Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Mα τόσο κατώτερος των προσδοκιών; Ο «Ναπολέων» ξεγυμνώνεται από το μύθο του

Mα τόσο κατώτερος των προσδοκιών; Ο «Ναπ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Πήγαμε Πάνθεον και παρακολουθήσαμε μια ταινία που μόνο επική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί

Ακόμα μια φορά, η επικοινωνιακή στρατηγική και οι εντυπωσιακές αφίσες δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η πολυαναμενόμενη ταινία «Ναπολέων» του παντοδύναμου σκηνοθέτη και μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ, Ρίντλει Σκοτ, μας απογοήτευσε παντελώς. Την παρακολουθήσαμε στο Πάνθεον συμπεραίνοντας πως ενώ είχε διαφημιστεί σαν επική υπερπαραγωγή με πρώιμο «άρωμα» για Οσκαρ, είναι ένα φιλμ σαρκαστικό, μονοδιάστατο και άχρωμο. Προσγειώνει απροκάλυπτα το μύθο του στρατηγού και αυτοκράτορα, που θεωρείται η πιο αναγνωρίσιμη, ιστορική προσωπικότητα της Γαλλίας. Οι διεθνείς κριτικές είναι σχετικά επιεικείς -δηλαδή μέτριες- και επαινούν κάποιες σκηνές μαχών, που όντως ξεχωρίζουν. Όχι όμως και τόσο, αν παρακολουθείς συχνά σινεμά! Οι ηθοποιοί παίζουν σαν να … βαριούνται, ώστε ακόμα και σε κρίσιμες περιστάσεις δεν υπάρχει κορύφωση.

Ο Χοακίν Φίνιξ (που είχε σαρώσει ερμηνευτικά ως Joker) έχει μια μόνιμη έκφραση μεταξύ απάθειας και χαμηλής νοημοσύνης. Παρουσιάζει τον Ναπολέοντα ως άξεστο, καιροσκόπο χωριάτη με στρατηγικές ικανότητες που επωφελείται του πολιτικού χάους της επανάστασης για να αυτονανακηρυχθεί αυτοκράτορας. Τον δείχνει να κλείνει τα αυτιά του γραφικά, ενώ ρίχνουν τα κανόνια, συν πως φαντάζει γελοίος ακόμα και στο… σεξ. Η Βανέσα Κίρμπι που ενσαρκώνει την Ιωσηφίνα, εμφανίζεται κυνική και μεγαλομανής, ενώ τελικά σου «μένει» μόνο το… ντεκολτέ της. Όπως έγραψαν οι New York Times βλέπουμε έναν άντρα «μικρό» που «μικραίνει» ακόμα περισσότερο λόγω Ιωσηφίνας.

Δεν ξέρουμε αν ο Ρίντλει Σκοτ είχε στόχο να πλάσει την καρικατούρα του Ναπολέοντα, απαλλαγμένη από κάθε ηρωισμό και χωρίς πάθος για το μεγάλο έρωτα της ζωής του, βασισμένος στην φράση «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Όμως όλα τα τεκταινόμενα και τα πρόσωπα εκείνης της εποχής εμφανίζονται πεζά, λες και κάποιος τα κοιτάζει από απόσταση, δίχως να τον έχουν εμπνεύσει ή συγκινήσει…  Ακόμα και αν ηθελημένα επιθυμείς να ασκήσεις δυσμενή κριτική κάνε το τουλάχιστον με τρόπο που αγγίξει στο θεατή. Ούτε αυτό όμως είναι ξεκάθαρο σκηνοθετικά. 

Ειδήσεις Τώρα

Αυτός είναι ο πιο εντυπωσιακός δρόμος της Ευρώπης τα φετινά Χριστούγεννα

Cyber Monday: Κορυφώνονται οι προσφορές

Louis Vuitton: Στόλισε βαλίτσα αντί του καθιερωμένου δέντρου στο λονδρέζικο ξενοδοχείο Claridge’s

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View