Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πανηγυρίζει απόψε και το Σάββατο ο ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου

Πάτρα: Πανηγυρίζει απόψε και το Σάββατο ...

Το πρωί του Σαββάτου 25/11/2023 στην πανηγυρική Θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης - Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται από τις πιο αγαπητές και δημοφιλείς Αγίες της Ορθοδοξίας

Την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης τιμά η εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου και στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί ο ομώνυμος ιερός ναός που ανήκει στην ενορία Αγίου Δημητρίου και βρίσκεται κάτω από την Δημ. Γούναρη πλησίον των Προσφυγικών.

Κάθε χρόνο πολλοί πιστοί σπεύσουν να προσκυνήσουν την χάρη της.

Ο διήμερος εορτασμός στο ναό της Αγίας Αικατερίνης Πατρών ξεκινά απόψε Παρασκευή 24/11, παραμονή της εορτής, στις 18.00 με τον πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Θεοδωράτος, προϊστάμενος του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Μιντιλογλίου.

Θα ακολουθήσει στις 22.00 μικρά αγρυπνία όπου θα ιερουργήσει ο π. Ιωάννης Τσεντούρος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέου.

Ανήμερα το Σάββατο 25/11/2023 θα τελεστεί πανηγυρική Θεία λειτουργία στην οποία θα προστεί ο αιδεσιμολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης, προιστάμενος του ιερού ναού Αναλήψεως Πατρών και ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με τον εσπερινό και την παράκληση στην Αγία Μεγαλομάρτυρα και πάνσοφο Αικατερίνη, στις 17.30.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αικατερίνη γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310 μ.Χ.). Ήταν κόρη του επάρχου της πόλης Κώνστα και διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, γύρω από τη χριστιανική πίστη. Όχι μόνο έπεισε πολλούς από αυτούς με τα επιχειρήματά της, αλλά κατόρθωσε να τους μεταστρέψει προς τον Χριστιανισμό.

Ο Μαξιμιανός, μόλις το πληροφορήθηκε, εξοργίστηκε και προσπάθησε να καλοπιάσει την Αικατερίνη. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ότι ή όμορφη αλεξανδρινή διανοούμενη προσηλύτισε τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο και 200 ακόμη στρατιώτες, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αικατερίνης, την οποία εξόρισε, όπως διαβάσαμε στο sansimera.gr.

Η επιμονή της Αγίας Αικατερίνης να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση. Τον 6ο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια χριστιανοί.

Η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα του Πανεπιστημίου των Παρισίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών εν γένει, των βιβλιοθηκονόμων, των φιλοσόφων, αλλά και των μυλωνάδων, γανωματήδων, νοσοκόμων, γραμματέων, στενογράφων, βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ακόμη, είναι προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις