Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκίνηση για το θάνατο της Αγγλίδας ηθοποιού, τιμημένης με 2 Όσκαρ Γκλέντα Τζάκσον

Συγκίνηση για το θάνατο της Αγγλίδας ηθο...

Έσβησε στα 87 της χρόνια - Από τις τελευταίες της εμφανίσεις στο σινεμά ήταν στην ταινία «Mothering Sunday» που παίχθηκε και στην Πάτρα στη Βέσο Μάρε

Iδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε και στους Έλληνες σινεφίλ η είδηση ότι έσβησε η σπουδαία και τιμημένη με 2 βραβεία Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, Βρετανίδα ηθοποιός Γκλέντα Τζάκσον - Glenda Jackson, η οποία είχε γεννηθεί στις 9 Μαΐου του 1936. Η Τζάκσον ήταν από τα μεγάλα ονόματα της δεκαετίας του ’70, ωστόσο από μία περίοδο και έπειτα αποσύρθηκε από την ηθοποιία και είχε ασχοληθεί με την πολιτική ως βουλευτής των Εργατικών για να επιστρέψει κατόπιν και πάλι στην υποκριτική.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από «σύντομη ασθένεια» ενώ την δυσάρεστη είδηση έδωσε στα Μέσα ενημέρωσης ο ατζέντης της, Λάιονελ Λάρνερ.

«Η Γκλέντα Τζάκσον έφυγε ήσυχα στο σπίτι της στο Μπλάκχιθ του Λονδίνου σήμερα το πρωί, μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια, έχοντας την οικογένειά της στο πλευρό της».

Από τις εμβληματικές εμφανίσεις της ήταν στην ταινία «Women in love - Ερωτευμένες Γυναίκες» του Κεν Ράσελ με συμπρωταγωνιστές της τον Άλαν Μπέιτς και τον Όλιβερ Ριντ.

Η Γκλέντα Τζάκσον φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία των Δραματικών Τεχνών του Μπλούμσμπερι και ξεκίνησε την καριέρα της στο θεατρικό σανίδι το 1957. Έξι χρόνια αργότερα, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο «This Sporting Life» («Η Τιμή Ενός Ανθρώπου») του Λίντσεϊ Αντερσον, σ' έναν μικρό ρόλο στο πλευρό του γνωστού ηθοποιού Ρίτσαρντ Χάρις.

Το 1971 (κι έχοντας ήδη επιτελέσει μέλος του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου και συνεργάτης του Πίτερ Μπρουκ) απογειώνει τη φήμη της και στο σινεμά, κερδίζοντας το πρώτο της βραβείο Όσκαρ καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου για την τολμηρή ερμηνεία της στις «Ερωτευμένες Γυναίκες» του Κεν Ράσελ.

Το δεύτερο Όσκαρ της ήρθε σχετικά γρήγορα, το 1974 και την καθιέρωσε περαιτέρω. Ήταν για το φιλμ «A Touch of Class» («Απιστία με Αξιοπρέπεια») του Μέλβιν Φρανκ, όπου ως άπιστη σύζυγος του αξέχαστου Τζορτζ Σίγκαλ κερδίζει τον ανταγωνισμό. Εκείνη τη χρονιά αξίζει να θυμίσουμε πως λογιζόταν ως φαβορί η Μπάρμπρα Στρέιζαντ για το ρόλο της Κέιτι Μορόσκι στα «Καλύτερα μας Χρόνια» του Σίντνει Πόλακ.

Η Γκλέντα Τζάκσον υπήρξε υποψήφια ακόμα δύο φορές για Όσκαρ όπως θυμίζει το flix.gr: το 1972 για το «Sunday Bloody Sunday» («Καταραμένη Κυριακή») του Τζον Σλέσιντζερ (τότε έχασε από την Τζέιν Φόντα για το «Klute - H Eξαφάνιση» του Άλαν Τζέι Πάκουλα) και το 1976 για το «Hedda» όπου ερμήνευσε την ηρωίδα του θεατρικού του Ιψεν, Έντα Γκάμπλερ (κι έχασε από την Λουίζ Φλέτσερ για τη «Φωλιά του Κούκου» του Μίλος Φόρμαν).

To 1980 έπαιξε με τον Walter Matthau, τον Νεντ Μπίτι και τον Σαμ Γουότερστον στην κατασκοπευτική κομεντί «Hopscotch» σε σκηνοθεσία Ronald Neame ενώ το 1971 είχε κάνει αίσθηση πρωταγωνιστώντας στην τηλεοπτική σειρά "Elizabeth R" στο ρόλο της παρθένου βασίλισσας Ελισάβετ που ήταν η πέμπτη και τελευταία μονάρχης της Δυναστείας των Τυδώρ - Tudor.

Το 1992 η Τζάκσον μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ως υποψήφια με το Εργατικό Κόμμα, μέλος του οποίου παρέμεινε για πάνω από 20 χρόνια. Μετά την εκλογική αναμέτρηση του 1997 διορίστηκε μάλιστα Υφυπουργός στην Κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ με αρμοδιότητα το Δίκτυο Μεταφορών του Λονδίνου.

Θρυλική έχει μείνει η αυστηρή κριτική στην πολιτική του Τόνι Μπλερ, τόσο για την εκπαίδευση, αλλά κυρίως για τον πόλεμο του Ιράκ. Τον κάλεσε να παραιτηθεί αφού έγινε γνωστή η νομική έρευνα του λόρδου Χάτον πάνω στους λόγους για τους οποίους η Αγγλία ενεπλάκη στον Πόλεμο του Ιράκ. Η Γκλέντα Τζάκσον ήταν μια από τους 12 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που στήριξαν την έκκληση των Πλάιντ Κάμρυ και Σκωτικού Εθνικού Κόμματος για έρευνα πάνω στον Πόλεμο του Ιράκ.

Μετά τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ τον Απρίλιο του 2013, η Τζάκσον εκφώνησε μια έντονη ομιλία στο κοινοβούλιο, κατηγορώντας τη Θάτσερ ότι αντιμετώπιζε “τα ελαττώματα ως αρετές” και δήλωσε ότι οι πολιτικές της Θάτσερ δημιούργησαν δεκαετίες ανεργίας και αστέγων. Η Τζάκσον επανεξελέγη βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα το 2010, αλλά το 2015 παραιτήθηκε κι επέστρεψε όπως προείπαμε σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, στην υποκριτική.

«Πλησιάζω τα 80, ήρθε καιρός να πάρει κάποιος άλλος τη θέση μου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Eπέστρεψε στο θέατρο και σε συγκλονιστικές παραστάσεις. Το 2018 κέρδισε το βραβείο Τοny για το «Three Tall Women» και αμέσως μετά μία ακόμα υποψηφιότητα για την ανεπανάληπτη ερμηνεία της στο «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ.

Εργαζόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Πριν 2 χρόνια είχε μάλιστα κερδίσει βραβείο BAFTA για την τηλεταινία του BBC «Elizabeth Is Missing», και λίγους μήνες πριν είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «The Great Escaper», στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον σπουδαίο Βρετανό ηθοποιό και σταρ Μάικλ Κέιν.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως από τις τελευταίες εμφανίσεις της στο σινεμά ήταν στην κοινωνική ταινία «Mothering Sunday - H Kυριακή της Μητέρας» σε σκηνοθεσία Eva Husson όπου έπαιζαν οι Odessa Young, Josh O'Connor, Olivia Colman και ο Colin Firth. Η συγκεκριμένη ταινία είχε προβληθεί την περασμένη χειμερινή περίοδο και στην Πάτρα στη Βέσο Μάρε.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

"Απιστία με Αξιοπρέπεια".

"Απιστία με Αξιοπρέπεια".

Η φωτ. είναι από την ανάρτηση του flix.gr

Η φωτ. είναι από την ανάρτηση του flix.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture