peyton Place». Ήταν ένας καλός και όμορφος ηθοποιός που τουλάχιστον στα 70ς μας έδειξε το ταλέντο του και έπαιξε σε σημαντικές ταινίες. Έπαιξε το 1972 στην μεγάλη εμπορική επιτυχία «What's Up, Doc? –Μία τρλή, τρελή καταδίωξη» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς που γυρίστηκε με φόντο το Σαν Φρανσίσκο, και αμέσως μετά παίζει με την 8χρονη κορούλα του Τατούμ Ο’ Νιλ στο συγκινητικό φιλμ «Paper Moon» επίσης του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς όπου η μικρή Τατούμ Ο’ Νιλ έκανε την έκπληξη και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης β’ ερμηνείας στην απονομή του 1974. Το 1975 σοφά παίρνει το ρόλο ενός Ιρλανδού τυχοδιώκτη στην κοινωνική σάτιρα εποχής «Barry Lyndon» σε σκηνοθεσία του μέγα Στάνλει Κιούμπρικ, ρόλος που αρχικά συζητιόταν για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Ράιαν Ο’ Νιλ έσβησε την περασμένη Παρασκευή 8/12/2023 και την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο γιος του, Πάτρικ Ο’ Νιλ με μία συγκινητική ανάρτηση στο Instagram.

Ο ταλαντούχος αυτός και πολύ γοητευτικός ηθοποιός που στα νιάτα είχε ασχοληθεί και με το μποξ, την τελευταία δεκαετία και βάλε αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς είχε διαγνωστεί με χρόνια λευχαιμία το 2001 και κατόπιν με καρκίνο του προστάτη.

«Ο Ράιαν ήταν ένας πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος που ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσει τους αγαπημένους του μέσα στις δεκαετίες», έγραψε ο γιος του.

Μάλιστα πριν από 2 χρόνια ο Ράιαν Ο’ Νιλ είχε αποκτήσει και το δικό του αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας και ήταν πολύ χαρούμενος & περήφανος γι’ αυτό.

Η αλήθεια είναι πως από τα 80ς και μετά η καριέρα του δεν είχε τις ταινίες σταθμούς και αίγλη του παρελθόντος ωστόσο παρέμεινε ενεργός. Τα τελευταία χρόνια έπαιζε στη σειρά «Bones». Επίσης πριν περίπου 20 χρόνια, έπαιξε στο πλάι του Αλ Πατσίνο και της Κιμ Μπάσιντζερ στο φιλμ «People I Know» σε σκηνοθεσία Daniel Algrant & με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην παραγωγή, ταινία που μάλιστα είχε προβληθεί με επιτυχία στο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα.

Με την Στρέιζαντ συνεργάστηκαν ξανά το 1979 στο «The Main Event» σε σκηνοθεσία Howard Zieff που ήταν από τις εμπορικές επιτυχίες του 1979. Οι δυο τους μάλιστα στις αρχές του ’70 ήταν και ζευγάρι για ένα διάστημα. Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε πρόσφατα αναφέρεται με γλυκά λόγια στη συνεργασία τους.

Τον ρόλο του Όλιβερ από το «Love Story» τον επανέλαβε σε μία συνέχεια με τίτλο «Oliver's Story» το 1978 σε σκηνοθεσία John Korty με συμπρωταγωνίστρια του, την ταλαντούχα Candice Bergen, ωστόσο αυτό το φιλμ δεν είχε την ανάλογη επιτυχία.

Μία επίσης καλή του στιγμή ήταν ο ρόλος του στο πολεμικό, επικό φιλμ «Η Γέφυρα του Άρνεμ - A Bridge Too Far» του Ρίτσαρντ Ατένμπορο το 1977 όπου είχε παίξει μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών ενώ το 1978 είχε σειρά το νουάρ φιλμ «The Driver» του Γουόλτερ Χιλ, ταινία που είχε προβάλλει πριν μερικούς μήνες η ΕΡΤ2.

Φυσικά πολύς λόγος όλα αυτά τα χρόνια γινόταν για τον θυελλώδη δεσμό του με την πανέμορφη Φάρα Φόσετ από τους «Άγγελους του Τσάρλι», με την οποία μπορεί να μην παντρεύτηκαν, ωστόσο απέκτησαν μαζί ένα παιδί.

Οι εξαρτήσεις δεν είχαν λείψει από τη ζωή του και όπως διαβάσαμε στο flix.gr, το 2009 ο Ο’ Νιλ είχε καταδικασθεί να παρακολουθήσει για 18 μήνες πρόγραμμα αποτοξίνωσης, αφού η αστυνομία τον συνέλαβε μαζί με τον γιο του, τον Ρέντμοντ, και βρήκε μεθαμφεταμίνη στην κατοικία τους στο Μαλιμπού.

Υπήρξε ένας ταλαντούχος ηθοποιός που λατρεύτηκε από το κοινό και δη το γυναικείο, με τον ίδιο σε μεγαλύτερη πια ηλικία να λέει πως ακόμα δεν το πιστεύει πως έφτασε μέχρι εδώ και έκανε όλη αυτή την υπέροχη κινηματογραφική διαδρομή.

Tέλος να θυμίσουμε πως είχε παίξει και με την Σέλει Λονγκ και την μικρούλα Ντρου Μπάριμορ στο χαριτωμένο φιλμ του 1984, «Irreconcilable Differences» σε σκηνοεθσία Charles Shyer που είχε γνωρίσει εμπορική επιτυχία.

O Ryan O’ Neal είχε γεννηθεί στις 20 Απριλίου του 1941.

Με τον σκηνοθέτη Στάνλει Κιούμπρικ.

Με τον σκηνοθέτη Στάνλει Κιούμπρικ.

Από τη συνεργασία του με την Στρέιζαντ.

Από τη συνεργασία του με την Στρέιζαντ.

Σε σκηνή της πολεμικής περιπέτειας "...

Σε σκηνή της πολεμικής περιπέτειας "Η Γέφυρα του Άρνεμ" που ήταν εμπορική επιτυχία.

"Oliver's Story".

"Oliver's Story".

"The Driver".

"The Driver".

"Love Story", το 1970.

"Love Story", το 1970.

Με τον Αλ Πατσίνο.

Με τον Αλ Πατσίνο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture