Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Γοητευτικό το φινάλε της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας με Μορίς Ρονέ τη Μ. Δευτέρα

Γοητευτικό το φινάλε της Κινηματογραφική...

Ευχάριστη έκπληξη και η παρουσία πολλών σινεφίλ στη 2η αίθουσα του Πάνθεον για το τρυφερό φιλμ από το Μαρόκο "Το Μπλε Καφτάνι"

Με τον καλύτερο τρόπο και με πολλούς σινεφίλ παρόντες, ολοκλήρωσε την Μ. Δευτέρα 10/4/2023 το βράδυ στα Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε, τις φετινές προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας. Η τελευταία ταινία ήταν ένα ασπρόμαυρο «διαμαντάκι» του αξέχαστου Γάλλου δημιουργού Λουί Μαλ, με τίτλο «Η Φλόγα που τρεμοσβήνει - Le Feu Follet» παραγωγής του 1963 με τον υπέροχο Γάλλο ηθοποιό Maurice Ronet (1927-1983) στο ρόλο ενός γοητευτικού άνδρα που λόγω της ροπής του στο αλκοόλ, ζει σε μία ψυχιατρική κλινική στο κέντρο του Παρισιού.

Μαγνητική παρουσία ο Ρονέ, μοναδικά τα πλάνα του Λουί Μαλ που αποτύπωναν τη ζωηράδα της εποχής στο Παρίσι, πικρό το φινάλε, πολλά τα φιλοσοφικά νοήματα και ιδέες και γενικά μία ταινία που άξιζε να ξαναδεί κάποιος ή να ανακαλύψει ένα νεότερος σε ηλικία σινεφίλ. Η ταινία επανακυκλοφόρησε σε αποκατεστημένη κόπια και με εξαιρετική δουλειά στον ήχο. Σε ένα δεύτερο ρόλο είδαμε και την Γαλλίδα σταρ Ζαν Μορό, η οποία χρόνια αργότερα συνεργάστηκε και με τον δικό μας auteur Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Γενικά οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας την φετινή περίοδο κύλησαν με σταθερά μεγάλη προσέλευση θεατών τις Δευτέρες. Το σινεφίλ ραντεβού έμοιαζε να μην χάνεται από πολλούς, σαν να υπήρχε μία μυστική συνεννόηση για το καθιερωμένο αυτό ραντεβού που πάντα χαρίζει χαρά σ’ έναν λάτρη του κινηματογράφου. Και πράγματι φέτος, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο του 2023, η πρόεδρος της Λέσχης Ελένη Δάσιου και οι συνεργάτες της όπως η Ασπασία Παίζη, μας έφεραν πολύ όμορφες ταινίες όπως για παράδειγμα το Ιταλικό «Τα Οχτώ Βουνά» που ήταν η προτελευταία ταινία για φέτος ή το Οσκαρικό φιλμ «Αftersun» της Σάρλοτ Γουέλς με τον Πολ Μεσκάλ που έφτασε να προταθεί για το βραβείο Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου (έχασε ωστόσο από τον Μπρένταν Φρέιζερ της «Φάλαινας»).

*Την ίδια ώρα πραγματικά ευχάριστο ήταν το γεγονός πως οι Πατρινοί σινεφίλ τίμησαν και μία άλλη πολύ όμορφη, τρυφερή και γεμάτη συγκίνηση και αξιοπρέπεια ταινία, το «Μπλε Καφτάνι» από το Μαρόκο σε σκηνοθεσία της Μαριάμ Τουζανί με τους έξοχους Αγιούμπ Μισιουί, Λούμπνα Αζαμπάλ και Σαλέχ Μπακρί.

Την Κυριακή των Βαΐων 9/4/2023 στην προβολή των 19.15 στη 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Γούναρη, πάνω από σαράντα θεατές ήσαν εκεί και περίπου άλλοι τόσοι ακολούθησαν στην βραδινή και τελευταία προβολή μιας και κατόπιν η 2η αίθουσα του Πάνθεον μας αποχαιρέτισε για φέτος ανανεώνοντας το ραντεβού της για τον ερχόμενο Οκτώβριο ενώ όπως μας είπε ο αιθουσάρχης Παν. Κοτσαύτης θα γίνουν μόνο το επόμενο διάστημα κάποιες ξεχωριστές μεμονωμένες εκδηλώσεις – προβολές. Βέβαια εκεί γύρω στις εκλογές, δηλαδή στις 18 ή στις 25/5/2023 θα ανοίξει για τη θερινή σαιζόν το σινέ Κάστρο στο Ρίο, οπότε αναμένεται και εκεί να ζήσουν οι σινεφίλ όμορφες κινηματογραφικές στιγμές το ερχόμενο καλοκαίρι.

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας ήταν & το thebest.gr.

Κείμενο - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture