Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Άρεσε στους σινεφίλ το "βουνίσιο", ανθρώπινο φιλμ πάνω στη δύναμη της ανδρικής φιλίας "Τα Οχτώ Βουνά"

Πάτρα: Άρεσε στους σινεφίλ το "βουν...

Η ταινία προβλήθηκε στα Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε τη Δευτέρα 3/4/2023 από την Κινηματογραφική Λέσχη Πατρών

Τυχεροί οι σινεφίλ που πήγαν στις δύο προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας το βράδυ της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023 καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εξαιρετική φετινής παραγωγής Ιταλική ταινία που βγήκε μάλιστα στις Αθηναϊκές αίθουσες μόλις την περασμένη Πέμπτη σε διανομή της One from the Heart.

Ο λόγος για το Ιταλικό φιλμ συμπαραγωγή με το Βέλγιο, «Τα Οχτώ Βουνά» σε σκηνοθεσία και σενάριο των Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμίς που είναι ζευγάρι στη ζωή. Το φιλμ βραβευμένο πέρυσι στις Κάννες δίχως να κρύβει την λογοτεχνική του καταγωγή καθώς το σενάριο ήταν βασισμένο στο μυθιστόρημα του Πάολο Κονιέττι που πρωτοκυκλοφόρησε και αγαπήθηκε το 2017 και έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, παρά τη μεγάλη διάρκεια του που άγγιξε τις σχεδόν δυόμιση ώρες, χάρισε στο θεατή κάτι από την αγνότητα και άγρια ομορφιά των ψηλών βουνών όπου εκτυλίσσεται το κυριότερο μέρος της ταινίας. Πράγματι ο πολύ ανθρώπινος και ζωντανός τρόπος που αποτυπώνεται από τον κινηματογραφικό φακό η βουνίσια φύση και περιβάλλον στην ταινία, την καθιστούν εξίσου «πρωταγωνίστρια» πλάι στους δύο βασικούς ήρωες, τους αλλοτινούς πιτσιρικάδες Πιέτρο από το Τορίνο που τα καλοκαίρια πηγαίνει με την οικογένεια του στο σπίτι στο βουνό, και Μπρούνο, ένα αγνό χωριατόπαιδο, μεγαλωμένο στα ορεινά λιβάδια και στις βουνοκορφές μαζί με τα ζώα του όπως τις αγελάδες και τα αγριοκάτσικα.

Ανάμεσα στα δύο παιδιά που έχουν μεγαλώσει διαφορετικά, γεννιέται μία φιλία και παρότι στην πορεία οι δυο τους θα χαθούν, μετά το θάνατο του πατέρα του Πιέτρο και την υπόσχεση να ξαναχτιστεί ένα πέτρινο σπίτι ψηλά κοντά στην απάτητη βουνοκορφή που ήθελε ο πατέρας του, οι δύο ενήλικοι πια φίλοι θα αρχίσουν να χτίζουν το σπίτι αυτό συμβολίζοντας το ξαναχτίσιμο της δικιάς τους παιδικής, νεανικής φιλίας. Ο τρόπος και η ματιά που ο Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν μας δείχνει το δέσιμο αυτών των δύο ανδρών, κι ας λέει με συγκλονιστική ειλικρίνεια ο Πιέτρο πως νιώθει στα 30 του να είναι κάπου ανάμεσα στο παιδί και τον ενήλικα, είναι συγκινητικός.

Ένα τρυφερό αγκάλιασμα προς το τέλος και πριν την τραγική «καταιγίδα» που προμηνύεται, δείχνει πως αυτή η φιλία είχε ριζώσει για τα καλά όπως ένα πευκάκι που άντεξε εκεί ψηλά τους αέρηδες, τα χιόνια και παρέμεινε στη γη να χαρίζει την καταπράσινη παρουσία του στο ορεινό, μαγευτικό τοπίο.

Είναι γεγονός πως παρακολουθώντας την ταινία και μην ξέροντας ακριβώς την έκβαση της ιστορίας καθότι δεν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο βιβλίο, νιώσαμε σε μία στιγμή πως ενδεχομένως να είχαμε μπροστά μας μία άλλη εκδοχή της πολύ συγκινητικής ταινίας «Το μυστικό του Brokeback Mountain» του βραβευμένου με Όσκαρ Ανγκ Λι που ήταν βασισμένο στην ιστορία της Άννι Πρου. Κι όμως η εξέλιξη μας διέψευσε και μας πήγε πιο πέρα υπογραμμίζοντας τη δύναμη όπως προείπαμε της ανδρικής φιλίας που δεν θέλει πολλά λόγια ή χειρονομίες αλλά την ειλικρινή, αληθινή συμπαράσταση, το να είναι ο άλλος ακόμα κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, παρών εδώ και ανά πάσα στιγμή αν νιώσει πως ο φίλος του ο καρδιακός τον έχει ανάγκη θα σπεύσει το γρηγορότερο δυνατό.

Αυτά και μόνο μαζί και με τη δύναμη και απέραντη ομορφιά της φύσης και του κύκλου των εποχών όπως αποτυπώνονται στα βουνά, είναι από τα ωραιότερα στοιχεία της συγκεκριμένης ταινίας που καθήλωσε τους περισσότερους από τους θεατές της Κινηματογραφικής Λέσχης. Βέβαια η λογοτεχνική προέλευση της ιστορίας λίγο αιχμαλώτισε τον Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν με συνέπεια σε κάποια σημεία ο ρυθμός να χάνεται ενώ κάλλιστα η ταινία θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 15 λεπτά μικρότερη σε διάρκεια.

Tους Πιέτρο και Μπρούνο ερμηνεύουν έξοχα στην ταινία οι Ιταλοί πρωταγωνιστές Λούκα Μαρινέλι και Αλεσάντρο Μπόργκι.

Η Λέσχη στο μεταξύ ρίχνει αυλαία για τη φετινή σαιζόν την Μεγάλη Δευτέρα 10/4/2023 στα Options Cinemas, με την προβολή μίας παλιότερης ταινίας του Λουί Μαλ με τίτλο "Η Φλόγα που τρεμοσβήνει", παραγωγής του 1963.

Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι και το thebest.gr

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture