Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CINEFIL

/

Η Νία Βαρντάλος αγαπά πολύ την Ελλάδα και το δείχνει στο "Γάμος αλά ελληνικά 3"

Η Νία Βαρντάλος αγαπά πολύ την Ελλάδα κα...

Η ταινία κουβαλά έντονη τη ματιά της Ελληνίδας του εξωτερικού που νοσταλγεί την μαμά-πατρίδα, τις θάλασσες, τα φαγητά και τις ομορφιές της και ας είναι όλα ειδωμένα με φολκλόρ και λίγο αφελή διάθεση

Η ταινία «My Big Fat Greek Wedding 3 – Γάμος αλά ελληνικά 3» προβάλλεται για 3η εβδομάδα στη χώρα μας, και στην Πάτρα στα Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε και γενικά έχει πάει συμπαθητικά φτάνοντας τα 30.000 εισιτήρια ενώ στο εξωτερικό οι εισπράξεις είναι μέχρι στιγμής στα 35 εκατ. δολάρια.

Η 1η ταινία που είχε παιχθεί πριν από 21 χρόνια, είναι αλήθεια πως είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη σαρώνοντας στα ταμεία (με προϋπολογισμό μόλις 5 εκατ. δολάρια η ταινία έκανε παγκόσμιες εισπράξεις 369 εκατ. δολαρίων) ενώ σκόραρε και υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου (Νία Βαρντάλος) καθώς και για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ.

Η καινούρια ταινία που την είδαμε το περασμένο Σάββατο στη Βέσο Μάρε, κουβαλά κατ’ αρχάς την ματιά την Ελληνίδας του εξωτερικού προς την πατρίδα, εν προκειμένω της 61χρονης Νία Βαρντάλος που μάλιστα έλκει την καταγωγή της και από την ορεινή επαρχία των Καλαβρύτων. Η ματιά της έχει μία αγνότητα, ενδεχομένως και αφέλεια του Έλληνα ομογενή που ζει μακριά από τη χώρα άρα δεν έχει και άμεση αντίληψη της καθημερινότητας ή του πόσο έχει αλλάξει και προχωρήσει η χώρα. Η ματιά της Νία Βαρντάλος και της συμπαραγωγού, της επίσης Ελληνικής καταγωγής Ρίτα Γουίλσον, μπορεί να στέκεται σε κάποια φολκλόρ στερεότυπα, ωστόσο έχει και μία «άδολη» αγάπη και λατρεία. Για παράδειγμα ένα από τα πρώτα πλάνα της χαριτωμένης ταινίας δείχνει τα μέλη της οικογένειας Πορτοκάλος με το που κατεβαίνουν σχεδόν από το αεροπλάνο να τρέχουν στην πρώτη παραλία που βρίσκουν και να πέφτουν στη θάλασσα στην κυριολεξία με τα ρούχα απολαμβάνοντας αυτό που πράγματι είναι η Ελλάδα, μία υπέροχη χώρα με σαγηνευτικές παραλίες, θάλασσες και ήλιο.

Το σενάριο είναι της Νία Βαρντάλος και στεκόμενοι στα θετικά του, θα ξεχωρίζαμε το συγκινητικό στοιχείο ότι η οικογένεια με επικεφαλής την Τούλα Πορτοκάλος (Νία Βαρντάλος) έρχεται στην πατρίδα για να βρει τους τρεις παιδικούς φίλους του πατέρα της, Γκας, ο οποίος έχει πεθάνει. Με οδηγό της, το ημερολόγιο του, η Τούλα και οι υπόλοιποι θα αφιχθούν με ένα φορτηγάκι με καρότσα στο χωριό του παππού για το πάρτι της επανένωσης. Εκεί θα βρουν την Αλεξάνδρα, μία γηραιά μορφή του χωριού με τους μόλις 6 κατοίκους (εξαιρετική και σχεδόν αγνώριστη η ηθοποιός Ανθή Ανδρεοπούλου), με την οποία ο Γκας είχε σχέση πριν φύγει για την Αμερική και το Σικάγο και παντρευτεί. Εδώ το σενάριο έχει και μία έκπληξη – ανατροπή που μάλιστα έχει να κάνει με το πρόσωπο που υποδύεται στην ταινία ο Αλέξης Γεωργούλης.

Το Αμερικανικό περιοδικό People γράφοντας για την ταινία την παρομοίασε με το «Μamma Mia» χωρίς όμως τους Αbba. Όχι και ιδιαίτερα κολακευτικό το σχόλιο θα λέγαμε.

Το πρόβλημα με την ταινία δεν είναι τόσο η «αφελής» ματιά που περιβάλλει το σενάριο, όσο ότι κάποια από τα αστεία δεν πολυλειτουργούν. Υπάρχουν όμως και πολλά χαριτωμένα όπως η σκηνή στην παραλία των γυμνιστών, υπάρχει και το συναισθηματικό στοιχείο που συνδέεται με τη μητέρα της Τούλας Πορτοκάλος, η οποία έχει αρχίσει να έχει άνοια και οι σκηνές με τα παιδιά της είναι από τις συγκινητικές της ταινίας. Επίσης η Νία Βαρντάλος σχολιάζει με το δικό της εύστοχο τρόπο και το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα βάζοντας μία νεαρή κοπέλα από τη Συρία, η οποία ζει στο χωριό μαζί με την Αλεξάνδρα και το γιο της.

Η ταινία είναι διανθισμένη και με πολλά ελληνικά τραγούδια από το χαρακτηριστικό «Όπα» του Γιώργου Αλκαίου μέχρι Τζένη Βάνου, Αλέκα Κανελλίδου και το χιτ «Χτυπάει η καρδιά μου δυνατά (Tα Tα Tα).

Η όλη παραγωγή είναι προσεγμένη και κοιτώντας & τους τίτλους τέλους χαρήκαμε με το πόσοι Έλληνες δούλεψαν στην συγκεκριμένη ταινία που μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στην Κέρκυρα.

Από κει και πέρα σαφέστατα η όλη συνταγή θέλει φρεσκάρισμα και ίσως όχι μία ακόμα ταινία. Από την άλλη η Νία Βαρντάλος αγαπά πολύ την Ελλάδα και αυτό δεν κρύβεται, βγαίνει μέσα από την ταινία που σε αφήνει με χαρωπή διάθεση και λίγη μελαγχολία για τη ζωή που προχωρά και τις αλλαγές που μοιραία φέρνει.

Επιμέλεια ανάρτησης: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Cinefil