Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Ιερά αγρυπνία απόψε Δευτέρα στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου

Πάτρα: Ιερά αγρυπνία απόψε Δευτέρα στον ...

Για τον Όσιο Ευμένιο Σαριδάκη, έναν άγιο, χαρισματικό και ευλαβή μοναχό που έζησε από το 1931 έως το 1999

Ιερά αγρυπνία τελείται απόψε Δευτέρα 22/5/2023 μετά τις 20.30 στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών επί τη μνήμη του Οσίου Ευμενίου Σαριδάκη.

Ο πατήρ Ευμένιος υπήρξε γόνος μιας πολυμελούς και πάμπτωχης οικογενείας. Είχε γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου του έτους 1931 στο ορεινό χωριὸ Εθιὰ της Κρήτης, στα νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Οι ευλαβείς και ενάρετοι γονείς του, Γεώργιος και Σοφία  Σαριδάκη, στὸ άγιο Βάπτισμα του έδωσαν τι όνομα Κωσταντίνος. Ο Κωνσταντίνος έμελλε να ορφανέψει από πατέρα σε ηλικία μόλις  δύο ετών, και όπως λέγεται, επιθυμούσε από μικρὸς να γίνει μοναχός. Είχε τη συνήθεια  να περνά πολλὲς ώρες στην εκκλησία του χωριού του & στα γύρω ξωκκλήσια,  προσευχόμενος και κάνοντας αγρυπνίες τα βράδια. Το  έτος 1951, στα 20 του χρόνια εκάρη μοναχὸς και έλαβε το όνομα Σωφρόνιος, και ακολούθως το 1954 κατατάσσεται στον στρατό, καθώς τότε η στρατιωτικὴ  θητεία ήταν υποχρεωτικὴ για όλους, ακόμη & για τους μοναχούς. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας παρουσίασε πυρετό, που δεν υποχωρούσε και διαγνώστηκε με συμπτώματα λέπρας.

Το έτος 1957, όπως αναφέρει το immorfou.org.cy, μεταφέρθηκε στο Λεπροκομείο της Αθήνας και με τα κατάλληλα φάρμακα που είχαν ανακαλυφθεί, και με την πάροδο του χρόνου, θεραπεύθηκε. Παρόλ’ αυτά, παρέμεινε στο Λεπροκομείο, θεραπευμένος πια, για να διακονεί τους λεπρούς ασθενείς.

Με τὸν ἐρχομὸ τοῦ ὁσίου Νικηφόρου στὸ Λεπροκομεῖο καὶ μετὰ ἀπὸ συστατικὴ ἐπιστολὴ τοῦ ἁγίου Ἀνθίμου πρὸς τὸν ἴδιο, ὁ μοναχὸς Σωφρόνιος ἔκανε Γέροντά του τὸν Ὅσιο καὶ βοηθήθηκε πάρα πολὺ ἀπὸ αὐτόν, καθότι τότε ἦταν ἀκόμη νέος  καὶ ἄπειρος. Καθὼς περνοῦσε ὁ καιρός, ἡ  ἁγιασμένη βιοτὴ τῶν δύο αὐτῶν μοναχῶν ἄρχισε νὰ φτάνει στ’ αὐτιὰ πολλῶν εὐσεβῶν ἀνθρώπων πού, ὅταν επισκέπτονταν τοὺς λεπρούς, ἐπιδίωκαν νὰ συναντηθοῦν καὶ μὲ τοὺς δύο αὐτοὺς ἁγίους γιὰ ψυχική τους  ὠφέλεια.

Μετὰ τὴν ὁσιακὴ κοίμηση τοῦ ἁγίου Νικηφόρου τα έτος 1964, ο Γέροντας Εὐμένιος συνέχισε, ὡριμότερος πλέον πνευματικά, νὰ διακονεῖ τοὺς λεπροὺς μέχρι τὴν κοίμησή  του, στις 23 Μαΐου 1999, πριν από 24 χρόνια.

Να προσθέσουμε πως το έτος 1975, σε ηλικία σαραντατεσσάρων (44) ετών, ο μοναχός Σωφρόνιος χειροτονήθηκε εις πρεσβύτερον και πήρε το όνομα Ευμένιος. Ο πατήρ Ευμένιος συνέχισε τη ζωή του στο Λοιμωδών ως Ιερεύς, διακρίθηκε δε και ως άριστος πνευματικός.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ρωσία, πήγε προσκυνηματικό ταξίδι στη Μόσχα, στην Πετρούπολη και στο Κίεβο. Με την επιστροφή από εκεί, άρχισαν τα άλλα μεγάλα προβλήματα υγείας: σάκχαρο, ανεπάρκεια νεφρών, προβλήματα οράσεως και τα πόδια του, που έλεγαν οι γιατροί να του τα κόψουν. Έμπαινε και έβγαινε συνεχώς σε νοσοκομεία. Μπήκε για τελευταία φορά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός της Αθήνας, όπου, στις 23 Μαΐου 1999, απεδήμησε εις Κύριον σε ηλικία εξηνταοκτώ (68) ετών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture