Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Πειραιώς 260: Ανοίγει με τον ανελέητα κυνηγημένο στη Ρωσία, σκηνοθέτη και ακτιβιστή Κίριλ Σερεμπρένικοβ

Πειραιώς 260: Ανοίγει με τον ανελέητα κυ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Der Wij / Βίι» στις 7-8/6 για την κόλαση του πολέμου με Ρώσους, Ουκρανούς και Γερμανούς ηθοποιούς στις γλώσσες τους

Εχθρός του Πούτιν και εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ο διάσημος και πρωτοποριακός σκηνοθέτης που αναμένεται το επόμενο διήμερο στην πρωτεύουσα.  

Εκπτωτος καλλιτέχνης από την πατρίδα του τη Ρωσία, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ανοιχτά gay προσωπικότητα που έχει επιλέξει για έδρα το Βερολίνο, ο 53χρονος Κίριλ Σερεμπρένικοβ, υπογράφει την φετινή έναρξη στην «Πειραιώς 260» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πλήθος θεατρόφιλων αδημονεί για την παράσταση «Der Wij / Βίι» στις 7 και 8 Ιουνίου, η οποία εμπνέεται από τον «πατέρα του ρωσικού ρεαλισμού» Νικολάι Γκόγκολ.

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της ταινίας «Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι» τον Απρίλιο στην Ελλάδα, που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών το 2022 και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, ο ανατρεπτικός Σερεμπρένικοφ  καταφθάνει με μια διεθνή παραγωγή σε συνεργασία με το Thalia Theater του Αμβούργου.

Στο έργο του 1835 πρωταγωνιστεί αλληγορικά ένα τρομακτικό πλάσμα που το έλεγαν Βίι, βασισμένο σε λαικό θρύλο. Τα βλέφαρά του ήταν τόσο μακριά που άγγιζαν το έδαφος, ήταν σχεδόν τυφλό· όταν όμως κατάφερνε να τα ανοίξει, μια μόνη ματιά του ήταν ικανή να σκοτώσει όσους αντίκριζε. Πάνω σε αυτή την ιδέα, ο Σερεμπρένικοφ δημιουργεί μια αφόρητης σκληρότητας όσο και ποιητικά ισχυρή παράσταση. Συνδέει το κείμενο του Γκόγκολ με πραγματικά, φρικιαστικά περιστατικά του ουκρανικού πολέμου σε Μπούτσα,  Μαριούπολη, Ιρπίν. Ο αποτροπιασμός του για τις βαρβαρότητες εκφράζεται με μια διανομή Ρώσων, Ουκρανών και Γερμανών ηθοποιών που μιλούν ο καθένας στη γλώσσα του.

«Το Βίι είναι ο Πόλεμος – ένα άψυχο τέρας με κλειστά μάτια. Κλέβει από τους ανθρώπους την ταυτότητα και το μέλλον τους. Άνθρωποι δολοφονούν και δολοφονούνται» εξηγεί ο ίδιος.

Η παράσταση έκανε πέρυσι πρεμιέρα στο Αμβούργο.

*Ο Σερεμπρίνικοβ είναι κάτοχος του XIV Europe Prize Theatrical Realities, (του απονεμήθηκε στη Ρώμη το 2017). Γνωστός για την ακτιβιστική του δράση και για τη στήριξή του στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, για χρόνια βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρωσία, ενώ εξαιτίας της κριτικής του στάσης απέναντι στην κυβέρνηση του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Οι περιπέτειές του ξεσήκωσαν «κύμα» χιλιάδων υποστηρικτών της δουλειάς του. Σήμερα βρίσκεται εγκατεστημένος στο Βερολίνο, απ’ όπου δηλώνει ελεύθερος να δημιουργεί χωρίς περιορισμούς. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής (2012-2021) του περίφημου Κέντρου Γκόγκολ της Μόσχας και ο μόνος καλεσμένος Ρώσος σκηνοθέτης σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ (Κάννες) παρά το μποϊκοτάζ των Ρώσων καλλιτεχνών το 2022.

 Ειδήσεις Τώρα

Χαζέψτε: Αναστατώνει το στριπτίζ της Ζιζέλ στην ταξιδιωτική καμπάνια της Louis Vuitton

Crochet mania: Δικτυωτά και τρυπητά από το πρωί ως το βράδυ, δείτε τα ανανεωμένα

Lip plumpers: Τα … διογκωτικά προιόντα των χειλιών είναι το νέο beauty best seller

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View