Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CINEFIL

/

το αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου η ταινία "Το Σκαρί"

το αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομε...

Το φιλμ που είχε διακριθεί στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς, θα επαναπροβληθεί την Κυριακή 18/6 στις 21.30 στον πολιτιστικό χώρο της Ιχθυόσκαλας

Η βραβευμένη ταινία «Το Σκαρί – Luzzu», παραγωγής 2021, σε σκηνοθεσία του Alex Camilleri που είχε παιχθεί και στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα, προβλήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου 2023 στο πλαίσιο του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη. Μέσα από το φιλμ αυτό αποτυπώνεται με δραματικό - περιπετειώδη τρόπο και κινηματογραφική ευθύτητα  η ζωή της Μάλτας και η καθημερινότητα για την επιβίωση των ψαράδων της. Η ταινία αποτέλεσε πόλο έλξης για να γεμίσουν οι φίλοι του κινηματογράφου τον όμορφο χώρο του αιθρίου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία θα παιχθεί εκ νέου την Κυριακή 18/6 στον πολιτιστικό χώρο της Ιχθυόσκαλας.

Το κοινό στο πλαίσιο της ενότητας του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου,  παρακολούθησε λοιπόν ένα προσωπικό δράμα, μία κοινωνική τραγωδία, η οποία του άφησε… χρόνο για να γευτεί την καθημερινότητα των ψαράδων, να βυθιστεί στη μελαγχολία του ήρωά του και να τον ακολουθήσει  σε μια διαδρομή που αποκαλύπτει το σημείο μηδέν της αποκόλλησης από το παρελθόν και την οριστική μετάβαση σε ένα (εξίσου) αβέβαιο μέλλον.

«Luzzu», είναι η λέξη που χρησιμοποιούν στη Μάλτα για το παραδοσιακό ψαροκάικο. Σαν αυτό το πολύχρωμο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του (που το είχε κληρονομήσει από τον δικό του πατέρα) ο Τζέσμαρκ, γόνος οικογένειας ψαράδων που ξημεροβραδιάζεται στη θάλασσα προκειμένου να συντηρήσει τη σύζυγό του και τον νεογέννητο γιο τους. Δεν είναι εύκολο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει περιορισμούς για το ψάρεμα σε συγκεκριμένες περιόδους, οι έλεγχοι στα καΐκια είναι συνεχείς και στην ψαραγορά, οι νόμοι της ζήτησης βρίσκονται στα χέρια των ισχυρών….

Η ταινία έχει αποσπάσει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σάντανς για τον ερασιτέχνη ηθοποιό και πραγματικό ψαρά Τζέσμαρκ Σκικλούνα.

Πρωταγωνιστούν οι Jesmark Scicluna, Michela Farrugia και David Scicluna.

Το «Luzzu» όπως προείπαμε, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2021, στις 29 Ιανουαρίου 2021. Επίσης αποτέλεσε την επίσημη υποβολή της Μάλτας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

*Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην «Ιχθυόσκαλα». 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Cinefil