Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Αυλαία στο Ηρώδειο με «Μαντάμα Μπαττερφλάι» και την Ασιάτισσα σοπράνο Αννα Σον

Αυλαία στο Ηρώδειο με «Μαντάμα Μπαττερφλ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Αγαπάτε την όπερα; Mε την σφραγίδα του διάσημου γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Πι αναμένεται λυρικό υπερθέαμα

Στις 1, 4, 7, 10 Ιουνίου η Εθνική Λυρική Σκηνή μας καλεί στο Ηρώδειο, που θα ξανανοίξει τις πόρτες του με όπερα για την πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αναμένεται μια υπερπαραγωγή βασισμένη στο πασίγνωστο, μελοδραματικό έργο του Πουτσίνι «Μαντάμα Μπαττερφλάι». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο κορυφαίος γάλλος σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου Ολιβιέ Πι, στην πρώτη του αναμέτρηση με το συγκεκριμένο αριστούργημα και διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του Μουσικού Διευθυντή στην Όπερα του Γκρατς στην Αυστρία.

Θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής ο μοιραίος έρωτας της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του αμερικάνικου Ναυτικού. Εγινε ερωμένη του και και ζούσαν μαζί  έναντι «ενοικίου» για τις υπηρεσίες της ώσπου εκείνος έφυγε. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, όπου μαθαίνει ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη, πολύ γοητευτική νοτιοκορεάτισσα υψίφωνος Άννα Σον. Μετά από σπουδές στο Μιλάνο και μαθήματα με τις κορυφαίες Μιρέλλα Φρένι, Ρενάτα Σκόττο διέπρεψε στην Εθνική Όπερα της Κορέας στη Σεούλ, εμφανίστηκε σε ιταλικά λυρικά θέατρα, καθώς και σε Ρώμη, Παρίσι, Αβινιόν, Λουξεμβούργο, Ζυρίχη κ.α. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του ensemble της Όπερας του Ντόρτμουντ.

Ο Ολιβιέ Πι

 Ο Ολιβιέ Πι, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την καλλιτεχνική διεύθυνση του παριζιάνικου θεάτρου Σατλέ, μετά την επιτυχημένη του θητεία στην καλλιτεχνική διεύθυνση του φημισμένου Φεστιβάλ της Αβινιόν, έχει σκηνοθετήσει πάνω από σαράντα έργα όπερας σε όλο τον κόσμο. Όπως γνωστοποιήθηκε θα ανεβάσει την Ορχήστρα στη  on stage και θα υπογραμμίσει την πολιτική διάσταση της ιστορίας. Κατά την άποψή του άλλωστε δεν πρόκειται για απλό ερωτικό ρομάντζο. Στην αρχή η Μπατερφλάι είναι τόσο αγνή, τόσο αφελής και θέλει τόσο πολύ να γίνει ένα american girl ώσπου οδηγείται στο θρήνο και τη βία.  

«Ελπίζουμε ότι η δύναμη του πολιτικού μηνύματος του Πουτσίνι θα φανεί στη σκηνοθεσία και ότι το παράλογο αυτό έργο δεν θα θεωρείται πλέον μια λυπητερή συναισθηματική ιστορία με φόντο ένα γλυκανάλατο σκηνικό, αλλά ένας δυνατός πολιτικός λόγος και το προαίσθημα του θανάτου ενός κόσμου», σημειώνει ο ίδιος.

Αν θυμάστε παλιότερα έχει παρουσίασε δουλειές του μεταξύ άλλων στην Εθνική Λυρική Σκηνή («Βότσεκ»), στη Μικρή Επίδαυρο («Προμηθέας Δεσμώτης» και «Ικέτιδες»), στο Εθνικό Θέατρο και στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» («Vitrioli» του Γιάννη Μαυριτσάκη), καθώς και στο Θέατρο Ρεξ – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» («Το ποτάμι με τις τουρλίδες» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν με την Εθνική Οπερα της Λυών).

Συντελεστές

Την εντυπωσιακή σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια υπογράφει ο σταθερός συνεργάτης του Ολιβιέ Πι, Πιερ-Αντρέ Βάιτς.

Στον ρόλο του Πίνκερτον ο ιταλός τενόρος Αντρέα Καρέ, ο οποίος τον έχει ήδη ερμηνεύσει με επιτυχία σε Μετροπόλιταν Όπερα, Βιέννη, Μαδρίτη, Τορόντο, Τορίνο κ.α.

Τη Σουτζούκι ερμηνεύει η μεσόφωνος Αλίσα Κολόσοβα και τον Σάρπλες ο εξαιρετικός βαρύτονος της ΕΛΣ Διονύσης Σούρμπης.

Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Διαμάντη Κριτσωτάκη, Γιάννης Καλύβας, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Πέτρος Σαλάτας, Χρήστος Λάζος, Βασιλική Πετρόγιαννη, Βάγια Κωφού και Βίκυ Αθανασίου.

Info

Εισιτήρια: €25, €45, €55, €60, €85, €100 • Φοιτητικό, παιδικό: €15 / ΑΜΕΑ: €15

 

 Ειδήσεις Τώρα

Ρομαντική, άνθινη οπτασία η Δούκισσα Νομικού στο κόκκινο χαλί των Καννών

Φτερά και πούπουλα στην Κρουαζέτ, Βαϊόλα Ντέιβις και Σάρα Σαμπάιο απογείωσαν το δημοφιλές trend

FNL Best Restaurant Awards: Τα σκήπτρα των υψηλών γεύσεων σε Delta και Αστέριο Κοστούδη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View