Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Πριμαρόλια με 2 ενότητες συζήτησης στο αμφιθέατρο στο Κουκούλι

Πάτρα: Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Πριμαρόλι...

Το Σάββατο 25/11 στις 17.30 και την Κυριακή 26/11 στις 10.30 π.μ. - Θα συμμετάσχει και ο Albert Barry, απόγονος της γνωστής οικογένειας εμπόρων μαύρης σταφίδας

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023, "Παντοπικότητες" που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, στις 18/11 και θα διαρκέσει έως τις 3/12/2023, πραγματοποιείται για 5η χρονιά.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ έγιναν με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου στην Βίλα Κόλλα, ένα κτήριο-κόσμημα της σταφιδικής εποχής, στην Πάτρα, μέρος που πλέον ανήκει στο campus του Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι), με πλήθος κόσμου να επισκέπτεται την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης «(ISAXO) Εις απάντησιν της επιστολής σας, (ACEUK) ο καιρός είναι ευνοϊκός», την ιστορική έκθεση «Αποκωδικοποιώντας την ιστορία της μαύρης σταφίδας» αλλά και τις παρουσιάσεις/συνεργασίες του οργανισμού Πριμαρόλια στο εμβληματικό κτήριο.

Η δε επίσημη έναρξη δόθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι).

Το Σάββατο 25/11 όπως είδαμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στις 17:00, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο – Πανεπιστήμιο Πατρών στο Κουκούλι, είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση:

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ | ΛΕΣΧΙΔΙΟΝ – ΜΕΡΟΣ Α

(AEFED) δυνάμεθα να συναγωνισθώμεν

Το Λεσχίδιον Πάτρας, η επί 41 χρόνια λέσχη-καφενείο (1880-1921, Αγ. Ανδρέου), κομβικό σημείο συνάντησης των ανθρώπων της σταφίδας, άτυπο χρηματιστήριο, χώρος εμπορικών συναλλαγών, επιχειρηματικών και κοινωνικών αποφάσεων, αποτελεί για εμάς έμπνευση και εργαλείο για την δημιουργία μιας σύγχρονης κίνησης περί έρευνας, διάσωσης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας στην Πάτρα και την Αχαΐα, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Τὸ ἱστορικὸν “Λεσχίδιον”, τὸ ἐμπορικὸ κέντρο τῆς πόλεώς μας καὶ τῶν ἐπαρχιῶν… ἦτο ἡ φωλεὰ τοῦ σταφιδοεξαγωγικοῦ καὶ μεσιτικοῦ κόσμου τῶν Πατρῶν καὶ τῶν Ἐπαρχιῶν… Τὸ “Λεσχίδιον” ἀριθμοῦν τεσσαρακονταετῆ περίπου βίον περιπετειώδη, ἐδοκίμασε πικρίες καὶ χαρές» (εφημερίδα Νεολόγος Πατρών (12/12/1921), Μουσείο Τύπου Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.)

Δύο (2) ενότητες συζήτησης και εργαστηρίων περί της ιστορίας, ακαδημαϊκής και προφορικής, και περί των αρχείων και ιστορικών τεκμηρίων της μαύρης σταφίδας. Ένα σύγχρονο Λεσχίδιον με εκλεκτούς θαμώνες – ειδικούς των αντικειμένων, οι οποίοι συζητούν για την χρυσή εποχή της μαύρης σταφίδας, αλλά και την περίοδο της κρίσης και της χρεωκοπίας.

17:00 – 18:30, ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ | Ιδιωτικά αρχεία και συλλογές

Από τα συρτάρια του σπιτιού στη διάθεση των ερευνητ(ρι)ών: η περίπτωση των αρχείων των οικογενειών Τζίνη και Σακελλαρίου

Μια ζωντανή συζήτηση – συνέντευξη με απογόνους οικογενειών σταφιδεμπόρων οι οποίοι διαθέτουν πολύτιμα αρχεία των οικογενειών τους, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Συμμετέχουν οι:

Μιχαήλ Γ. Σακελλαρίου, Ομότιμος Καθηγητής Τομέα Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ε.Μ.Π., απόγονος οικογένειας καλλιεργητών μαύρης σταφίδας, κάτοχος του αρχείου της οικογένειας.

Δημήτριος Τζίνης, απόγονος της οικογένειας σταφιδεμπόρων Τζίνη, κάτοχος του αρχείου της οικογένειας.

Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός/Αρχειονόμος, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

19:00 – 20:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ | Μνήμες και αφηγήσεις: Η αξία της προφορικής ιστορίας

Μια ζωντανή συζήτηση – συνέντευξη με αφηγητές απογόνους οικογενειών σταφιδεμπόρων.

Συμμετέχουν οι:

Albert Barry, Επιχειρηματίας, απόγονος οικογένειας εμπόρων μαύρης σταφίδας.

Βασίλης Δαλκαβούκης, Καθηγητής εθνογραφίας του ελλαδικού χώρου, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-  Συντονιστής Θεματικής Ενότητας «Προφορική Ιστορία» του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία», Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 συνεχίζεται & την Κυριακή 26/11 στις 10.30 το πρωί στον ίδιο χώρο με την εκδήλωση:

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ | ΛΕΣΧΙΔΙΟΝ – ΜΕΡΟΣ Β

(AEFED) δυνάμεθα να συναγωνισθώμεν

Στο σύγχρονο Λεσχίδιον η συζήτηση συνεχίζεται, διερευνώντας την ιστορία της μαύρης σταφίδας, της οικογένειας Κόλλα, της αξίας των τεκμηρίων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας.

Επιμέλεια – συντονισμός ενότητας: Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Φιλόλογος, υπ. Διδάκτορας Πανεπ. Πατρών.

Συμμετέχουν οι:

Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής ΠΜΣ «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  ||  Δημόσια και Προφορική ιστορία για την μαύρη σταφίδα.

Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός, Τμήμα Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής  ||  Η αστική τάξη της Πάτρας: η περίπτωση της οικογένειας Κόλλα.

Ανδριανή Μελίστα, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Αχαΐας  ||  Γενικά Αρχεία του Κράτους και τεκμηρίωση της ιστορίας της πόλης.

Γιώργος Ηλιόπουλος, Δημοσιογράφος, Γραμματέας Μουσείου Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ / Κατερίνα Τσίρου, Υπεύθυνη Μουσείου Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ  ||  Η μαύρη σταφίδα στον τύπο του 19ου αιώνα.

Χρήστος Μούλιας, Δικηγόρος, ερευνητής, συγγραφέας  ||  Πώς η έρευνα αρχείων γίνεται βιβλίο. Κώδικες, αρχεία, ιστορία πόλης.

Περισσότερα στο σάιτ του Φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture