Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Μαρίζα Ρίζου: «Με πικραίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε ακόμα για τα αυτονόητα»- Έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest

Μαρίζα Ρίζου: «Με πικραίνει ότι οι γυναί...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ένα μοναδικό live στα Παλαιά Σφαγεία την Παρασκευή 9 Ιουνίου

Με τον ενθουσιασμό της κυκλοφορίας του τέταρτου προσωπικού της άλμπουμ "Το Χωριό" η Μαρίζα Ρίζου επιστρέφει στην Πάτρα με ανυπομονησία! 

Έχοντας στις αποσκευές της τη  νέα της δισκογραφική δουλειά έρχεται για μία άκρως καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη μουσική. Λίγο πριν βρεθεί στα Παλαιά Σφαγεία, στις 9 Ιουνίου, μίλησε στο thebest.gr για το φετινό της καλοκαίρι, την κινητήριο δύναμη που την κάνει να συνεχίζει, για τη σχέση της με το κοινό της και πολλά άλλα.

 

Την πρώτη φορά που έκανα live στην Πάτρα, ένιωσα σαν να πήγα στο μέρος από το οποίο κατάγομαι

Σε λίγες μέρες θα βρεθείτε ξανά στην Πάτρα. Ποιοι είναι οι δεσμοί που έχετε αναπτύξει με την πόλη και το κοινό της;

Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήταν να έρθω για live, μου είχαν πει κάποιοι συνάδελφοι ότι το κοινό της Πάτρας είναι πάρα πολύ δύσκολο και ότι μπορεί να νιώσω άβολα. Η δική μου αλήθεια όμως ήταν άλλη. Ένιωσα σαν να πήγα στο μέρος από το οποίο κατάγομαι. Τέτοια αγκαλιά και αποδοχή, ούτε στα καλύτερά μου όνειρα. Από τότε η σχέση αυτή παραμένει μοναδική και σημαντική για μένα.

Η τελευταία σας δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Το χωριό». Γιατί τον επιλέξατε;

Γιατί ανακάλυψα με τρόπο ψυχικό και όχι νοητικό πόσο μεγάλη σημασία έχει το Χωριό μας, οι άνθρωποί μας. Το να έχουμε να μοιραστούμε τις χαρές και τις απώλειές μας. Το να ακούμε τον εαυτό μας να ξεστομίζει σε άλλους ανθρώπους σκέψεις και συναισθήματα χωρίς ντροπή. Το χωριό μας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους είμαστε ψυχικά συγγενείς και είναι πολύτιμο.

Εκτός από νέα τραγούδια,  τι άλλο περιλαμβάνει το μουσικό πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει για το φετινό καλοκαίρι;

Γράφω την μουσική για την νέα Επιθεώρηση της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο θέατρο Άλσος στην Αθήνα και παράλληλα κάνω πρόβες για την Απλή Μετάβαση που θα παίζεται από Οκτώβριο στο Ακροπόλ. Φυσικά και περιοδεία. Ανάμεσα σε όλα αυτά θα κάνω διακοπές και θα παίξω πολλή μπιρίμπα!!

Το να ήμουν πολύ πετυχημένη εισπρακτικά αλλά μέσα μου να παρέμενα κατάμονη με ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν κάθε χρόνο, δεν είναι ένα πλάνο ζωής που με αφορά

Είναι η ανταπόκριση του κοινού στη μουσική σας κινητήριος δύναμη για να συνεχίζετε;

Μα αν δεν αφορούσε άλλους ανθρώπους αυτό που είμαι ψυχικά και καλλιτεχνικά, δε θα έκανα λάιβ. Δε θα ερχόταν κανείς. Κανένα μοίρασμα, καμία σύνδεση, καμία επικοινωνία, κανένα νόημα. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη γι αυτό που συμβαίνει και το εκτιμώ βαθιά.

Τι σημαίνει για εσάς «επιτυχία» στη μουσική;

Αλήθεια σου λέω, δεν ξέρω. Αν με ρωτήσεις όμως για τι είμαι περήφανη, θα σου πω για μια σχέση καθαρότητας και ελεύθερης επικοινωνίας με όσους έρχονται στα λάιβ μιας και νιώθω ελεύθερη να πω ότι νιώθω και ότι σκέφτομαι και οι άνθρωποι είναι εκεί να συνδεθούν και να είμαστε όντως μαζί. Για το άλλο μαζί όμως για το οποίο νιώθω εξίσου περήφανη είναι εκείνο με τους συνεργάτες μου. Το γραφείο παραγωγής, τους μουσικούς, τους τεχνικούς.

Με κάποιους συμπορευόμαστε και τα 12 χρόνια που είμαι στην μουσική και το βαν μας το καλοκαίρι είναι σαν πενταήμερη. Αυτό είναι πραγματική ευλογία. Οι βαθιές σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουν και τα κάτω τους, αλλά δεν διαλύονται και εξελίσσονται. Το να ήμουν πολύ πετυχημένη εισπρακτικά αλλά μέσα μου να παρέμενα κατάμονη με ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν κάθε χρόνο, δεν είναι ένα πλάνο ζωής που με αφορά.

Ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που σας οδηγούν στο να γράψετε; Πώς είναι αυτή η διαδικασία;

Είναι διαφορετική κάθε φορά. Έχω γράψει και σε μεγάλη θλίψη και άδειασμα και σε μεγάλη χαρά και σε απλή ηρεμία.

Ποιο είναι για εσάς το πιο όμορφο σχόλιο που σας έχει γίνει για κάποιο τραγούδι σας;

Γενικά από τα πιο συχνά και πολύ πολύ αγαπημένα μου είναι το «Θα θελα να σε είχα φίλη». Με κολακεύει τρομερά το ότι άνθρωποι θα ήθελαν να με είχαν στη ζωή τους και να μοιράζονταν όσα ζούνε και νιώθουν. Σε σχέση με τα τραγούδια, μού είναι πολύ ευχάριστο το ότι σε δύσκολες στιγμές μπορεί για κάποιους να είμαι -μουσικά- η “χαρούμενη σκέψη” για να μην μπουν σε σκοτεινά μονοπάτια κρίσεων πανικού ή μαυρίλας γενικότερα.

 

 

 

Πιστεύω ότι στον καθέναν από εμάς υπάρχει το φως και το σκοτάδι και έχει μια σημασία να τα δούμε όλα χωρίς να κρυβόμαστε, ακόμα κι αν φοβόμαστε πολύ

Ποιο θα λέγατε ότι είναι μέχρι σήμερα το πιο τολμηρό σας βήμα στη διαδρομή σας και το «στοίχημα» που έχετε κερδίσει;

Ξεκάθαρα το X factor. Βγήκα από τα νερά μου εντελώς, χωρίς να έχω κανέναν έλεγχο σε κάποια πράγματα. Και ξέρεις κάτι; Διασκέδασα φοβερά και κατάλαβα ότι το κέντρο τελικά δεν μετακινείται καθόλου εύκολα ακόμα και στις πιο άβολες στιγμές μου. Μεγάλο δώρο, δε θα το μάθαινα αλλιώς σε εκείνη τη φάση!

 Έχετε αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με το κοινό σας, έναν κώδικα επικοινωνίας.  Οφείλεται και σε αυτή την εξωστρέφεια που έχετε επί σκηνής;

Μάλλον οφείλεται στο ότι λέω ό,τι σκέφτομαι. Αυτό μπορεί να με κάνει και εξαιρετικά αντιπαθή βέβαια σε κάποιους ανθρώπους.

Ποια είναι η σχέση σας με τα social media; Σας τρομάζει το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε;

Το θεωρώ κομμάτι της εξέλιξης. Ωστόσο προσωπικά τα βαριέμαι αρκετά και θα προτιμώ πάντα την πραγματική ζωή. Κάνω τόσα, ώστε να νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δεν πιέζομαι πχ να ανεβάσω κάτι γιατί “έτσι πρέπει”. Τα χρησιμοποιώ όσο και όπως με ευχαριστούνε.

 Γενικότερα τι σας «πικραίνει» και τι σας «ταράζει» στην κοινωνία μας σήμερα;

Με πικραίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε ακόμα για τα αυτονόητα. Με ταράζει η αγένεια, η νοοτροπία «εγώ να βολευτώ και τι με νοιάζουν οι άλλοι, ας παρκάρω στη ράμπα αναπήρων, ας περάσω από τον πεζόδρομο να μην κάνω τον κύκλο, ας χώσω το τσιγάρο μου στην άμμο» και το ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται, είναι σοβαρά ταραγμένοι και αντί να πάνε να το ψάξουν, κάνουν παιδιά, αναπαράγοντας πολλές φορές τους ανισόρροπους εαυτούς τους και κακοποιώντας ψυχικά ή σωματικά πλάσματα που δε φταίνε σε τίποτα.

 Πού θα λέγατε ότι υπάρχει η ελπίδα μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες και τα «σκοτάδια» που ζούμε;

Μέσα σε όλους μας. Πιστεύω ότι στον καθέναν από εμάς υπάρχει το φως και το σκοτάδι και έχει μια σημασία να τα δούμε όλα χωρίς να κρυβόμαστε, ακόμα κι αν  φοβόμαστε πολύ. Ύστερα να επιλέξουμε ενήλικα, συνειδητά πως θέλουμε να ζούμε. Μπορείς στο κέντρο της Αθήνας να δεις το καυσαέριο, τους νευριασμένους ανθρώπους και τα πολλά αμάξια, όμως μπορείς να δεις και εκείνον τον ωραίο τύπο που αφήνει φαγητό και λουλούδια στο κρεβάτι του άστεγου την ώρα που εκείνος δεν είναι εκεί για να τα βρει μετά.

Από εκεί και πέρα, εκτός από μουσική και lives, τι άλλο θέλετε να έχει το καλοκαίρι σας;

Μπιρίμπα, ξάπλα, κουβέντες, γέλια, ήλιο με αγαπημένους ανθρώπους!

 

Μαρίζα Ρίζου
Παλαιά Σφαγεία, Πάτρα
Παρασκευή 9 Ιουνίου

Μαζί της:

Μάρκος Χαϊδεμένος: Επιμέλεια ενορχηστρώσεων /Πιάνο /Hammond/ Roads
Παναγιώτης Κωστόπουλος: Τύμπανα
Γιώργος Μουχτάρης: Κοντραμπάσο / Synth Bass / Μελόντικα / Ρεκ
Άγγελος Αϊβάζης: Κιθάρα / Τζουράς
Σπύρος Νίκας: Σαξόφωνο / Κλαρινο
Γιώργος Ταμιωλάκης : Τσέλλο
Αγαπητός Καταξάκης & Ηλίας Καρούμπαλης: Επιμέλεια ήχου
Φίλιππος Τρέπας: Φωτισμοί
Παραγωγή: Menta Art Events

Πληροφορίες
Προπώληση: https://www.viva.gr/.../music/mariza-rizou-live-stin-patra/

,Το θρανίο, Γωνιά του βιβλίου, Discover bookstore, pixel books, Joe Records
Τιμές εισιτήριων: 15€ ,
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Διοργάνωση: mojo live | [email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture